Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit tehetek ebben az esetben...

Mit tehetek ebben az esetben az örökölt házzal kapcsolatban?

Figyelt kérdés

Édesapám halála után a feleségével közösen fele-fele arányban örököltük meg édesapám házát, mert a feleség is már gyermekrésznyit örökölt. Illetve az én felemen haszonélvezeti jogot is kapott.

A házban én már két éve nem jártam, mivel nem volt túl békés az öröklés menete, mindent magának szeretett volna a feleség, és nem hiányzott nekem a veszekedés, a legtöbb dolgot ráhagytam. Így a házból semmit nem hoztam el, egy fényképet sem és nem nyúltam semmihez. Most levélben tájékoztatott a édesapám felesége, hogy szeretné megvasarolni 3 millio forintert az en hazreszemet, illetve nyáron javitani kell valamit rajta, aminek a felét kotepes vagyok kifizetni, különben beperel. Egyetemista vagyok, nem nagyon van pénzem olyan házat felujitani, ahol nem is élhetek. De 3 millioert sem szeretném odaadni, hiszen ha a haz osszedolne, csak az üres telek magában érne 6 millio forintot a merete es elhelyezkedese miatt, igy nevetségesen kevésnek tartom az ajánlatot, amikor egy teljesen lakható, szép és jo állapotú hazrol beszelunk, ehhez hasonlo allapotu es meretu ház 3 telekkel odebb 25 millio forintert kelt el néhány honappal ezelőtt.

Ti mit tennétek a helyemben?

2020. jún. 10. 16:19
1 2 3 4
 21/38 A kérdező kommentje:
Igen, teljesen biztos hogy fele-fele arányban vagyunk tulajdonosok, és az én felemen ő még pluszban haszonélvező is.
2020. jún. 10. 18:13
 22/38 anonim ***** válasza:
77%
Ebben az esetben én mindenképpen törekednék a közös tulajdon megosztására. Te ezt a házat érdemben sose fogod tudni normálisan használni, mindig valakivel közösködni kell majd (hacsak ki nem vásárolod te belőle, de ez nem téma). Legjobban szerintem akkor járnál, ha minél hamarabb pénzhez jutnál belőle és elfelejthetnétek egymást az öreglánnyal. Láthatólag ő is nyitott rá, de neki nem sürgető, mert az egészen haszonélvezete van + a fele az övé ezen túl is. Ebből kifolyólag nem vagy jó alkupozícióban. Az biztos, hogy én egy fillért nem költenék rá bármivel is fenyeget. A helyedben először megpróbálnék egyezkedni vele valami normális árról, aztán kérném a bíróságtól a kt megszüntetését. Az értékbecslés mindenképpen jó kiindulópont lenne.
2020. jún. 10. 18:20
 23/38 anonim ***** válasza:
23%

20!

Ja, valóban el van cseszve. A házastárs kellene hogy a tulajdonos legyen, elvégre ők ketten dolgoztak meg érte.

2020. jún. 10. 18:29
 24/38 anonim ***** válasza:
65%

23!

"...A házastárs kellene hogy a tulajdonos legyen, elvégre ők ketten dolgoztak meg érte"

kivéve, ha valaki úgy házasodik, hogy beleteszi magát a készbe...

2020. jún. 10. 18:34
 25/38 anonim ***** válasza:
26%
Az öröklési jog nagyonis jól van kidolgozva, mind a mai napig erős római jogi alapokkal. De akinek nem tetszik, az még mindig írhat végrendeletet és némi megkötéssel azt csinál a vagyonával, amit akar.
2020. jún. 10. 18:38
 26/38 anonim ***** válasza:
24%

24!

Mi azzal a probléma? A gyerek, mint örökös nem pont ugyanúgy bele tenné magát a készbe? A házastárs nyilván fordított valamit az ingatlanra az együtt élesük alatt, a gyerek nyilvánvalóan nem

2020. jún. 10. 18:39
 27/38 anonim ***** válasza:
11%

22!

Pedig költenie kell rá tulajdonosként

2020. jún. 10. 18:45
 28/38 anonim ***** válasza:
87%

Nem ertek hozza, de a 3 milliora nehogy rabolints! Akkor sem ha bekes termeszetu vagy! Ez a no ki akar semmizni!

Fordulj ugyvedhez, es nem kell rogton megijedni!

2020. jún. 10. 19:09
 29/38 anonim ***** válasza:
11%

27

Persze, csak nem mindegy mire és mennyit. Drága jó apámtól - 40 éve ügyvéd - nagyon jól megtanultam, hogy sokkal jobb, ha inkább tőlem kéregezik a pénzt, mint én fussak utána.

2020. jún. 10. 19:31
 30/38 anonim ***** válasza:
62%
Ügyvéd minden esetben.
2020. jún. 10. 20:33
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!