Jogom van e ehhez, és ha igen hogy közöljem finoman?
Fiamat hamarosan kereszteljük. Nekem ez nagyon fontos, nem csak egy buli, meg zabálás. Anyósék elvileg hívők, meg van ott is keresztelve mki, ünnepeket is tartják. Mégis mikor a másik unoka keresztelője volt, egyszerűen nem jöttek el a templomba, amúgy másik város, mint ahol őklaknak Hanem ebeebéd körül befutottak, mintha ez csak egy sima ebéd lenne. Én úgy érzem elvárhato, hogy a szertartáson is jelen legyenek, hisz nem ütközik a vallasukkal, ennyi tisztelet járhatna mind a fiamnak és mind nekem, mert ez fontos esemény. Tudom nekik ez nem fontos ők ilyenek. Mégis szólni akarok, hogy a meghívás nem csak a nagy kajálásrol szól, ki lehet bírni egy órát a templomban.
Elég begyepesedett gondolkodasuak, nekem főleg úgy tűnik, nem tudják hogy viselkedjenek a templomba, és anyósom olyan letojom típus. Amúgy jóban is vagyunk, nem akarom ezzel elrontani a kapcsolatot.
Nem elvárható, más kérdés, hogy nagyon jól esne neked. Ezen a ponton kéne elindulni.
Mondjátok el nekik, hogy ez nektek nagyon sokat jelentene, és remélitek eljönnek a templomi keresztelőre is.
Ha nem jönnek el ezután, akkor nem jönnek. Emiatt nem érdemes összeveszni. Az mondjuk elég durva, hogy az esküvőtökre nem mentek el..
Számomra ez azt jelenti, hogy nagy ívből tojnak mindenkire. Én is hasonlóan foglalkoznék csak velük. Nem venném a szívemre, egyszerűen tojnék rá. Neked ez még könnyebb is, nem a te szüleid. A párodnak ez nehezebb lehet.
A probléma az, hogy azt nem lehet meggyőzni, aki ennyire tahó. Mert az egy dolog, hogy nem hívők, és nem akarnak bemenni a templomba stb, azt meg lehet érteni. De hogy utána odaállítanak az ebédre, és telezabálják magukat... ez már a nettó parasztság kategória.
Én úgy próbálnám meg, hogy meghívón kiemelten ott lenne, hogy gyülekező, ünnepség, onnan együtt megyünk az étterembe, és a meghívó átadáskor is ezt ezt hangsúlyoznátok, plusz "szeretettel várunk a keresztelőre, aztán...".
Nem értem, hogy miért írod, hogy elvileg hívők, ha utána azt írod, hogy nem hisznek istenben, nincs vallásuk. Nyilvánvalóan ateisták. Én is az vagyok, de elmegyek keresztelőre, temetésre, templomi esküvőre.
Viszont anyukám is ateista, viszont ő eléggé vallásellenes is, ezért elvből nem megy be a templomba. Se temetés, se esküvő, se keresztelő. Álszentnek, kétszínűsködésnek érzi. Ő ilyen én ezt elfogadtam. Lehet, hogy ez is benne van anyósodéknál. Viszont mivel írtad a polgári esküvőt, ezért valószínűleg még egy jó adag lesz˙rásról is szó van.
Én értem a kérdezőt. Tulajdonképpen a nagyszülőknek nem a templommal és a vallással van problémájuk, hanem kényelmesebb nekik, ha nem kell kiöltözni, délelőtt tesznek-vesznek, aztán délben felöltöznek mikor vége a misének és átballagnak egy ebédre. Mert írja a kérdező, hogy ugyanez van az esküvőkön is, hogy nem szeretik a formalitásokat. csak, hogy szerintem felnőtt embertől ez eléggé bunkó szokás, mert nem hiszem el, hogy a családja kedvéért nem bír ki fél órát egy templomban, de legyen az egy hivatal, vagy bármi más szertartás. Szerintem nekik csak nyűg és macera az egész, a kérdező pedig szeretné, hogy embereljék meg magukat az unokájuk kedvéért. Teljesen érthető a történet, nem kell ide belekeverni a vallás ráerőszakolását másokra, meg hogy valaki retteg a templomoktól...
Én megmondanám anyósodéknak, hogy ekkor és ekkor kezdődik a mise, mi lenne ha a templom előtt találkoznátok? Biztosan mondd rá valamit, és akkor már el lehet indulni egy vonalon, ha nem-et mond, kérdezd meg, hogy miért nem szeretnének a templomba elmenni, és elmondhatod, hogy neked fontos lenne a jelenlétük stb. Ha nem értenek a szóból, hagynám a fenébe az egészet, de közel sem biztos, hogy legközelebb meghívást kapnának tőlem, és biztosan zsebre tenném magamnak ezt a fajta hozzáállásukat.
Szerintem az előző válaszoló megértette a lényeget, én is így látom, és ezért nem értettem, miért támadjátok sokan a kérdezőt, hogy nem lehet erőltetni a vallást.
Itt nem erről van szó (de az előző leírta.)
Én sem gyakorlom a vallást, nem járok templomba, sőt... De akár esküvő, keresztelő, temetés, elmentem, és kibírtam azt a fél-1 órát, megtisztelve a családtagokat.
Aki erre nem képes, az ne menjen utána zabálni se, mert olyan nincs, hogy "áh én ezt nem csinálom, de utána a kaja jól esik"... Legnagyobb bunkóság.
Oké, hogy nem elvárható, hogy vegyék fel a vallást, de ne legyünk már tahók, egy keresztelő nem a hittérítésről szól. Én sem vagyok vallásos, de több templomi temetést, esküvőt, keresztelőt végigültem már, mert tudom, hogy az adott ismerősnek fontos volt. A vallásos ismerősök sem fintorognak, hogy templom nélkül nem érvényes az esküvő, vagy nem elfogadható egy temetés, inkább el sem jönnek rá, köszönik szépen... Ne tegyünk már úgy mintha normális lenne kihagyni egy akármilyen szertartást, majd beesni zabálni.
Amúgy is milyen ciki, hogy mindenki kiöltözik, majd anyós beesik farmerben és tornacipőben?
A férjed mit szól ehhez? Esetleg ő szólhatna nekik finoman, hogy szeretnétek ha most a szertartáson is ott lennének, mert ez nektek fontos.
Ha ezek szerint az anyóséknak MINDET gyülelezésssel járo dolog horror, akkor nem várható el tölük, hogy olyan helyre menjenek, ahol éppen az van, aminek a gondolatától is rosszul vannak.
Léteznek olyan emberek, akik nem tudják elviselni a rendezvényeket, és EZT illik tiszteletben tartani. (Igen sok ember pánikot kap ilyen esetben, de vannak, akik "csak" napokig betegek utána lelkileg.)
Nem értem, ezt miért nem hajlandó elfogani a kérdezö, mert ezek szerint NEM a keresztelöre (templomba ) nem akarnak menni, hanem SEMMILYEN nyilvános felhajtásra,
Emellett ha valaki meggyözödésböl nem-vallásos, annak a templomba menés a saját elvei megtagadását jelentené, ha meg ott van, az a mise/keresztelö megcsúfolása lenne, mivel csak bohóckodásnak tartja az egészet.
Süt a mondataidból, hogy ki nem állhatod az anyósodékat. Akkor mit erölteted? Mondjátok meg nekik, hogy aki tiszteletét teszi a templomban, azt szeretettel várjátok az utána következő eszem iszomra is. Aki nem megy templomba, azzal nem számoltok a kajálásnál sem.
Vannak külónc emberek, van aki elfogadja őket, van aki nem. Mindenesetre a kérdésre a válasz: minden jogod megvan ahhoz, hogy azt hívj meg, és láss vendégül, akit akarsz.
De én nem csinálnék ekkora cirkuszt ebból az egészből. Hacsak ennyi a bűnük, hogy nem mennek be a templomba, akkor spongyát rá, ha meg egyéb okod is van, hogy utáld óket, akkor ez a keresztelős sztori csak ürügy arra, hogy újabb kivetnivalót találj bennük.
A keresztapám soha nem lépett be templomba, de az utána levő rendezvényekre mégis szívesen látta a rokonság. Ennyi.
Szerintem bunkóság. Én nem vagyok vallásos, de ha meghívnak egy ilyenre, elmegyek a szertartásra, nem csak az ingyenkajáért...
Ez olyan, mint ha az esküvőt kihagynám, de a lakodalomba mennék, vagy ha a temetést kihagynám, de a torra elmennék... tahó dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!