Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » A gyereknév választásba...

A gyereknév választásba mennyire akartak beleszólni anyósodék és/vagy a szüleid?

Figyelt kérdés

Mi a férjemmel kitaláltuk egy lány és egy fiú nevet is, ami mindkettőnknek tetszik. A téma feljött anyósoméknál egy beszélgetés során, a fiú név tetszett neki, de a lánynévre beszólt, hogy az nem lesz jó, mert, ha majd orvos lesz vagy ügyvéd, nem fog elég komolyan hangzani a "Dr. Lánynév". Apósom nem szólt semmit.

Anyámékat meg nem érdekli, nekik mindegy, hogy mi lesz a neve, csak legyen már unoka.

Szóval a kérdésem lényegében az, hogy nálatok ki mennyire akart beleszólni ebbe, volt emiatt bármi konfliktus? Egyáltalán hogy lehet lereagálni ezt, ha valaki beszól, hogy nem jó a név amit választottunk?

Persze nem zavar, ha elmondja valaki, hogy tetszik e a név neki vagy sem, de az azért számomra furcsa, hogy még meg se született, de már anyósom eldönti, hogy orvos lesz vagy ügyvéd.

aug. 4. 13:33
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/75 anonim ***** válasza:
100%
A mi lányunk Lídia lett. Szerinted érdekelt bárki véleménye?
aug. 4. 19:19
 62/75 anonim ***** válasza:
100%

Anyam nyafogott. Azt mondta, neki nem tetszik, es majd mashogy szolitja. Akkor mondtam, hogy majd ot is mashogy fogom a gyerek elott. Eloszor megsertodott, aztan elfogadta.

Aztan mar az volt, ne x honapban legyen a nevnapja, hanem maskor, mert apam 40+ evvel ezelotti menyasszonyanak is akkor van. Mondtam, a mi gyerekunk, mi tudjuk. Szokasos forgatokonyv: megsertodes -> elfogadas. Mast ugysem tehet.

aug. 4. 19:43
 63/75 anonim ***** válasza:
100%

Anyám saját rossz tapasztalatai miatt bizonyos szótagra végződő neveket nem szeret. Pont olyat választottunk. Annyit kérdezett 1x, hogy nem gondoljuk át? Mondtam, hogy már 1000x átgondoltuk, ez lesz.

Ennyi volt az egész családból az összes reakció, mindenki elfogadta. Anyám pedig azóta is imádja ezt a nevet, az unokája megszerettette vele. Mondta is később, hogy pont rá illik, nagyon jól döntöttünk.

aug. 4. 20:01
 64/75 anonim ***** válasza:
100%
A Lili már több, mint 100 éve adható név, Molnár Ferenc felesége is Lili volt (Darvas Lili), az 1900-as évek elején született 🤷🏼‍♀️. Szóval nem egy annyira újhullámos név (sokáig nem volt felkapott, de 91-es vagyok, volt Lili osztálytársam), biztos élnek az országban idős Lili nénik, meg Dr. Xy Lili. 20-30 év múlva meg a mostani divatos nevekből lesznek sokan, nem lesz furcsa egy Dr. Kovács Milla, Dr. Szabó Amara (na az ritka, K.Edina előtt sose hallottam 🤷🏼‍♀️) vagy egy Dr. Tóth Nina. A Lili meg ahogy írtam: elég régóta van a használatban Magyarországon is.
aug. 4. 20:32
 65/75 A kérdező kommentje:

Na látod, szerintem meg a Genovéva meg az Androméda borzalmas nevek. Nem vagyunk egyformák, nem ugyanaz tetszik mindenkinek :)

aug. 4. 20:55
 66/75 anonim ***** válasza:
100%
Anyámnak az volt a baja, hogy a Johanna milyen öreges név, hogy lehet ilyen nevet adni egy gyereknek. Apósom szimplán csak annyit mondott hogy ronda név. Anyósom meg apám voltak normálisak, ők nem mondtak semmit. De látta mindenki hogy nincs esélyük beleszólni. Mi annyit mondtunk, hogy nekünk tetszik.
aug. 4. 20:58
 67/75 anonim ***** válasza:
13%

A Lili is ugyanaz a kislánynak való becenév, mint a Bíborka meg az Eperke.

Olyan befejezetlen név. De ti tudjátok, nyilván ha piszkálják miatta, akkor nektek kell majd megoldani. Tucatnév ez is, tehát az oviban/suliban ezernyi ilyen lesz.

aug. 4. 21:13
 68/75 A kérdező kommentje:

Minket nem zavar, hogy tucatnév. Nekünk tetszik. Ráadásul nem divatból választottuk ezt a nevet, vagy ilyesmi, hanem férjem egyik rokonát is így becézték, akit nagyon szeretett, ráadásul papám is Lilinek becézett engem, amíg élt (nem ez a nevem, nem is hasonló, de valamiért így hívott :) ) így mindkettőnk számára sokat jelent.

Piszkálnák miatta? Miért? Piszkálni valakit a neve miatt maximum ovisok vagy kisiskolások szoktak, de mivel azt mondod, kislánynak való, így kislány korában sem valószínű, hogy piszkálnák miatta. Aki meg felnőttként piszkálni fogja, egészségére :D

aug. 4. 21:29
 69/75 anonim ***** válasza:
20%
Nekem volt egyetemen egy oktatóm Lili névvel... egyáltalán nem passzol egy 40-50 éves emberhez a Lili,de nem is nekem kell ezzel élnem.
aug. 4. 22:20
 70/75 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a volt osztályvezetőmet hívták Lilinek. Már nyugdíjas. Rá tökéletesen passzol a neve. Emberekkel dolgozott napi szinten, jó, nem doktorként, de mégis. Soha senki nem akadt fent rajta, sőt!
aug. 4. 22:36
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!