Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Idegesít anyósom jelenléte...

Idegesít anyósom jelenléte mióta terhes lettem. Csak tőle "beféltem" a gyereket. Más is volt így? Többi lent.

Figyelt kérdés

Régebben jóban voltunk, de egyre többször vettem észre rajta mióta az esküvőt pár éve szerveztük, hogy azért irányítani akarna pár dolgot, ami nekem nem tetszett. Nem is hagytam. Amikor terhes lettem bejött a covid és onnan idegesít csak igazán, hiába kértem, hogy figyeljünk a maszkviselésre stb, mindenre helyeselt és telibe lesz*rta amit a terhes menye kér.

Ezek a dolgai idegesítettek fel eddig legjobban:

- megbízhatatlan, mert hol ezt mondja hol azt, letagad dolgokat naponta és van, hogy másokra fogja. Pl egyik unokáját vigyáztunk amikor leesett valahonnan szegénykém, anyósom pedig rám fogta a gyerek anyja előtt, hogy én voltam a hibás, miközben semmi közöm nem volt hozzá + egyszer elment a boltba úgy, hogy a 6 hónapos gyerekét egyedül a házban hagyta aludni a kiságyban.

- 3 napos babát jöttek covid idején, 2 éve meglátogatni és ki akadtak, hogy maszkot vetettünk velük. Azt mondta ő többet akkor nem jön hozzánk.

- 3 napja voltam anyuka amikor közölte velem, hogy azért sír pelusozásnál a gyerekem, mert lassan csinálom...

- pár hetes volt a lányunk amikor erőszakoskodott, hogy hagyjam vele amíg postára megyek. Ezt mondta: "Vigyázok rá, nem fog meghalni."

- állandóan érzelmileg akar hatni a lányomra és idiótaságokat beszél neki vagy rá akarja erőltetni magát. Pl:

*"Azért beteg mami, mert te rosszul eszel."

*"Buta vagy amiért xy-t csináltad."

*"Ha nem játszol velem hazamegyek."

*"Ne menj anyádhoz, hozzám gyere!". Ezt többször is mondta

*"Nem szereted a mamit?"

Egyszerűen ki akar fúrni engem a lányom közeléből amikor ott vagyok és ezzel azt éri el, hogy ösztönösen kb provokálom őt amikor ott van, mert azért sem hagyom vele, amíg kb boltba megyek. Nem bírom elviselni. Megindult felém pár hónaposan a lányom és odaugrott anyósom mérgesen, hogy nehogy felvegyem (ezt mondta is, nem csak éreztette), mert hozzá menjen, a lányomnak is 4x elmondta, hogy a mamihoz menjen.

Ha a házban jön utánam a gyerekem akkor is ott sajnáltatja magát, hogy "Mamit nem is szereted?"

A hab a tortán, hogy közel akarnak költözni hozzánk.

A gyereket senkire nem merem jószívvel rábízni ez egy tény, de bárki jön hozzánk kb én tessékelem be a lányom az ölébe, egyedül anyósom jelenléte kínoz. Azt hittem idővel jobb lesz, de egyre jobban zavar.

Én reagálom túl?

2022. okt. 18. 21:47
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
31%
Azért nem jó ez az oldal, mert megoldás a te konkrét helyzetedre itt nincs. Nagyon-nagyon ritka a 100%-ban megegyező helyzet. Így konkrét pontokba szedett kész megoldás nincs. Egy hasonló helyzet mutathat iranyt neked, de megint az önreflexióval jövök, ha neked nincs elég önismereted, hogy te hogyan oldd meg a helyzetet, akkor hiába a kiindulás is. Nem lesz megoldás.
2022. okt. 19. 07:38
 22/32 A kérdező kommentje:
Ja és a nekem támadáson nem azt értem, hogy pszichológust javasol valaki vagy azt mondja önbizalomhiányom van. Felfogom építő kritika és tanácsként, de az, hogy kb dühöngő őrültnek titulál egy kommentelő? Na nálam ez veri ki a biztosítékot...
2022. okt. 19. 07:39
 23/32 anonim ***** válasza:
60%
Miért engeded be? Aki az én lakásomban dirigál, az pontosan kettő percet kap a távozásra, és utána nem kell jönnie.
2022. okt. 19. 07:50
 24/32 anonim ***** válasza:
60%
Te vagy a gyerek anyja, tessék már a lábadra állni, az meg ne érdekeljen, hogy anyósod neheztel majd rád. Az ő baja.
2022. okt. 19. 07:51
 25/32 anonim ***** válasza:
91%
A férjemmel is megbeszélhetném ezt, de nyilván nem fogom. - EZ viszont hatalmas nagy probléma; gondolkozz el rajta, miért.
2022. okt. 19. 07:52
 26/32 anonim ***** válasza:
87%

Hasonló helyzetben vagyunk, bár az én anyósom nem ennyire erőszakos. De szerintem csak az tartja vissza, hogy ő is megtapasztalta, milyen utálatos dolog egy vérbeli uralkodó anyós, ezért visszafogja magát.

A háttérsztori nálunk az, hogy a férjem egyke gyerek, az anyja pedig minden létező űrt vele töltött ki az életében. Annak szentelte, hogy őt pátyolgassa. A nevelésének szintén része az érzelmi zsarolás, manipuláció. Ha a gyerek valamit másképp akart (onnantól, hogy nem akart szájrapuszit, odáig, hogy el akart költözni), mindenre olyanokkal jött, hogy "dehát én azért csinálom ezt, mert szeretlek", "nem is szeretsz?" és "de akkor én szomorú leszek", és látványosan magába roskadt. Sikeresen bele is nevelt a férjembe egy irreális félelmet attól, hogy megbántja, és ezért ő nehezen húzza meg a határait. Ha mégis rászánja magát, hogy valamiben ellent mondjon az anyjának, olyan óvatoskodva és köntörfalazva csinálja, mintha egy híd szélén tárgyalna egy ugrani készülővel. Olyan apróságokban is, amit más csak simán mond, és kész. Utólag csodálkozom, hogy elköltözött velem, mert az anyja az utolsó pillanatig rágta a fülét, hogy ne menjen, mert ő szomorú lesz. Erről akkor nem tudtam, csak később mesélte el.

Fiunk született, és azt vettem észre, hogy anyósom azt szeretné, hogy ő a kisfia kettőpontnulla legyen, az élete új projektje. Vele is megy a "de, öleld meg a mamát, mert a mama szeret! Nem? Dehát szeretlek. Te nem szeretsz? Szomorú leszek akkor". Mikor a gyerek hozzám kúszott szopni, azt mondta "anya, anya, mindig csak anya". És a kedvencem, hogy kijelentő módban mond a gyereknek a fejem fölött olyasmiket, amikről szó sem volt: "majd anya nemsoká itthagy már egy egész délutánra", "majd valamikor már itt alszol", "gyere gyakrabban a mamához. Mikor jössz megint? Gyere hétköznap is". Ez már csak azért is zavar, mert így is messze többet van náluk, mint az én szüleimnél, és úgy érzem, nagyszülőként ki akarja sajátítani. Amikor elküldtünk neki egy videót arról, hogy megtanult kanállal enni a kicsi, akkor: "de kár, hogy ezek kimaradnak az életemből". Ezek mind olyan dolgok, hogy talán lehetnének ártatlanok is, de nála érzem, hogy úgy képzelte el az életet, hogy a fia majd odavisz egy feleséget, oda születik az unoka, aki majd "neki" születik, és majd ő gondoskodik róla (az anyja úgyse annyira ért hozzá, mert nincs tapasztalata), és neheztel, amiért nem így lett, mi "elvettük tőle" az élete értelmét azzal, hogy külön nevelünk gyereket. Ha már így alakult, minimum azt szeretné, hogy a gyerek folyton hozzá akarjon menni.

Én meg ideges vagyok, félek, hogy a gyerekbe is beleneveli azt a szorongást amit a férjembe. Mert kicsi még, és talán komolyan veszi, hogy a mama összetörik, amiért most nem akar az ölébe ülni, inkább rajzolni, vagy az ő meglátogatása helyett kivételesen kimenne inkább a gyereknapra ugrálóvárazni. Nem akarom a gyerekemet ennek a rátelepedős, érzelmi zsarolós majomszeretetnek kitenni.

Az lett, hogy babakora óta erőt vettem magamon, és racionális igyekeztem maradni. Végül is az normális, hogy órákig tartaná a kezében, és biztos komfortosabb neki, ha nem állok ott folyton mint egy őrtorony, úgyhogy kimentem inkább, és lefoglaltam magam. Ne lehessen azzal vádolni, hogy abnormálisan távoltartom az unokájától. Szerencsére ő veszélynek nem teszi ki, elég jól vigyáz rá. Ahogy nagyobb lett, elkezdtem otthagyogatni nála a hétvégi látogatásokon, de csak akkor, mikor már én nem éreztem korainak. Addig akárhogy rágta a fülemet és célozgatott, egyszerűen figyelmen kívül hagytam, pedig ő már legalább egy évvel hamarabb akarta volna. Most minden hétvégén ott van náluk egy délutánt. Természetesen anyósomnak minden idő kevés, de szerintem ennyi azért méltányosnak nevezhető. Ha nem lenne ez a "te vagy nekem a legfontosabb a világon, ugye neked is én vagyok? Mert én csak akkor vagyok boldog; ugye szomorú leszel majd, ha haza kell menni?" hozzáállás, szívesen hagynám ott néha hosszabb időre is, de így nem.

A gyerek elérte azt a kort, mikor már kezd megmutatkozni, mennyire tud ellentmondani. Tud :D. Néha nekem is megmondja, hogy hagyjam békén, vagy akár azt, hogy nem szeret, és olyankor olyan büszke vagyok rá :D. Még mindig idegesít valamennyire anyósom hozzáállása, de azért már nyugodtabb vagyok.

2022. okt. 19. 13:06
 27/32 anonim ***** válasza:
48%
(A befeltem kerdesekre: uj es egyre terjedo igekoto hasznalat, a be-hanytam stb analogiajara.Ilyen peldaul a be-rosszultam is.)
2022. okt. 20. 12:09
 28/32 anonim ***** válasza:
82%
Ez a "csak neked élek" duruzsolása a gyerekemnek nálunk is megvan és ne aggódj az én hátamon is feláll a szőr. Nem egy jó előjel hogy a saját boldogságát az unokától teszi függővé. Én sem tartom egészségesnek, nem tudom hol siklik ki valakinek így az élete hogy semmi másban nem lel már boldogságot. Nagyon örülök hogy szereti az unokáját és nem is fogok egy szót se szólni amíg nem kezdi el manipulálni meg bűntudatot kelteni a kicsi gyerekben ha nem elégíti ki a vágyait. Nálunk már most üvölt a gyerek anyós közelében mert az a mániája hogy amint odaadom átmegy egy másik helyiségbe vele azzal a felkiáltással hogy "Most én babázok!!" Komolyan mint egy óvodás mikor megkapja a kedvenc játékát. A gyerek nem egy plüssmaci, érzései vannak és nem hülye. Gyorsan összeköti hogy amint ott a mama, elveszíti az anyját. Kicsit én is érzem benned hogy féltékeny vagy, de engedd el ezt az érzést. Soha nem tud kitúrni a szerepedből. Fel a fejjel 😘
2022. okt. 20. 12:40
 29/32 anonim ***** válasza:
48%

Hú, de rühellem az ilyen manipuláló, uralomra törő némbereket.

Határozottan adj hangot a nemtetszésednek és tedd helyre a banyát!

2022. okt. 23. 09:25
 30/32 anonim ***** válasza:
74%
Én anyósomnak is ez volt a mániája, hogy hagyjam kettesben a kisbabámmal. Kérdeztem tőle, miért, mit akar csinálni vele, hogy nem lehetek jelen? (nyilván semmi olyat, bár olvastam anyukás csoportban olyanokat pl anyós puszilgatta a kisfiú unoka kicsodáját,meg játszott vele... De azért csak kíváncsi voltam, mit akar csinálni, hogy ne legyek ott) aztán hebegett habogott nem tudott mondani semmit, miért akarja, hogy ne legyek ott.. Mondtam, hogy hát ha nem tudja megindokolni, akkor akár maradhatok is :D nyilván nem hagynám rá, mert sunyi, pont, mint a tiéd. Direkt ellentétesen cselekszik, mint én kérem/szoktam csinálni. Azt hiszi, ezelőtti jól kiszur velem, pedig igazából az unokájával szúr ki. Meg saját magával, mert nem hagyom nála a picit.
2022. okt. 24. 18:24
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!