Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Családi vita lett abból, hogy...

Családi vita lett abból, hogy nem tudok főzni, háztartást vezetni. Ezek után miért nehezen elfogadható, hogy nincs kedvem velük ünnepelni?

Figyelt kérdés

Augusztus végén kiderült, hogy kisbabánk lesz, nagy az öröm még most is. Elmondtuk a párom családjának is, ahol a nagymama (a párom nagyija) fennakadt azon, hogy minek akarok én gyereket szülni, ha egy normális ebédet nem tudok megfőzni... De ezt így közölte is velem a gratulációk közepén. Meg hogy milyen példát fog látni az a gyerek így, bezzeg ő még 4 gyerek mellett is patyolat rendet tartott otthon, és minden nap leves volt friss meleg étellel, pedig neki még ott voltak a földek is, és az állatok is, nem egy kanapéról dolgozott.

Igen, tényleg nem szoktam főzni, vagyis ritkán. Főleg azért, mert a párom reggel elmegy 9 körül, 5-6 körül jön haza (jobb esetben). Igaz, hogy én javarészt home office-ban dolgozom, de nem éri meg nekem az, hogy 1-másfél órát töltsek azzal, hogy főzök, elpakolok, mosogatok. Inkább menüzök, úgy legalább kicsit kimozdulok, találkozom a barátnőimmel, anyukámmal, vagy esetleg a párommal napközben, és fel is töltődöm. Szombatonként apukáméknál vagyunk, vasárnap pedig vagy rendelünk (ha "pizsis nap" van), vagy kettesben elmegyünk valahová. Tudok főzni amúgy, de kéthétben max 2-3 alkalommal, akkoris inkább vacsorára, ha látok egy receptet, amit kipróbálnék, vagy megkívánok valamit, amit úgy szeretek, ahogy én készítem el.

Igazából én így nőttem fel, anyukám sosem főz még most sem, mert a férje nem szereti, ha kajaszag van otthon. Szóval mi régen is eljártunk, vagy rendeltünk. Egyetemistaként az ember szintén nem a konyhában tölti az idejét, utána meg dolgozni kezdtem, és amíg nem itthonról dolgoztam, addig konkrétan volt, hogy sötétben mentem itthonról, és sötétben is jöttem haza. Szóval nem volt időm közben hazajönni, és háromfogásos menüt összedobni gyorsan minden nap.

Ez nekem rosszul esett nagyon, ezt mondtam is ott, és utána is, hogy többet ilyet nem szeretnék. Ha szerinte csak úgy teljes értékű nő valaki, hogy kiszolgálja az "urát", meg a gyerekeket, lelke rajta, de én nem így gondolom. A párom egyetért velem, ebből is lett utána a veszekedés. Ez volt lassan egy hónapja, októberben lesz majd a néni 80. szülinapja. Lesz buli, mi is meg vagyunk hívva ugye. De én mondtam, hogy nincs kedvem elmenni, és jópofizni, mikor az Isten háta mögé kívánom a nénit igazából. Annak meg nincs értelme, hogy elmenjek 180-as vérnyomással, és egész este azt várjam, mikor indulunk haza. A párom ezt elmondta most a szüleinek, az anyja meg vérig van sértve, hogy ebben a családban senkinek se jó semmi, és miért nem tudom megerőltetni magam arra a 2 óra hosszára, minek cirkuszolok. Nem cirkuszolok, de én már az eset után mondtam, hogy egy asztalhoz nem szeretnék vele többet leülni.

2019. szept. 29. 17:18
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:
68%

"De ne mond már hogy az nem gáz ha valaki egy bundás kenyeret se tud osszedobni"

Mond te szándékosan vagy ilyen ostoba vagy valaki segít benne??! Te prédikálsz és kontrázol vissza a szövegértésre, mikor egyetlen egy mondatot sem vagy képes értelmezni és felfogni!!🤦🏽‍♀️

De várj segítek, hátha így menni fog: "Tudok főzni amúgy, de kéthétben max 2-3 alkalommal"

Így mar megvan vagy még mindig problémát okoz a dolog? Világosan elmondta a kérdező, hogy TUD főzni, szimplán nincs rá igényük! Ennek őszintén melyik része nem világos?

És de, itt nagyon sokan a kérdezőt támadják, hogy milyen "asszony" az ilyen, melyik férfi nézi jó szemmel, ha a nő nem főz neki, milyen nő az aki képtelen egy húst levest összedobni vagy egy rántott húst stb. Láthatóan a tudataig az senkinek sem jutott el, hogy a kérdezőnek és a párjának tökéletesen megfelel a menü is!

2019. szept. 30. 16:01
 42/47 anonim ***** válasza:
86%

Huuuu de nagyon megijedtem...😅 Majd én eldöntöm mikor veszek vissza és mikor nem, nem kell hozzá egy noname engedélye. Az ostoba pedig még a lehető legfinomabb kifejezés volt, amit használtam és megnyugtatlak, hogy személyesen is szemrebbenés nélkül tájékoztatnálak róla.😚

Én tényleg elhiszem, hogy fáj az igazság és az hogy egy szimpla mondatot is képtelen vagy értelmezni, miközben te okoskodsz a szövegértésről, de ez nem az én gondom. Jössz itt azzal, hogy milyen gáz, hogy a kérdező egy bundás kenyeret sem tud összedobni, miközben erről szó sincs!! Olyan dolgokat kreálsz a történethez, ami egyszerűen nincs. És még ki is kéred magadnak, nem semmi.

Miért kellett volna a mamának bármit is elmagyaráznia még ezek után?!! Épp életük egyik legszebb és legboldogabb pillanatát jelentik be, erre a vén banya nekiáll hisztériázni, hogy minek neki gyerek, blablabla. Jó hogy már azt nem mondja, hogy inkább vetesse el. Szánalmas. És akkor még a kérdező győzködje a venasszonyt. Minek? Ahhoz se lenne semmi köze, ha egy szalmaszalat se tenne odébb otthon.

2019. szept. 30. 22:18
 43/47 anonim ***** válasza:
100%
Nem a te nagyid, hanem a férjedé, mért ne mehetne egyedül a születésnapjára. Amikor meg rákérdeznek, hol vagy te, azt felelhetné, a mama sértegetni szokta, ő meg nem megy olyan helyre, ahol nem látják szívesen. Ha benyeled a durvaságait, eygszer csak majd rákezdi más is, aztán megnézheted magad. Ez egy üzenet lenne, hogy nem lehet veled szórakozni. Az öreglány nem fogja érteni, de a többiek igen. Hogy nem vagy alázatoskodó természet.
2019. okt. 23. 12:37
 44/47 anonim ***** válasza:
100%
Hozzátenném, kétszer is megtettem, hogy a nálam több évtizeddel idősebb két nagynénémet (nem egyszerre történt a dolog), mikor vendégségben nálunk sértegetni kezdtek minket meg beszólogattak, egyszerűen kidobtam. Csak az önsorsrontó embrek engedik meg másoknak, hogy szórakozzanak velük, nyilván a kora miatt a nagyitokkal már nem érdemes veszekedni, de a férjed családja NEHOGY MÁR elkezdje eldönteni, hogy te hogyan viselkedj, meg hogy mit tűrj el!
2019. okt. 23. 12:52
 45/47 Ignis Subdialis ***** válasza:
86%

Kedves 69%-os, az a baj, hogy hiába ostobázod vissza azt, aki leostobázott a butaságok miatt, azzal nem a másik lesz ostoba, hanem Te mutatod magad még ostobábbnak. Nem elég, hogy a kérdező már a kérdésében és azóta száz kommentjében leírta, hogy TUD főzni, Te még mindig azt hiszed, hogy nem tud. Aztán kb. minden 6. kommentben feltűnik az a sztereotípia, hogy a nőnek - pusztán mert nő - több köze kell, hogy legyen a házimunkához; vagy azzal, hogy házasságra lép a nagy szent férfival, elnyeri azt a kötelezettséget, hogy ellássa a nagy szent férfit, hálából a kegyért, hogy nőül vették. Erre Te azt állítod, hogy senki nem állított ilyet. Az, hogy a kommented törlik, nem annak a hibája, aki bejelent egy házirendbe ütköző kommentet, hanem azé, aki azt a házirend figyelmen kívül hagyásával megírta. Az adminisztrátor nem azért töröl egy kommentet, mert bejelentették, hanem mert az sérti a házirendet. Ezért kár dühöngeni, csak még inkább azt mutatja, hogy nemcsak a kiírt kérdést és a rá adott válaszokat nem érted, de a kommentelési szabályokat sem sikerült értelmezned. További kommentjeiddel csak ezt a képet erősítetted magadról. Egy úton érhetnéd el az ellenkezőjét, ha pattogás helyett magadba néznél és beismernéd, hogy félreértettél/olvastál valamit: a kérdező tényleg tud főzni és tényleg vannak kommentek, amik a nő nagyobb részvállalását latolgatják a házimunkában. Kommentjeid persze világossá teszik, hogy az önkritika ilyen magaslatai nem várhatók el esetedben, így az is segítene, ha egyszerűen csak csendben maradnál.

Egyébiránt amit egyes idős emberek ilyen mérgező beszólások formájában eregetnek magukból, sokkal inkább tudatlanság és az önismeret hiánya. Leginkább az életük során feldolgozatlanul felhalmozódott feszültségeknek köszönhetők az ilyen érzéketlen, szemét és káros megnyilvánulások. Régen nagyon nem volt téma az, hogy van hova fejlődni az érzelmi életünkben, nem voltak lehetőségek arra, hogy az ember felismerje a saját lelki nyomorának eredetét és azon változtasson. Egyszerűen az élet adott volt, a lehetőségek szűkösek, erre jöttek a korlátozó sztereotípiák, a nők háttérbe szorítása, konkrét szerepekkel felruházása (függetlenül a képességeiktől, tehetségeiktől), illetve a háborúk és korlátozó politikai rendszerek is. Ezek az emberek már nem fognak szembenézni a múlttal, nem fognak pszichoterápiára járni, feldolgozni az egész terhes "örökséget", amit rájuk mért az élet. Ha a gyerekeiknek, unokáiknak már lesz annyi eszük, fognak majd ők - helyettük is. Valahol meg kell állítani az ilyen agyatlan, önkritikátlan dolgokat, nem pedig továbbörökíteni őket, ahogy most az anyósodék próbálják azzal, hogy tűrésre intenek Téged. Legalább a saját leendő unokájuk érdekében megtehetnének annyit, hogy vérmérsékletre biztatják a mamát, hiszen a gyerek normál fejlődéséhez a minimum a nyugodt, békés háttér, tisztára nincs szüksége a magzatnak arra, hogy az anyja stresszben legyen és már az anyaméhben stresszhormon koktélban fürdőzhessen. Bármi is a véleménye vagy a dühe ezzel kapcsolatban, az első lenne a baba védelme.

A demenciára, "meszességre" hivatkozás is tévút nagyon sok idős embernél, sokan egyáltalán nem veszítenek agyi képességeikből a korral és aki agyi képességének teljesen a birtokában van, nagyon méltatlan azt látnia, hogy a környezet csökkent értelműként kezeli csak a kora miatt. Szerintem itt sem demens a mama, látszólag képben van az összefüggéseket illetően. Így az megint csak a szőnyeg alá söpörgetés, hogy a kérdező legyen megértő a szegény hülye mamával. Ha a szegény hülye mama a saját viselkedését valószínűleg nem is fogja felülbírálni, önkritikával nézni, attól még nyugodtan disztingválhat, idős korban is rendelkezik az ember tanulási képességgel, csak egyértelművé kell tenni neki, hogy ez esetben mit kell megtanulnia: a kulturált kommunikációt.

2019. okt. 23. 17:08
 46/47 Kopaszmalacka válasza:
31%

Igaza van a nagynak! Család mellett főzni kell, nem rendelni. Remek példa volt anyukád,akkor innen ez a háztartásvezetés ami nulla 2x áthúzva.

P

Mit fognak enni a gyerekeid majd? Csak azt látják,h anya rendel,másik gyerekek majd mesélik ,h anyukámnal mézeskalácsot sütöttünk meg palacsintát. Te inkább önző vagy meg lusta.

ápr. 3. 11:29
 47/47 anonim ***** válasza:
100%
46, Ugye megvan, hogy ez egy 2019-es kérdés? A kérdező már rég nincs is az oldalon, a gyereke meg mostanra minimum 4 éves, és mivel mostanában nem olvastunk olyan hírt a neten, hogy éhen halt volna gyerek, bizonyára túlélt idáig az anyja szakácstudománya mellett is.
ápr. 3. 12:06
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!