Apósom építi a vidéki házát, amihez mindig a 3 fia segítségét kéri (budapestiek vagyunk). Minden héten ír, hogy ki ér rá segíteni neki. Ha nem a válasz, akkor jön a "szégyelld magad, nekem most kellene" stb. Nyomasztva érzem magunkat. Tanács?
Családfüggő. Nálunk ebből senki sem csinálna problémát, de persze az is meg van értve, ha valaki épp nem tud segíteni. Mondjuk kicsit "csúnyán" hangzik, de a szüleink tulajdona egyszer majd a mi örökségünk részét fogja képezni, tehát a segítség valamilyen szinten befektetés is.
De el tudok képzelni olyan családi viszonyokat is, ahol ez nem, vagy nem így működik. Mindenesetre tényleg kevés az információ.
"Semmilyen anyagi támogatást nem kaptunk. ... Ehhez adnak ők 5 milliót (minden tesója kap 5 milliót amikor lakást vesznek)."
Hát ez enyhe ellentmondás. De szerintem anyagi támogatás alatt nem csak ezt kell érteni, hanem pl. ha tandíjat, jogsit fizettek neki a szülei, az is az volt. Oké, persze, ne az legyen a szülő felfogása, hogy akkor ezért most a gyermeke adós - de azért könyörgöm, egy normál családban egy felnőtt, aki érzi már a pénz értékét, tud ezekért a dolgokért utólag hálás is lenni a szüleinek, és igen, segíteni is, ha kérik.
Igen, jól látod, nagy a különbség a te és a férjed felfogása között.
Aki ebbe nőtt bele, annak ez természetes, hogy családon belül, de akár ismeretségi körön belül is összefogunk és segítjük egymást. És igen, egy ház bizony nem egy hónap alatt épül fel.
Előző válaszokra reagálnék, én a #2 választ írtam.
Itt nemcsak a segítségről van szó.
Korrekt, egymást segítő családtagoknál én is azt mondanám, hogy pl. a 3 testvér ossza be a hétvégéket, háromhetente mindegyik szánjon rá egy hétvégét. Így az apának minden hétvégén lenne segítsége, de azért a fiataloknak is maradna idejük saját dolgaikra ill. magánéletükre.
De ahol egy nemleges válaszra az jön, hogy "szégyelld magad", na ott nagyon nincs korrekt viszony. A segítséget meg kell köszönni, és meg kell érteni, ha a másik pont most vagy ilyen gyakran nem tud (vagy nem akar) segíteni.
Szóval egy érzelmi zsaroló szülő esetén egyáltalán nem gondolom, hogy ezt a családi segítséget nyújtani kéne.
És látatlanba lefogadom, hogy az apa nem nagyon fog segíteni a gyerekének abban a most veendő lakásban. Mert az ilyen érzelmi zsaroló emberekre pont ez a jellemző! Úgyhogy itt a családon belüli kölcsönös segítséggel se lehet érvelni.
Be is b...szna, ha minden hétvégém arról szólna, hogy távoli városokban látogatom a rokonságot, és mindenhol besegítek.
9-es, a kalákának vége van.
Új építkezésnél minden építőipari szakmára elektronikus építési napló kötelező, és felelős műszaki vezető, már sok éve.
Már nincs olyan, hogy sógor, koma megszereli a villanyt.
Még mielőtt: Tudom, mert a férjem felelős műszaki vezető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!