Kezdem azt érezni, hogy utálom a menyemet. Mit tegyek?
Már amikor megismertem, volt benne valami ellenszenv, de mindig kedves és előzékeny voltam vele. Nem kívántam azt, hogy szétmenjen a fiammal, hiszen mégis csak a fiam tudja jobban, hogy neki mi jó.
A fiam 25 éves volt mikor bemutatta nekünk a nála 2 évvel fiatalabb párját (aki ma már a menyem). Aznap nálunk is ebédeltek, de kiderült, hogy a menyem egy válogatós típus és ő csak "egészséges" ételeket eszik, azaz semmi disznóhús, semmi fehér kenyér stb. Ezt mind udvariasan közölte is, de a kisugárzásából áradt a felsőbbrendűség, mert ő jóval tehetősebb, mint mi. Nagyon elszégyelltem magam, mert pont olyan étel volt az asztalon, amit ő nem szeret. Csak egy kis köretet evett salátával, levest pedig azért nem evett, mert nem szereti a gulyás levest. Magamat hibáztattam emiatt, mert nem kérdeztem meg a fiamat, hogy mit szeret a párja pedig ez egy előre eltervezett vendégség volt. Mikor másodjára jöttek hozzánk, nagyon odafigyeltem, hogy mit készítsek nekik. Nagy kő esett le a szívemről, mikor láttam, hogy mindenki jóízűen eszik.
Ez az "egészséges" táplálkozás a menyemnek abból áll, hogy vagy halat vagy csirkét eszik párolt zöldséggel, vagy rizzsel, vagy salátával. Az italokat (limonádé, tea, kávé..) édesítő szerekkel ízesíti, sok gyümölcsöt fogyaszt és csak a teljes kiőrlésű vagy barna kenyeret HAJLANDÓ enni. Számomra egy kicsit idegesítő ez a szokása, de nem szoktam ezeken hosszadalmasan agyalni. Ha neki így jó, akkor miért ne éljen így? Mi is viszonylag egészségesen táplálkozunk, csak mi inkább fehér kenyeret eszünk és gyakran fogyasztunk disznóhúst. Az édesítőszer pedig közelről sem egészséges. De mindegy.
Nem sokkal később pedig nálunk töltöttek egy hetet. Na az valami borzalmas volt. Az akkor még menyjelöltem nemigazán nézte jó szemmel, hogy nálunk csak este szokás zuhanyozni, neki alapvető dolog a napi 3 zuhanyzás. Ha nem szóltam volna a fiamnak, hogy közölje vele, hogy máskor ne zuhanyozzon nálunk ennyit, akkor a vízszámlánk a fellegekben járt volna. A fiam párja erre egy kicsit durcás lett, a helyzet súlyát még jobban tetézte az, hogy a yorkshire terrierje, amit magával hozott, nem mászhatott fel a garnitúrákra. Ami azt illeti, imádom a kutyákat, de nem a házban. Nagyon nehezemre esett egyáltalán beengedni kutyáját, de ki mégse rakhattuk, mert nem biztos, hogy a mi kuvaszunkkal jól kijött volna. Vasárnap délelőtt pedig istentiszteletre mentünk, ami a menyjelöltnek végképp nem tetszett, mert ő nem vallásos és hülyeségnek tartja a vallást, de a fiam kedvéért eljött. Én valahogy próbáltam a kedvébe járni, de az egész hiábavalóság volt, neki semmi se jó.
Rá egy évre a fiam megkérte a kezét. Az esküvőtervezéskor a menyjelöltem családja meghívott minket egy ebédre. Nem kicsit tehetősek, Budapest XII. kerületében laknak egy hatalmas házban. A közös ebéd egy kicsit kellemetlen volt a férjemnek és nekem, ugyanis éreztem, hogy a menyem és az anyja egyáltalán nem kedvelnek minket, az apja pedig egy sznob. Az esküvő tervezésébe végül nem lehetett beleszólásunk, ami jogos is volt, mert az egészet a menyem szülei finanszírozták. Mi fölajánlottunk egy jelentős összeget, de ők lesajnálva visszautasították. Az esküvőt alig bírtuk elviselni, a mi családunk és a fiam barátjainak a társasága kellemes és szórakoztató volt, de ott volt a menyemnek az egész burzsuj rokonsága és a barátjai, akiknek a sznob jelenlétük számunkra nagyon lehangoló volt, sőt egy kicsit a fiam számára is. A 16 éves lányunkat pedig valamelyik részeg burzsuj elkezdte fogdosni, ami mindannyiunk számára kellemetlen volt. Na ekkor közel álltunk ahhoz, hogy jelenetet rendezzünk, de nem akartuk elrontani a fiunk napját.
Rá két évre a menyem terhes lett, aminek mindannyian nagyon örültünk. A baba születése után egy pár héttel meglátogattuk őket. A menyem egyáltalán nem akarta a kezünkbe adni az unokánkat, azzal az ürüggyel, hogy leszeretné fektetni. Mi ezt tiszteletben is tartottuk, de végül a fiunk nagy nehezen rávette, hogy egy percre had foghassuk meg. Annak ellenére, hogy legszívesebben órákig dajkáltam volna a kicsit, mégse csináltam nagy örömmel, mert ez a helyzet olyan erőltetett volt és a menyünkön is látszott, hogy nagyon türelmetlen és én nagyon nem szeretek feszültséget kelteni. 2 óránál többet nem töltöttünk náluk, de az a két óra is abból állt, hogy a fiunkkal nagyon jól elbeszélgettünk, de a menyünk várta, hogy mikor megyünk el.
Múltkor az egyik barátnőmet meglátogattam, aki Budapesten lakik és odafele menet, mikor kiszálltam a hévből, a téren megláttam a menyemet és az anyját és köszöntem nekik, de ők úgy tettek, mintha nem ismernének és mentek tovább. Ez nagyon rosszul esett. Ez nem hagyott nyugodni és este föl is hívtam a menyemet és megkérdeztem tőle: "Mivel érdemeltem azt ki, hogy már annyira utálsz, hogy még köszönni se köszönsz nekem az utcán? Ha valami bajod van velem, miért nem mondod a szemembe?" - ő egyből letette. Másnap pedig a fiam fölhívott és megkérdezte tőlem, hogy mégis mit képzelek magamról, hogy a menyemnek, aki az égvilágon semmivel sem ártott nekem, az unokám anyjának nem köszönök az utcán, ráadásul még föl is hívom és leteremtem, majd azzal fenyegetem, hogy elveszem tőle a gyereket. - Na én ekkor köpni-nyelni nem tudtam. Emellett nagyon rosszul esett az is, hogy a fiam, akinek mindig is azt tanítottam, hogy legyen "SZELÍD, mint egy galamb és ravasz, mint egy kígyó" elhiszi rólam azt, hogy képes vagyok valakivel ilyen tiszteletlenül viselkedni. Nagy nehezen sikerült elmondani a fiamnak, hogy valójában mi történt, de alig akart hinni nekem. Most mi tévő legyek? Nagyon szeretnék jó anya, jó nagymama és jó anyós is lenni, de így nem megy. Ez az eset pár hete történt és azóta a fiam nem is keres bennünket.
1. A kapcsolatot a menyeddel minimalizáld.
2. A fiadat kérd meg, hogy inkább ö látogasson téged, mert nem akarsz stresszt okozni a menyednek.
Drága 71%-os, szerintem neked súlyos szövegértési problémáid vannak, ugyanis egy szóval se írtam azt, hogy a fiamat irányítani szeretném.
"Nagyon szeretnék jó anya, jó nagymama és jó ANYÓS is lenni..." A kérdésemhez tartozó szövegben ez a mondat is megtalálható. De neked mondhatok bármit, min hiába, mert árad belőled a rosszindulat és az előítélet.
Én biztosan senkinek nem mondanám, ha vendég nálam, hogy hányszor zuhanyozzon, az sem fura, ha nem eszik sertést, neked kellett volna olyat főzni, amit megeszik. A problémáid a menyeddel egyáltalán nem komolyak, csak te csinálsz belőle ügyet.
De ami a lényeg, én pl. rosszban vagyok anyósomékkal és ha tehetem nem megyek hozzájuk, de a férjem attól még megy, ebbe én nem szólok bele, neki ők a szülei, ha én nem jövök ki velük ez akkor is így marad. Szóval ha neked ettől elromlik a kapcsolatod a fiaddal, az nem a meny hibája lesz, hanem a tietek.
Sajnos a fiad kezd is elsznobosodni. Joggal félsz kedves Kérdező, én is ismerek olyat, aki elfelejtette, hogy honnan jött. Mert itt a fiad esetében úgy tűnik, ez van kialakulóban.
A menyed kereste a lehetőséget,hogy mikor tudna lekoptatni, ez a "köszönt-nemköszönt" kapóra jött neki. Hidd el, ha nem ezért, hát másért sértődött volna meg.
Hagyd őket most egy kicsit, én bízom benne, hogy a Fiad nevelése nem volt hiábavaló
Nos, én sem szeretem a menyemet, pedig aztán rám még véletlenül sem lehet azt mondani, rosszindulatú, irigy vagy hasonló lennék. Sosem avatkozom bele a gyerekeim életébe, sosem szóltam egyik fiamnak és lányomnak sem, hogy kivel jár, vagy kit választ élete társának. Mindig azt mondom, hogy az ő életük, ő döntésük, nekik kell élni velük nem nekem. Ehhez mindig tartottam magam. A nagyobbik fiam felesége vegetáriánus. Első találkozásnál szépen, kedvesen elmondta, én bár semmit nem tudtam erről, de az évek alatt megtanultam, hogy ez mégis mit takar, milyen ételekkel várjam. Nem okozott nehézséget, tiszteletben tartottam, sőt külön edényeket, vágódeszkákat vettem, ami húst ne érjen. A menyem értékelte ezt, és ő is hasonlóképpen kedves, aranyos. Nagyon szeretem. A kisebbik fiam feleségét is kedveltem, vele sem volt bajom egészen addig míg meg nem untam az állandó grimaszait, nyafogásait, és az állandó ugráltatását, mert szerinte az anyukák dolga az, hogy azonnal ugorjanak, és minden kívánságot teljesítsenek.Nem tetszett neki amikor kedvesen közöltem vele, hogy nálunk az a szokás, hogy mindenki elpakol maga után. Nincs bejárónő, takarítónő, így mindenki maga rak rendet maga körül. Kiakadt, mert ahogy mondta, az ő anyja még a rántott húst is felszeleteli neki.. Hát én nem. Elég is volt egy ilyen észrevétel, hogy a menyem elkezdjen szívből utálni, és onnantól kezdve a fiamat nem csak ellenem, hanem a testvérei, és apja ellen is hangolni. Én nem állok le vitatkozni egy ilyen kicsinyes emberrel. A fiammal közöltük, hogy mi továbbra is tárt karokkal várjuk őket, de mi továbbra sem fogunk bazári majomként ugrálni neki. Az ő neje, ő választotta, beszéljék meg hogyan tovább. Mivel nem lát szívesen minket, így nem igazán megyünk. Ha mégis mennénk előtte telefonálok, hogy mikor, hányra mehetünk. De szinte mindig leráz minket, hogy az idő nem jó, de más időpontot nem ad. (de ugye neki ez is baj, hogy bezzeg a többiekhez járunk, hozzájuk nem) Így nem erőltetjük a dolgot. Szóval nem minden esetben az anyós a rossz. Én nem szólok bele, nem érdekel, hogy mit csinál. Fiam szokott jönni, nem is kérdezzük, hogy miért egyedül. Ha éppen arra van utunk, előtte érdeklődünk, de tudjuk felesleges. Egyébként amióta megszületett a nagyobbik fiam kislánya, még nagyobb az utálata, mert szerinte nem fair, hogy mi nagyszülők sok pénzt adunk, a kicsit imádjuk, de bezzeg ha majd nekik lesz gyerekük, akkor mi azt a babát nem fogjuk szeretni. Most magyarázzam meg neki, hogy mi nem vagyok ilyen kicsinyesek? Mi a picit aki még képben sincs ugyanúgy imádnánk, és nem az anyja rossz természete a döntő? Nem magyarázkodok, bár sejtem, hogy akkor is majd ő lesz aki aki gátolni fogja, hogy jó nagyszülők lehessünk. Majd rájön.. ha meg nem, hát ezt is elfogadjuk. De az biztos, hogy eddig sem avatkoztam bele a dolgaiba, ezután sem fogok.
Jó tanács: Ne foglalkozz vele. A fiad ha jól van nevelve, akkor látogatni fog..Igaz a neje nélkül de ő menni fog.
Szerintem a menyed is hibás néha (pl a kutyát igazán kezelhette volna jobban), de te is, mert a napi 3 zuhanynál max 500 forinton vesztél össze vele. Ha nem hiszed el, akkor nézd meg, hogy mennyi egy köbméter víz és azt is hogy az mennyire sok zuhanyzásra elég még akkor is, ha valaki hosszan zuhanyzik. A mise no comment, engem sosem rángattál volna el, gyanítom, hogy ott még a lány is törekedett a jó viszonyra, hogy hajlandó volt részt venni benne. Iszonyatosan kellemetlen úgy ott lenni, hogy semmi közöd a dologhoz. Végig stresszes, hogy jókor ülj, állj, kezet fogj, ismételd az áment, ne nézz ki tanulatlannak.
A családjával megint kettőn áll, hogy nem jöttetek ki. Gondolom ők is érezték, hogy más háttérrel rendelkezik a két család és azt is, hogy titeket ez mennyire feszélyez, aztán elkezdtétek kölcsönösen lenézni egymást.
Szerintem összességében semmi megbocsájthatatlan nem történt egyik oldalról sem, csak jelentéktelen kis dolgokat fújtatok fel, szóval emeld szépen fel a telefont, híd fel a fiad és beszéljétek meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!