Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Hogyan vettetek saját ingatlan...

Hogyan vettetek saját ingatlant? Maradjunk anyóséknál vagy az én szüleimnél?

Figyelt kérdés
28 évesek vagyunk a férjemmel, albérletben élünk és összesen 3 millió forintot tudtunk összegyűjteni albérlet mellett. Budapesttől 50-60 km-re szeretnénk lakást venni, de olyan 30-35 millió forintba kerülnek. Így több mint 30 millió forint hitelt kellene felvennünk. 1-2 gyereket szeretnénk vállalni és az a dilemmánk, hogy költözzünk saját lakástba és törlesszük a hitelt 25 évig elég szép havi részletben vagy maradjunk anyósnál vagy az én szüleimnél és próbáljunk meg alkalmazkodni?

2022. jún. 9. 14:19
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/82 anonim ***** válasza:
93%
Én már nem is gondolkozom saját lakásban pont emiatt. Esélytelen. Szeretnék még tanulni, de egyetem mellett nem lehet annyi pénzt keresni, ha végeztem sem fogok sokat keresni pláne pályakezdőként, külföldre sem szeretnék kimenni dolgozni mert nem azért tanulok stb., szóval inkább elengedtem. Albérletben lakok és maradok is, mert nincsen más lehetőség (az én szüleim vidéken laknak a semmi közepén, ezért az nem opció).
2022. jún. 9. 15:48
 22/82 anonim ***** válasza:
4%
21 ez szomorú, hogy semmi több célod nincs, minthogy egy idegen lakásában éld le az életed
2022. jún. 9. 15:53
 23/82 anonim ***** válasza:
98%

Úgy, ahogy mások: örököltem és pont az ingatlanválság előtt vettem és újítottam fel a házat.

Ha most kellene megvennem önerőből, egy omladozó romot se tudnék megfizetni, nemhogy felújítani. Ilyen az élet.

2022. jún. 9. 15:55
 24/82 anonim ***** válasza:
92%

20-as, en rettenetesen szegeny korulmenyek kozott nottem fel, hat az minden volt, csak jo es boldog sem.

A szulok is allandoan veszekedtek a penz miatt, a kertben meg csak ugy magatol nem terem meg semmi, az is sok munka (es penz!), ha normalisan akarod csinalni es nem a tetves, kukacos, meg se ert, de felig mar rohadt gyumolcsot, zoldseget akarod enni.

En nem kivanok olyan eletet a gyerekeimnek, ami nekem volt. Az egy dolog, hogy olyanokra mar nem futotta, mint nyaralas vagy sok jatek, de egy osztalykirandulason, mozizason, szinhazas, allatkertes, semmilyen programon nem vehettem reszt, mert nem volt ra penz. A balatont se lattam 18 eves koromig, pedig az belfold es nem is volt messze. Olyanokrol, mint normalis, evszaknak megfelelo ruha, cipo, stb, mar nem is beszelve. Mert azt is csak orokoltem, venni nem tudtunk, igy sokszor elofordult nyaron, hogy csak hosszugatyaim voltak, vagy epp nem megfelelo meretu cipoim.

Ez nem elet csak vegetalas. Aki ezt szanja a gyerekenek, az idiota.

2022. jún. 9. 16:02
 25/82 anonim ***** válasza:
20%
Szerintem a 20-as csak trollkodott.
2022. jún. 9. 16:07
 26/82 anonim ***** válasza:
92%

Hát így sehogy sem jó. Költözhettek más nyakára, de annak sosincs jó vége, egy örökös generációs küzdelem lesz az életetek, ami mindenki idegeit tönkreteszi. Sokan választják, mert azt hiszik nekik majd beválik, de ez egyenes út a szar élethez és a mérgező hétköznapokhoz, ti más ingatlanában mindig csak másodrendű, megtűrt személyek lesztek, nulla jogokkal.

Élhettek albérletben, de akkor soha nem lesz saját, az albik iszonyú drágák, pláne a 3-4 hálószobásak. Megfizethetetlen. És gyerekkel nagyon nehéz is albérletet találni, nem szeretik gyerekesnek kiadni a lakásokat.

Sajátot venni meg ennyiből nemigen tudtok, a félre rakott pénzetek jelenleg egy garázsra is kevés, nemhogy önerőnek. Max akkor lehet valami, ha tényleg felveszitek a csokot meg a babavárót, de az meg kockázatos, hiszen nem tudhatod előre, hogy mennyi gyerek fog megfoganni, mennyit tudsz kihordani, mennyit tudsz megszülni, mennyit tudtok felnevelni. Sok olyat láttam már, aki úgy indult neki, hogy nagycsalád volt az álma, aztán mikor ott volt az első gyerek, akkor rájött, hogy igazából ennyi elég is. Vagy akik felvették, de évek óta nem jön a gyerek, hiába próbálkoznak.

Összességében kilátástalan ma sajnos a helyzet. Én a szüleimtől kaptam egy lakást, 2 hálószobás, úgyhogy egy gyerekem lesz. Szeretnék én is kettőt, de hát ez van, szerintem egyet fogok tudni anyagilag tisztességesen felnevelni. Pláne, hogy jön az infláció, szerintem iszonyatos elszegényedés várható.

2022. jún. 9. 16:20
 27/82 anonim ***** válasza:
11%

"Összességében kilátástalan ma sajnos a helyzet."

Ez így nem igaz szerintem, csak nem 28 évesen kell azon gondolkodni, hogy miből lesz gyerek meg lakás. Már 10 éve dolgozhatnának, iskola mellett is, külföldön is, és már a sajátjukban ülhetnének, ha hitellel is, de a sajátjukban.

2022. jún. 9. 16:24
 28/82 anonim ***** válasza:
81%

Nem értem, miért félnek ennyire a hiteltől az emberek. Létezik fix kamatozású is, mi olyat vettünk fel, 15 évre, és végig állandó marad a törlesztőnk. Igaz, így kicsit magasabbról indult, mint a változó kamatozású, de legalább kiszámítható, ami most pl. kifejezetten jól jön. Igen, minden hónapban fizetni kell, de az albérlet is ilyen, csak annak nincs vége 15 év után sem. Anyóséknál maradni amíg össze nem gyűlik a pénz meg szerintem nem alternatíva, mert ahhoz kellene vagy 10 év, hogy egy hitelmentes házravaló összegyűljön, addig meg begolyózik az ember vagy tönkremegy a házasság.

Nem ördögtől való dolog a hitel.

2022. jún. 9. 16:30
 29/82 anonim ***** válasza:
98%
Igen, csak a hitelhez kell önerő is. Azt sem egyszerű összegyűjteni.
2022. jún. 9. 16:32
 30/82 anonim ***** válasza:
97%

Jelenleg nagyon magasan vannak a lakásárak. Ez abból a szempontból is rossz, hogy a bank saját értékbecslője jóval a megvételi ár alá becsüli az ingatlan értékét, mivel ők hosszú távra terveznek, nem a jelenlegi ingatlan árakkal és nyilvánvalóan a bank nem akar veszíteni.

Tehát egyáltalán nem biztos, hogy elég a 20 % önerő, ennél jóval magasabbra is kijöhet, ha az ingatlan tényleges vételárát veszitek alapul.

Jelenleg nincs igazán jó megoldás, de egy biztos, inkább albérlet, mint a szülőknél ott ragadni.

2022. jún. 9. 16:32
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!