A gyereknév választásba mennyire akartak beleszólni anyósodék és/vagy a szüleid?
Mi a férjemmel kitaláltuk egy lány és egy fiú nevet is, ami mindkettőnknek tetszik. A téma feljött anyósoméknál egy beszélgetés során, a fiú név tetszett neki, de a lánynévre beszólt, hogy az nem lesz jó, mert, ha majd orvos lesz vagy ügyvéd, nem fog elég komolyan hangzani a "Dr. Lánynév". Apósom nem szólt semmit.
Anyámékat meg nem érdekli, nekik mindegy, hogy mi lesz a neve, csak legyen már unoka.
Szóval a kérdésem lényegében az, hogy nálatok ki mennyire akart beleszólni ebbe, volt emiatt bármi konfliktus? Egyáltalán hogy lehet lereagálni ezt, ha valaki beszól, hogy nem jó a név amit választottunk?
Persze nem zavar, ha elmondja valaki, hogy tetszik e a név neki vagy sem, de az azért számomra furcsa, hogy még meg se született, de már anyósom eldönti, hogy orvos lesz vagy ügyvéd.
Semmi közöd hozzá. A mi gyerekünk, úgy nevezzük, ahogy mi akarjuk.
Ennyi. Ha tovább pattog, akkor felálltok és hazajöttök.
En erre visszavágnék, azzal, hogy "kedves Mariska, te se lettél Dr. Mariska, szóval nem a név kötelez. Dr Eperkeként is lehet ugyanolyan megbecsült ember, mint Dr Mariskaként. Tessék visszamenni az őskorba, ahol mindenkit Erzsébetnek meg Máriának hívtak. Én arra fogom nevelni a gyerekem, hogy ne keresztnév alapján ítéljen embereket, hanem belső tulajdonságok alapján."
Amúgy meg nálunk is van a környékben egy ügyvéd úr, Titusz névvel. Neki legalább annyi előnye van, hogy a különleges keresztneve alapján be tudja mindenki azonosítani, nem a századik Kovács László a településen. Meg legalabb ha valaki rá akar keresni az interneten egy munka kapcsán, azonnal megtalálja, nem keveredik el a sok ugyanolyan nevű ember között.
Mondjuk ezt elég könnyű lereagálni, ne aggódjon kedves mama, szerencsére ha a gyerek ledoktorolál, akkor nem Dr. Atanázia lesz, hanem Kovács doktornő. :)
Kérdésre válaszolva, én ezt nem érzem olyan durva beleszólásnak, elmondta a véleményét, tudomásul veszed, ennyi. Majd ha elkezd bombázni névötletekkel, hogy a Dr. Margit és a Dr. Lujza mennyivel jobban hangzik, akkor kezdhetsz kiakadni. :D Addig szerintem felesleges.
Elgondolkodnék hogy lehet igaza van.
Írd le a nevet és megmondjuk.
Amúgy tényleg, ez eszembe se jutott. Nem is a keresztnév van a doktor után :D
Vagyis nem csak a keresztnév.
Dr. Kovács Mária, nem Dr. Mária
Pf de buta vagyok, amikor mondta anyósom tényleg nem jutott ez eszembe
Bár lehet ő így gondolta hogy Mária doktornő
(A Mária csak példa, nem ez lesz a neve :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!