Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » A gyereknév választásba...

A gyereknév választásba mennyire akartak beleszólni anyósodék és/vagy a szüleid?

Figyelt kérdés

Mi a férjemmel kitaláltuk egy lány és egy fiú nevet is, ami mindkettőnknek tetszik. A téma feljött anyósoméknál egy beszélgetés során, a fiú név tetszett neki, de a lánynévre beszólt, hogy az nem lesz jó, mert, ha majd orvos lesz vagy ügyvéd, nem fog elég komolyan hangzani a "Dr. Lánynév". Apósom nem szólt semmit.

Anyámékat meg nem érdekli, nekik mindegy, hogy mi lesz a neve, csak legyen már unoka.

Szóval a kérdésem lényegében az, hogy nálatok ki mennyire akart beleszólni ebbe, volt emiatt bármi konfliktus? Egyáltalán hogy lehet lereagálni ezt, ha valaki beszól, hogy nem jó a név amit választottunk?

Persze nem zavar, ha elmondja valaki, hogy tetszik e a név neki vagy sem, de az azért számomra furcsa, hogy még meg se született, de már anyósom eldönti, hogy orvos lesz vagy ügyvéd.

aug. 4. 13:33
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/75 anonim ***** válasza:
84%
Őszintén? 20-30 év múlva pont azon fogok megütődni, ha egy fiatal lány Máriaként mutatkozik majd be...
aug. 4. 15:36
 32/75 anonim ***** válasza:
94%

31: Pedig nálunk a Mária rajta volt a listán, ahogy az Erzsébet és a Katalin is :).

Nálunk a fiúnév már évek óta megvolt a férjem nevében, fontos volt számára, nem volt ellenemre, ezért amikor bele akartak szólni a leendő nagymamák, megmondtam, hogy ketten döntünk, a férjemnek fontos, ezért nekem is, így ez lesz. Régen gyakori, ma már ritka, ezért megosztó név. A húgánál is ilyen jellegű nevet szerettünk volna, az ellen is volt - valamennyire elfogadható - kifogása a nagymamáknak. Ez a név nem volt annyira fontos nekünk, így mást választottunk. Viszont amikor Anyós a kezdeti sikeren felbuzdulva jött a listával, hogy mik lehetnének, a férjem elég egyértelműen tudtára adta, hogy ácsi, mi döntünk. A véleményeket meghallgattuk, a fiúnévnél a beszólásokat is, de komoly konfliktusunk nem volt miatta.

aug. 4. 15:52
 33/75 anonim ***** válasza:
100%

Mi nem is dobtuk be a köztudatba (még családon belül sem) a tervezett nevet. Ha kérdezték, akkor "még nem tudjuk". Ha ötleteket adtak, itt be, ott ki.

Szülés után megtudták a nevét.

aug. 4. 15:54
 34/75 anonim ***** válasza:
91%
Nem voltak megkérdezve. Csak bejelentettük. Semmi közük hozzá
aug. 4. 16:13
 35/75 anonim ***** válasza:
78%

Igaz, hogy nem orvos, hanem családorvosi asszinstens és nem Lili, hanem Lilla, de én ismerek egy ilyen 50+-os nőt. :D

Azért abban a korban ezen is pont ennyire kiakadhattak az anyosék, azán mégis megkapta ezt a nevet.

Amúgy én 23 vagyok, és nagyobbat néznék, ha 30 év múlva egy fiatal doktornő Magdolnaként mutatkozna be, mint ha Liliként.

aug. 4. 16:16
 36/75 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
aug. 4. 16:17
 37/75 anonim ***** válasza:
57%
Mi úgy választottunk, hogy felnőtt korban is jól hagzódjon. Szóval a Panka típusú neveket kizartuk mert a Dr. X Panka főorvost várják az egyes műtőben hülyén hangzik. De anyós após szülők véleménye sem érdekelt.
aug. 4. 16:17
 38/75 anonim ***** válasza:
0%

37

Akkor a top50-ben levő Janka nevet is kizártátok?

aug. 4. 16:21
 39/75 anonim ***** válasza:
91%

Jesszus, kórházban dolgoztam, számtalan ritka nevű doki volt, és soha, semmilyen atrocitás nem érte őket. Nem beszélve arról, hogy igen ritkán szólította őt a beteg a keresztnevèn.

50-es neurológus Nimród,

40-es anesztes Vendel

De van Mercedes, Gertrúd, Ajándok.

Mellesleg egyre több a külföldi orvos, akiknek a nevét egyáltalán elolvasni is kihívás a többségnek.

A Lili mellesleg tucatnèv, évek óta benne van a Top 3-ban.

aug. 4. 16:23
 40/75 A kérdező kommentje:

Igen, anyósomnak nem is azzal volt a baja, hogy túl különleges lenne. Nem is írtam ilyet. Neki csak az a baja vele, hogy komolytalan.

aug. 4. 16:50
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!