Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit tegyek, ha nem ízlik a...

Mit tegyek, ha nem ízlik a főztje?

Figyelt kérdés

Nem óriási probléma, és a viszonyunk is jó anyóssal, mégis kellemetlenül érzem magam miatta, főleg, mert legutóbb már kérdőre vont, miért nem eszek nála "soha semmit".

Évente 2x megyünk anyósomhoz, mert messze lakik, ilyenkor viszont több napig maradunk 3, max 5 napig.

Általában kirándulunk is a közelben, étterembe is megyünk, aznapra én arra szoktam fogni, miért nem eszek, vagy csak egy szendvicset. Első napot megoldottam azzal, hogy vittem kaját magamnak ("otthon megromlott volna" kifogással).

Nem azt mondom, hogy rosszul főz, csak annyira másabb az ízlése, hogy én nem bírom megenni. Pár falatot bírok maximum, annyit szoktam is, hogy a látszat meglegyen, na meg persze amúgy is meg szoktam kóstolni mindent, mielőtt véleményt alkotok. Mégis megkérdezte múltkor, miért nem eszek nála soha semmit.

Nem akarom megbántani! Jó viszonyt ápolunk, jó lelkű, rendes nő. Eddig a kerdéséig pedig úgy gondoltam, az a - látszólag eszek pár kanállal mindenből - elég lesz évi 1x 2x, de úgy tűnik, hogy mégsem...

Mit tennének a helyemben? Mit tehetnék az apró adagok lenyomásán kívül?

(Hogy példát is említsek, kértük, hogy csináljon francia salátát, azt elrontani se lehet, de tett bele főtt csirkemellet, ami szét volt benne kavarva, ki se lehetett kerülni, mert apró cafatokban volt. Megértem, hogy, van, aki így eszi, de nekem ez így ebben a formában ehetetlen volt.)

Mielőtt valaki jönne, hogy, finnyás vagyok, a kórházi kaját is megettem minden alkalommal 1 ételen kívül, tényleg próbálom az ő főztjét is, de egyszerűen annyira máshogy főz, hogy nem megy!

Köszönöm, ha (normálisan) válaszolsz erre az apró problémámra, legyen szép napotok!

2021. júl. 23. 12:08
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem mondd legközelebb, hogy te fogsz főzni, vagy mondja a párod hogy ő főz, amelyikőtök bevállalja, vagy amelyikőtök jobban tud főzni. Mondjátok, hogy cserébe azért hogy ott vendégeskedtek, ti főztök, és amúgy sem szeretnétek ha miattaok ennyit fáradozna. Vagy mondd hogy rendeltek ételt, mert nem érzitek igazságosnak, hogy ő főz rátok, meg ő költ a kajára, és így mindenkinek könnyebb. Ételallergiára is lehet hivatkozni, vagy fogyókúrára, vagy mondd hogy vega vagy, vagy vegán, bár ez a legrosszabb mert akkor mindenféle kérdés jöhet.
2021. júl. 23. 12:23
 12/46 anonim ***** válasza:
89%
#10 ízlésen vitatkozni hogy kinek mi a ízlik és mi nem az szélmalom harc én imádom a szalon tüdőt az emberek nagyrésze nem de pl a vörösboros pörköltek szagát se bírom mert olyan ize van mint mikor buli után másnaposan bort hányok. De azért ételt mosléknak titulálni mert neked fura az erős moslék pl amit a Varga Irén csinál mert nem illik semmi semmihez
2021. júl. 23. 12:26
 13/46 A kérdező kommentje:

Mint írtam, eszek valamennyit, az említett ételből is ettem 4 kanállal előtte, adtam belőle a gyerekeknek is, aztán amikor kiment a konyhából, benyomtam a maradékot olyan gyorsan, ahogy tudtam, de így majndem visszajött... Mindent eszek, mindent megkóstolok, de van, amiből nem megy pár falatnál több, és anyósom nagyon kevesli persze, mert nem eszek egy egész tányérral meg.

Van már, amit a férjem, és a sógorom sem eszik meg tőle. Ők ha odamondják neki, azért másabb, mintha én mondanám.

A recept nagyon jó ötlet, köszönöm!

A kórházi kaja csak kicsit íztelen, nem kavarnak plusz dolgokat bele, letisztult. Anyósom kavar mindent. Ez a különbség.

A csirkemellel semmi bajom nem lett volna, de ez így szétkavarva, cafatokban olyan állagot adott a salátának, ami nekem túlságosan idegen volt.

Hidegélelmet persze eszek, de ha már főzött, legalább napi 1x kellene főtt ételt is enni...

2021. júl. 23. 12:33
 14/46 anonim ***** válasza:
61%

Emlékeztetsz a férjemre rugalmatlanság terén. Ő sem eszik meg egy csomó kaját, mert prekoncepciói vannak, hogy adott nevű ételt kizárólag adott módon kell elkészíteni. és így nyilván csalódik, és undorkodik, és meg sem kóstolja sok esetben.

Az említett példádban, a francia salátával. Nos, zöldség, csirke, majonéz, ez így leírva nem hangzik rosszul. Nyugodtan megehetnéd majonézes tavaszi hússaláta fantázianév alatt.

Ha a kórházi koszt lemegy, el nem tudom képzelni, hogy kizárólag anyós főztje ne bírjon lecsúszni... Ennek inkább lelki oka lesz.

2021. júl. 23. 12:34
 15/46 anonim ***** válasza:
82%
Én megértem a kérdezőt. Nálunk édesanyám olyan, hogy nagyon ügyel a higiéniára, nem az asztal felületén vág fel semmit vagy paníroz, hanem deszkán/tányéron, megmos minden hozzávalót amit meg lehet, nagyon jól bánik a fűszerekkel és finom házias ételeket készít, még a találásnál is nagyon kreatív de nem esik túlzásba. Anyósomnál a helyzet az hogy ő korábban nagyon szegényes környezetben élt, nem volt pl bent náluk víz/gáz, és akkoriban óckodtam enni náluk. Nyilván nem koszban éltek mert erről nincs szó, de jóval nehezebb volt minden, mint mikor megnyitod a csapot és folyik a víz. Az ételek iránt ezért sokszor volt bennem egy rossz érzés, nem jó ízzel ettem őket. Azóta már összkomfortos házban élnek, kb havi 1x megyünk hozzájuk amikor ebéddel vár, de így se nagyon sikerült leküzdenem az érzést. De ő nem is igazán főz olyan ízletesen. Rossz érzés volt bennem sokszor mikor több doboz ételt "tukmált ránk" hogy vigyünk haza is (nem tudtuk lebeszélni hogy ne pakoljon...) és nem volt gusztusom otthon már enni belőle. Ez egy elég szar bűntudatot tud okozni, ha meg több napon keresztül kéne ilyen kínosan éreznem magam az tényleg rossz lenne. Az fontos hogy nagyon óvatosan kezeld a dolgot, nehogy megsértsd. Az jogy rendelj ételt nem túl jó tipp... valószínűleg ő ezzel is fejezi ki szeretetét hogy főz a vendégekre. Illetlenség lenne odamenni hozzá és rendelni ételt. Abból tényleg az jöhet le neki hogy ti nem vagytok kíváncsiak az ő ebédjére. Inkább próbáljatok meg elmenni együtt valahova. Címszóval hogy "ne kelljen vesződnöd a főzéssel mosogatással amíg itt vagyunk, inkább töltsük együtt azt az időt". És akkor beültök valahova egy menüre akár, vagy ilyesmi. Ez szerintem kevésbé sértő mintha oda a házába rendeltek magatoknak külön. Vagy marad az tényleg, hogy minimális mennyiséget eszel, esetleg szedj többet abból ami jobban sikerült neki. Pl ha levest jobban főz akkor egyél abból és azt mondod annyit ettél hogy nem maradt hely második fogásnak. Vagy ha másodikféle van akkor ha jól sikerült a köret, szedj abból egy láthatóbb mennyiséget és keveset a húsból vagy ami mellé van.
2021. júl. 23. 12:39
 16/46 anonim ***** válasza:
34%
Te biztos, hogy szereted az anyóst? El nem tudom képzelni, hogy hogy lehet úgy főzni, hogy akármi is az, 3 falatnál többet ne lehessen lenyelni. Vannak helyek, ahol rosszabbul főznek, de hogy általánosan ehetetlenül? Inkább magától az anyóstól vagy az ottléttől viszolyogsz. (A majd mi főzünk felajánlás nem fog bejönni, igazánból sértő. Nyilván ő mint vendéglátó akar nektek főzni, ez számára öröm.)
2021. júl. 23. 12:47
 17/46 anonim ***** válasza:
71%
Ajánld fel neki a saját vagy valaki receptjét, hogy ez nektek nagyon bevált, szívesen megosztod vele. Vagy kérdezd meg mikor csinálja az ételt segíthetsz e
2021. júl. 23. 12:48
 18/46 anonim ***** válasza:
86%

Gondolom mas tajegyseg, es nagyon mas etelek, amik ott megszokottak, nalatok meg nem. En is igy vagyok a kapros feher tokfozelekkel, mar ahogy kinez, attol undorodom, amugy meg paprikasan kapor nelkul (Tolna megye) szeretem. Krumplis tesztat parom (Békés) feheren enne, csak hagyma, krumpli, teszta, en azt sem tudnam joizuen enni, es forditva is, vannak ebbol kisebb nezeteltereseink. 😃

Csak mondd meg oszinten, hogy nalatok nem igy keszitik, nem ezt szoktad meg, es neked ez furcsa, ha nagyon nyaggat a kerdeseivel. De jo par mentotippet kaptal mar.

2021. júl. 23. 12:49
 19/46 anonim ***** válasza:
82%

Figyelj, én őszinte ember vagyok, nem szeretek hazudozni, még ha jó szándékkal kéne sem. Meglehet mondani udvariasan is, hogy nem izlik. Én egyszerűen megmondanám, hogy csináljon kicsit kevesebbet, mert más az ízlésem kaja terén, és nem akarom hogy kárba menjen az én adagom, amit nem eszek meg.

Ahogy elmondtad, nem szarul főz, csak máshogyan, mint te. Ezt normális ember megérti, nem lehet mindenkinek egyforma az izlése. Ha magára veszi az nem az én bajom, hiszen én nem rossz szándékkal mondtam

2021. júl. 23. 12:54
 20/46 A kérdező kommentje:

16)

Nem vagyunk barátnők, de jóban vagyunk.

18)

Igen, teljesen más tájegység, még az ország is más volt, csak kb 20 Magyarországra költöztek. De így is más régióba, mint ahol én nőttem fel.

2021. júl. 23. 12:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!