Mit tennétek a helyemben? Kinek kellene alkalmazkodnia?
Nyilván minden család más, így az én és a férjem családja is sokban különbözik. Ami a legjobban zavar kb. a kezdetek óta, az az ajándékozás. Az én családomban még amikor kicsi gyerekek voltunk akkor voltak nagyobb ajándékok, de akkor is inkább karácsonykor. Szülinapra torta, meg egy kis valami, névnapra pedig csoki. Mi így nőttünk fel, teljesen természetes és nem is vártunk többet. Azonban a férjem családjában kb azon versenyeznek, hogy ki költ többet a másikra... Névnapra 10.000-es értékű ajándékot kapok, és már mondtam is, hogy nekem egyáltalán semmi nem kell, névnapra szülinapra kb már csak tőlük kapok valamit - pedig egyáltalán nem kellene, férjemmel sem ajándékozunk egymásnak, ő sem erőltet egyáltalán semmi ilyet. Viszont nekem nincsen 10.000 forintom mindenkinek a névnapjára meg 20.000-em a szülinapjára, az egész családnak... a karácsonyi bevásárlás kb 80%-a is erre a családra megy el, pedig igyekszem semmi feleslegeset venni... Az a baj, hogy így meg azt érzem, hogy biztos engem néznek bunkónak meg tapintatlannak, hogy névnapra csak bonbont kapnak, de hát egyszerűen én így szoktam meg, ilyen nevelést kaptam, és én sem várok el többet. Ti mit tennétek a helyemben?
Most egyébként babát várok, és attól félek, hogy teljesen el fogják kényeztetni - bár inkább a nagyszülők kényeztessék, mint hogy mi próbáljuk megvenni a szeretetét -, és csokival is teletömik majd...
Egyébként a sógorom/sógornőm is ilyen 100.000 forint értékben vesznek a szüleiknek ajándékot, nekem meg adott 20.000 forintot egy sörhöz csomagolva... Én ezt már tényleg nem értem, hogy miért kell, és rohadtul szarul éreztem magam, hogy miért kéne nekem pénz a sógoromtól karácsonyra?!
Nálunk is szokás vszonylag értékes ajándékokat venni, de mivel a rokonságban eltérő anyagi helyzetű családok vannak, senkinél sem az ajándék árát nézzük. A nővérem könnyedén vehetne drágaholmikat is, de ő gyakran valami ötletes, saját készítésű dologgal áll elő. A sógornőm aki egyedül neveli a lányát meg szokta velünk beszélni, hogy kb. milyen összeget szánjunk az ajándékra, mert azt mondja, hogy neki kínos lenne, ha sokkal drágább dolgot kapna a kislánya tőlünk, mint amit ő tud venni a mi gyerekeinknek. Ez ugyan ostobaság szerintem, de tiszteletben tartjuk.
A nővérem felnőtt gyereke már házas, ők kerek-perec közölték, hogy nekik és a gyerekeiknek senki semmilyen ajándékot ne vigyen, és ők sem ajándékoznak. Nem szeretnék a lakásukat és főleg a gyereket tárgyak tömegével elárasztani. Tavaly a nagymamák azért kikönyörögték, hogy legalább az unoka hadd kaphasson tőlük valamit, de alapvetően ezt a kivánságot is tiszteletben tartja mindenki.
Szóval beszélgessetek a témáról, kérdezd meg, hogy ez náluk hogy volt régbben, a férjed vagy akár a nagyszülők gyerekkorában, és te is mondd el a te emlékeidet, meg hogy most hogyan szeretnétek. És ha te tényleg nem akarod, hogy a nagyszülők drága mindenfélét vegyenek az unokának, akkor ezt közöld nagyon egyértelműen. Az persze fontos, hgy a párod is egyetértsen veled. Alapvetően nem az az érdekes, hogy drága-e a cucc, hanem hogy ti be akarjátok-e engedni a lakásba. Ha pedig nem, mert túl nagy (méteres plüssmackó), káros és veszélyes (bébikomp), ízlésromboló (egyes divatos játékok), vagy egyszerűen túl sok lenne a gyereknek, akkor nem engeditek be.
Amig kicsi a gyerek, egyszerűen a szekrény mélyére száműzitek / tovább adjátok a dolgokat. Ha már nagyobb, akkor pedig tényleg az ajándékozás előtt tisztázzátok a rokonokkal, hogy mit lehet, és mit nem.
1) A férjeddel és a születendő gyermekeddel Ti már egy család lesztek - mások alkalmazkodnak hozzátok és nem ti másokhoz.
2) Családként közösen ajándékoztok (azaz férjeddel közösen veszitek/adjátok át).
3) Az ajándék lényege a figyelmesség, sokkal többet számít mint az értéke. Gesztus, figyelmesség - adjatok személyes ajándékot aminek örülnek ne "veszek egy bonbont/bort"-ral tudjátok le, jobban örül mindenki a személyes, csak neki szól nem tucatajándéknak.
Nálunk is hasonló a helyzet.
Konkrétan már most gyomorgörcsöm van a karácsonytól. Ráadásul anyós semminek nem tud örülni, és ezt ki is mutatja. Nekem venni kell:
élettársamnak
anyós
sógor
sógornő
a gyerekeiknek ajándékot.
Élettársamnak meg nekem és az édesanyámnak kell vennie (meg a családjának, de érted...).
A legrosszabb az, hogy most ráadásul kevesebbet keresek. Már nyáron elkezdtem félretenni a karácsonyra. De közben marhára idegesít a dolog, mert szinte sehová nem járunk el, nem utazunk nagyon és akkor erre meg megy el a pénz.
Most azon agyalok, hogy közösen ajándékozunk, mert én mindig így kapom meg az ajándékot pl. sógoréktól.
Mi mindig közösen adunk a férjemmel - vagyis én veszek valamit ő meg nyugtázza. Nem ezzel van a gond, hanem én tényleg szarul érzem magam hogy még névnapra is 10000 forint értékben kapok ajándékot, meg férjem mamája esedezik hogy jaj elfelejtette nekem odaadni az ajándékot, amit az egyedüli nyugdíjból vesz, és hiába mondom, hogy szegény ne rám költse már a fillérjeit :( karácsonyra mindenki kapott tőle egy valamilyen színű törölközőt a piacról, és én tudom, hogy ez neki mekkora pénzt jelent, és nagyon örültem neki, anyós meg másnap röhögött hogy hogy lehet ilyen ajándékot adni, mindenkinek... én ezen nagyon de nagyon ki tudok akadni. (neki az anyósa)
Egyébként most úgy néz ki hogy novembertől már itthon leszek, és azt tervezem, hogy próbálok minél több embernek valamit kézzel készíteni - nőknek, lányoknak gyöngyből -, férfiaknak fogalmam sincsen, de valszeg ők nem is nagyon vágynak ilyenre, szóval vagy fúrót veszek 20000ért amiből már van öt, vagy valami alkoholt... mi mást lehetne? ti mit adnátok? a pénzt inkább a gyerekszobára költenénk :( (eddig meg a házra)
Itt a kommunikáció hiánya a fő probléma, leginkább a férjednek kellene jeleznie a családja felé, hogy nem egy anya nevelte az egész emberiséget.
Amúgy ez egy alap etikai dolog.....nem veszünk méregdrága ajándékot "idegeneknek".
De hát.....mit várunk a mai modern neveléstől?
Szerintem is férjednek kéne ezt a szüleivel, rokonaival megbeszélnie.
Ill. szerintem meg kell mondani, hogy ti ezt másképp tartjátok helyesnek és másképp is csináljátok. Ti nem vártok el senkitől sem nagy értékű ajándékot. Aki mégis ad, ne számítson rá, hogy hasonló értékben kap tőletek. Akit ez zavar, ne adjon nagy értéket.
Amúgy ez a kérdés tökéletesen mutatja, mekkora marhaság felnőtteknek ajándékot adni névnapra, születésnapra, karácsonyra. A gyerek örül az ajándéknak, nekik lehet is mit venni. Egy felnőttnek kínszenvedés kitalálni, és amúgy is olyan, ami csak útban lesz neki otthon.
A sógorék meg ha adtak egy húszezrest egy sörhöz csomagolva, akkor következő alkalommal egy kétezrest adjatok nekik egy italhoz csomagolva. Máris nyertetek 18.000 Ft-ot a pénzközpontú rokonokon! :DDDD
Az a baj, hogy a kommunikáció nem ér semmit... 7 éve nem értették meg, hogy nekem nem számít a pénz és az ajándék, és még rosszul is érzem magam tőle... de azért ők is cserébe elvárják.
Nálunk pl az sem volt szokás, hogy a testvéremmel egymásnak ajándékozunk, most is csak ahogy felnőttünk, csak egymásnak rajzolunk valamit (tesóm nagyon szépen rajzol, művész, én meg csak cukin :D), ebben a másik családban meg nézi az anyós, hogy melyik gyerek mennyit költött a másikra, és beszól, hogyha szerinte nem eleget :O
és ahogy nőnek fel a gyerekek, hárman már dolgoznak a négyből, és már elvárás, hogy akkor mindenkinek venni mindenféle méregdrága dolgokat, de nehogy az egyik valamivel olcsóbbat kapjon ám, mint a másik...
én most azon gondolkodtam egyébként hogy a babucival is majd a saját, szeretettel készített ajándékokat helyezem előnybe, nyilván neki sok játék kell de felesleges dolgokat sem akarok venni/vetetni...
Férjem unokatestvére 7 éves, és annyi szart kap, mindegyiket csak egyszer megnézi és megy a szekrénybe... szerintem ennek semmi értelme... 2 éve ugyanazzal a két dologgal van el :D
"és még rosszul is érzem magam tőle"
Ne érezd rosszul magadat tőle.
"de azért ők is cserébe elvárják"
Egész nyugodtan. Csak éppen kapni nem fogják. Ha emiatt megjegyzéseket tesznek, csak elromlik a viszony, és máris okotok sem lesz ajándékozni.
Amúgy ebből neked teljesen ki kéne maradnod, a férjed döntse el mit és milyen értékben ajándékoztok, te max. a megvételében, elkészítésében segíts neki. Nyilván ő se szól bele, hogy mit ajándékoztok a testvérednek, szüleidnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!