Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit lehet tenni egy ilyen...

Mit lehet tenni egy ilyen rámenős anyóssal? Hogy lehetnék én is a gyerekemmel?

Figyelt kérdés
Anyósom sajnos azt hiszi, hogy neki több köze van a gyerekemhez, mint nekem! Amióta megszületett minden nap nálunk van és NEM ENGEDI, HOGY MEGFOGJAM A SAJÁT GYEREKEMET!!! Most másfél éves a kisfiunk. Engem az is idegesít, hogy állandóan átjön, nincs magánéletünk, mindenbe beleszól, természetesen a gyereknevelésbe is. A legjobban mégis az bánt, hogy amikor átjön kiveszi a kezemből a gyereket és nem is adja nekem vissza,hiába kérem! Még akkor sem amikor már álmos,nyűgös,sír, szólok neki, hogy most már elvinném aludni, de leteremt, hogy nem, ő még nem adja oda és nem lesz semmi baja ha nem alszik! Ráadásul engem mindig el akar távolítani, hogy még csak a közelében se lehessek a gyerekemnek, mert ő elvan vele. Nem tudom, de nekem ez már sok! Nem értem egy nagymama miért akar ennyire belefolyni a gyerek életébe, hogy minden nap vele kell legyen, ő viszi mindenhová...stb. Szomorú vagyok, mert szültem egy gyereket, annyira szeretem és annyira szeretném nevelni és szeretni de nem hagyja a "nagymama". Estére már elküldjük,de sokszor még fürdetésre is marad. Én szinte csak éjjel lehetek vele. Próbáltam már beszélni vele, de nem érti meg, volt, hogy nagyon összevesztem vele, megmondtam neki, hogy ez az ÉN GYEREKEM és nem az övé, neki is volt, nem vette el tőle senki, de 1-2 napig volt csak kicsit tartózkodóbb,(azért akkor is minden nap átjött) aztán elölről minden... A férjem nem tudja kezelni a helyzetet, már ő is veszett össze vele emiatt, de nem volt eredménye annak sem. Csak megsértődött és mártírkodott. A férjem annyit mond, hogy őt úgysem tudjuk megváltoztatni, ő meg nem akar veszekedni meg nézni, hogy képeket vág. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy értessem meg vele, hogy nekem is jogom van szeretgetni a gyerekemet?
2013. dec. 17. 14:01
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/71 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező,igazából előttem már mindent elmondtak,csak annyit tennék hozzá,hogy le van sza.rva mit hozott,gondolom nem fogtok éhen halni és plusz játékra sincs szükség.Ezek csak hülye indokok,hogy engedd be.Fura,hogy a férjed sem tett semmit,ideje egy nagyot beszélgetni erről...
2013. dec. 17. 14:40
 32/71 A kérdező kommentje:
Rendben! Köszönöm a válaszokat! Megpróbálom megcsinálni, hogy tényleg nem engedem be csak heti 2-szer! (de már előre látom, hogy én leszek a leggonoszabb meny a világon)
2013. dec. 17. 14:46
 33/71 anonim ***** válasza:
100%
majd írd meg nekünk, hogy viseli az öreglány...
2013. dec. 17. 14:48
 34/71 anonim ***** válasza:
100%

Naná, hogy gonosz leszel és ez csak a finomabb verzió.

Ne érdekeljen.

Kellemetlen lesz, de csak így lehetsz a gyerekeddel. Ha nem lépsz, tényleg átveszi a helyed.

2013. dec. 17. 14:49
 35/71 anonim ***** válasza:
100%
Eleinte még hetente 2x sem!
2013. dec. 17. 14:57
 36/71 A kérdező kommentje:
Rendben! Megírom majd, hogy mit szólt a dologhoz.
2013. dec. 17. 15:04
 37/71 anonim ***** válasza:
100%
Figyeld meg mikor szokott jönni kb-ra, pl. reggel 9 körül és arra az időpontra szervezz magadnak programot és lépj le a gyerekkel otthonról. pl: játszótér,anyukádat meglátogatni stb... Ha felhív, akkor mond neki h épp úton vagy, nem tud majd utánad menni. Esetleg anélkül h szólnál neki utazz el rokonokhoz látogatóba messze:) Ja és ha nem adja oda a gyereked, vedd ki a kezéből és kész. Lényeg, h sokszor forduljon elő,h dörömböl az ajtón és nincs otthon senki. Egyszer csak megunja. Ha pedig a férjed is otthon van, akkor penderítse ki, hogy bocs de épp indulunk nem érünk rá a látogatásodra.
2013. dec. 17. 15:04
 38/71 Passiflora ***** válasza:
83%

Kedves Kérdező!

Az anyósodat valóban nem tudod és nem is fogod sem Te, sem a fia megváltoztatni, mint ahogy más felnőtt ember is csak maga tud változni, ha akar.

De nem is ez a cél, hogy őt magát megváltoztassátok, „csak” az, hogy elérjétek, hogy ő változtasson a viselkedésén.

Általánosságban véve én úgy gondolom, hogy minden esetben elsősorban az anyós/após gyerekének (jelen esetben a férjednek )lenne a feladata, hogy a házastársával meghozott döntéseiknek, igényeiknek érvényt szerezzen, az képviselje a saját családja felé, és megtalálja a legjobb megoldást egy konfliktusra, ne pedig a házastársára hárítani ezt a hálátlan feladatot.

Ha a férjed ezt nem akarja felvállalni, vagy úgy érzi, nem képes megoldani, akkor érthető, hogy kénytelen vagy rá Te.

Gondolom, belátod, hogy ha továbbra is ugyanazokat az eszközöket vetitek be ennek a konfliktusnak a megoldására, akkor törvényszerűen ugyanezzel az eredménnyel fogtok szembesülni ezután is, annyi különbséggel, hogy a tehetetlenségtől egyre indulatosabb és egyre frusztráltabb leszel a sokadik hiábavaló próbálkozás után, ami nemcsak neked, hanem a kisgyereknek sem jó.

Ha szép (és kevésbé szép) szóval nem tudtátok jobb belátásra bírni az anyósodat, akkor meglátásom szerint gyakorlatilag az az egyetlen reális lehetőség maradt, hogy Ti ketten a férjeddel alaposan átgondoljátok, megbeszélitek a lehetőségeiteket, és egységes álláspontra juttok olyan szempontból, hogy a jövőben milyen viselkedést tartotok elfogadhatónak az édesanyja részéről, és mit nem vagytok hajlandóak tolerálni.

Ha Ti ebben meg tudtok állapodni, akkor négy, vagy inkább hatszemközt, a lehető leghiggadtabb, legudvariasabb, ugyanakkor a leghatározottabb formában tudatnotok kell vele, és megmondani neki, hogy ha ezeket az egyértelműen megfogalmazott kéréseket, „szabályokat” nem kívánja vagy nem képes a jövőben tiszteletben tartani, akkor sajnos azt a döntéseteket lesz kénytelen tiszteletben tartani, hogy ennél sokkal ritkábban, és sokkal rövidebb időre láthatja az unokáját.

(Szerintem egyébként amúgy sem egészséges még a legharmonikusabb anyós-meny, anya-lánya, anya-fia stb. kapcsolat esetén sem, hogy minden nap, és naphosszat ott töltse egy anyós az időt a családnál.)

Hidd el nekem, hogy ha tényleg szereti az unokáját, és Ti tényleg azt tudnátok demonstrálni, hogy KOMOLYAN gondoljátok, amit mondtok, és következetesen ki fogtok állni a döntésetek mellett, nem kétségbeesett, de üres fenyegetésnek szánjátok, akkor TUDNA változtatni a viselkedésén.

Tényleg nem megbántani szeretnélek, hanem segíteni, de az anyósod azért teheti, és teszi is nyugodtan, amit tesz, mert ha kelletlenül is, de eddig belementetek ebbe a „játékba”, és fontos kérdésekben átengedtétek neki az irányítást az életetek felett, bizonyos értelemben az akarata rabjai lettetek, és látja, hogy ugyanúgy eléri nálatok a célját, mint az a hisztis gyerek, akinek inkább engednek a szülei.

Minél tovább maradtok benne ebben a helyzetben, annál természetesebb és magától értetődőbb lesz számára, hogy engedtek az érzelmi zsarolásának és felnőtt emberhez nem méltó játszmáinak, és annál nehezebb lesz kilépnetek ebből a helyzetből.

Az anyósod akkor fog változtatni a viselkedésén, ha Ti változtattok a „taktikán”, és nem hátráltok meg semmiféle érzelmi játszma (sértődés, zsarolás, veszekedés, mártírkodás, hisztérikus utcai jelenet hatására sem).

Én ezt nem érzném tiszteletlenségnek. Azt látom nagyfokú tiszteletlenségnek Veled szemben, ahogy ő most viselkedik.

Ha a továbbiakban nem alkalmazkodtok a számotokra elfogadhatatlan viselkedéséhez, akkor majd kénytelen lesz alkalmazkodni ő a Ti (teljesen jogos és érthető) kérésetekhez és döntésetekhez.

Tudom, hogy nem könnyű egy már kialakult, berögzült helyzeten, mintán, hozzáálláson változtatni, de ha nem akartok így élni tovább, akkor én úgy látom, hogy ez az egyetlen esélyetek.

2013. dec. 17. 15:33
 39/71 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, szerintem még a heti kettő is sok. Mielőtt leírtad a történetet a gyerekeivel, az előtt is arra gondoltam, hogy orvos kéne neki, mert komoly pszichés gondjai vannak, most meg pláne biztos vagyok benne. Én elsőnek mondjuk heti egy találkozást engednék, amikor otthon van a férjed is, de azt se estébe nyúlóan. Aztán lehetne vele beszélni, hogy szerintetek beteges, amit eddig csinált, tönkreteszi vele a ti magánéleteteket is, és ha azt akarja, hogy lehessen szó sűrűbb találkozásokról, akkor el kell mennie pszichológushoz. (Jó lenne, ha ezt a férjed mondaná neki, nehogy a Te rosszindulatodnak vegye.)
2013. dec. 17. 15:57
 40/71 anonim ***** válasza:
92%

Anyósod egy megszállott!

Ugyanazt tudom mondani, mint az előző 31: Ne engedd be, akármilyen hisztit csap vagy akármit hoz NE ENGEDD BE! És ha nem akarja odaadni a gyereket, akkor hozzávágnám: Bár bocsánat, de ugye tudja, hogy én szültem a fiamat és nem ön úgy, hogy kötelessége odaadni a babát, amikor én akarom! Értem, hogy nagyi meg minden, de akkor 2 alk./hét MAX.!

2013. dec. 17. 16:32
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!