Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tehetek ebben az esetben...

Mit tehetek ebben az esetben az örökölt házzal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Édesapám halála után a feleségével közösen fele-fele arányban örököltük meg édesapám házát, mert a feleség is már gyermekrésznyit örökölt. Illetve az én felemen haszonélvezeti jogot is kapott.

A házban én már két éve nem jártam, mivel nem volt túl békés az öröklés menete, mindent magának szeretett volna a feleség, és nem hiányzott nekem a veszekedés, a legtöbb dolgot ráhagytam. Így a házból semmit nem hoztam el, egy fényképet sem és nem nyúltam semmihez. Most levélben tájékoztatott a édesapám felesége, hogy szeretné megvasarolni 3 millio forintert az en hazreszemet, illetve nyáron javitani kell valamit rajta, aminek a felét kotepes vagyok kifizetni, különben beperel. Egyetemista vagyok, nem nagyon van pénzem olyan házat felujitani, ahol nem is élhetek. De 3 millioert sem szeretném odaadni, hiszen ha a haz osszedolne, csak az üres telek magában érne 6 millio forintot a merete es elhelyezkedese miatt, igy nevetségesen kevésnek tartom az ajánlatot, amikor egy teljesen lakható, szép és jo állapotú hazrol beszelunk, ehhez hasonlo allapotu es meretu ház 3 telekkel odebb 25 millio forintert kelt el néhány honappal ezelőtt.

Ti mit tennétek a helyemben?

2020. jún. 10. 16:19
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
97%

Konkrétan a ptk szerint haszonélvezeti jog van a közösen lakott házon és annak berendezési tárgyain és az ezen felüli hagyatékból örököl egy gyermekrészt a feleség. Ha az örökhagyóval a lakás közös tulajdonban volt, akkor értelemszerűen a férj részén áll fenn a haszonélvezet és a gyerekkel közös tulajdon lett (fele: feleség, másik örökölt fél: gyerek)

Kérdező: szerintem is fordulj ügyvédhez, nagyon megjárhatod. A mostoha ahogy látom nem csíp és pénzéhes is, te meg inkább tűnsz konfliktuskerülőnek, aki ráhagyja a dolgot. Kezdetnek az értékbecslés is jó ötlet, amit valaki javasolt. Semmiképpen ne add el 3M Ft-ért, viszont amiket írkál vedd komolyan. Jó eséllyel ha nem fekszel alá az akaratának per lesz belőle, de nem vagy egyáltalán rossz pozícióban. Legjobb lenne, ha fogadnál egy ügyvédet és rajta keresztül írnál az asszonyságnak egy szépen megfogalmazott levelet.

2020. jún. 10. 17:01
 12/38 anonim ***** válasza:
36%

Nem vagy köteles eladni a részedet ha nem akarod!

Erre biztos nem kényszeríthet, ahogy arra sem, hogy ha ő a házat fel akarja újítani, akkor neked annak a felét fizetni kellene!

Viszont ha te akarod, akkor kérhetsz lakbért a fele házra, hiszen ő használja a te tulajdonodat.

Ne ijedj meg attól, hogy be akar perelni.

Tegye! Ő most pont azt akarja kihasználni, hogy mindenben engedtél neki és most is irányítani, zsarolni akar.

2020. jún. 10. 17:03
 13/38 anonim ***** válasza:
95%
Nem kérhet lakbért a haszonélvezőtől a tulajdonos :D
2020. jún. 10. 17:11
 14/38 anonim ***** válasza:
90%

Nna, most vagyok túl egy hasonló ügyön, és bár nem látom át teljességében tisztán, de az biztos, hogy

- NEM kérhetsz tőle bérleti díjat

- állagmegóvó felújításokat köteles vagy fele-fele állni. (Állagmegóvás az, ha szakad le a tető, vagy szétesik a kazán. NEM állagmegóvás az, ha piros helyett rózsaszínűre akarja festeni a kerítést, és az sem, ha radiátoros fűtés helyett padlófűtést szeretne..)

Ki kell fizetned a fele ingatlanadót, de a rezsit nem

2020. jún. 10. 17:16
 15/38 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy ha nagyon arcoskodik, mondd meg neki, hogy bármikor ha hitelt kell felvenned a jövőben, jogod van azt a fele házrészre ráterhelni. Csak hogy tisztában legyen a kötelezettségeivel is, ne csak a jogaival..
2020. jún. 10. 17:27
 16/38 anonim ***** válasza:
100%
Na hát 3 millióért oda ne add már neki. Ennek aztán van pofája. Muszáj lenne valami ügyvédet felhajtanod legalább egy tanácsadás erejéig.
2020. jún. 10. 17:37
 17/38 anonim ***** válasza:
64%

10!

A ház egyik felét örökölte, a másik felén meg ozvegyi haszonelvezeti joga van. Ha nem orokolt volna, akkor meg az egészéén lenne haszonélvezete.

2020. jún. 10. 17:40
 18/38 anonim ***** válasza:
28%
Kérdező: tuti, hogy megörökölte egyébként a felét? Mert leszármazók melletti törvényes öröklésnél csak haszonélvezetet kap az özvegy a közösen lakott házon és berendezési tárgyain. Jogilag nagyon nem mindegy, hogy közös tulajdonban van a ház, vagy a te tulajdonod, csak haszonélvezettel van megterhelve.
2020. jún. 10. 17:59
 19/38 anonim ***** válasza:
73%

18!

Második esetben még xarabb a helyzete

2020. jún. 10. 18:07
 20/38 anonim ***** válasza:
83%
nagyon el van cseszve ez az egész örökösödési törvény. konkrétan ismerek valakit, aki 22 évvel ezelőtt örökölt egy lakást az anyja után, azóta is a túlélő házastárs lakik benne, mint haszonélvező. nem mellesleg már 90 éves.
2020. jún. 10. 18:12
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!