Adtok a cicáitoknak olcsóbb dobozos cicakajákat?
Akkor helyesbítenék. Tudom, hogy az öt éves macsek még igencsak fiatalkának tekinthető, ha azt vesszük, hogy kb. 20 évig élnek (ez is egy teljesen átlag lehet azoknál a cicáknál, akiket gondoznak és ivartalanítottak, de maradjunk ennyiben). Azt csak azért írtam, mert nekem nincs tapasztalatom abban, hogyha olcsóbb nedves eledellel etetem, akkor mi a következménye. Amúgy egyetértek azzal a hozzászólóval, hogy van olyan, aki tök egészségtelenül táplálkozik mégis "egészséges".
És a másik, megtaláltam amiről írtam de az oldalt is idelinkelem [link] (ezt is itt találtam), hátha... mert érdekes (annyira eltérően etetik emberek az állatkájukat, mégis szerintem mindegyik táborban vannak egészséges, boldog cicák)
"Megdöbbentő, hogy a száraztápoknak átlagosan alacsonyabb a fehérje- és zsírtartalma, mint a nedves tápoké, és kivétel nélkül sok szénhidrátot tartalmaznak. Nem szabad elfelejteni, hogy a szénhidrát tartalom mindig alacsonyabb, mint a benne lévő növényi rész, mert a rost tartalom nem szerepel benne és a gabona félék tartalmaznak még a szénhidrátok mellett proteinokat és zsírokat is. A növényi részek aránya, amely általában a kukorica, a száraztápokban legalább az 50%-át adja , de lehet akár 80% -a is. Így az összes száraztáp nagyon eltér az optimális egér értékeitől, miközben a legtöbb nedves táp nagyon közeli értékeket mutat, még a diszkont márkák is."
Száraztápból: Royal Canin, iams, orijen.
Nedvesből nagyon sokféle: Animoda, Acana, Bozita, Almo Nature, Evanger's, Schesir , néha kapnak Miamort, és kis kerek dobozos Sheba-t mert imádják.
Royal Canin száraztáp:
Arachidon sav (%)
0.08
Nyershamu (%)
7.2
Rost (%)
6.3
Étkezési rostok (%)
13.5
EPA+DHA (%)
0.2
Zsír (%)
15.0
Linolénsav (%)
3.41
Számított metabolizálható energia NRC 85 (kcal/kg)
3497.5
Mért metabolizálható energia (kcal/kg)
3714.0
Nedvesség (%)
8.0
Nitrogénmentes kivonat (NFE) (%)
33.5
Omega-3 (%)
0.56
Omega-6 (%)
3.62
Fehérje (%)
30.0
Keményítő (%)
26.3
Egyéb tápanyagok
Mennyiség
Arginin (%)
1.57
DL-metionin (%)
1.06
L-lizin (%)
1.39
Lutein (mg/kg)
5.0
Metionin + Cisztin (%)
1.54
Taurin (mg/kg)
1900.0
Vitaminok
Mennyiség
Biotin (mg/kg)
3.9
Kolin (mg/kg)
2500.0
Folsav (mg/kg)
15.8
A-Vitamin (UI/kg)
26000.0
B1-Vitamin (Tiamin) (mg/kg)
13.0
Vitamin B12 Cyanocobalamin (mg/kg)
0.13
B2-Vitamin (Riboflavin) (mg/kg)
46.6
B3-Vitamin (Niacin) (mg/kg)
147.7
B5-Vitamin (Pantoténsav) (mg/kg)
57.1
B6-Vitamin (Pyridoxin) (mg/kg)
49.1
C-Vitamin (mg/kg)
300.0
D3-Vitamin (UI/kg)
700.0
E-Vitamin (mg/kg)
600.0
Ásványi anyagok
Mennyiség
Klór (%)
0.88
Réz (mg/kg)
15.0
Jód (mg/kg)
4.3
Vas (mg/kg)
186.0
Magnézium (%)
0.06
Mangán (mg/kg)
61.0
Kálium (%)
0.6
Szelén (mg/kg)
0.29
Nátrium (%)
0.6
Cink (mg/kg)
177.0
Ezek után meg lehet nézni a többit (whiskas és a ma "divatos" eledeleket, mi van benne.
Én inkább a fent leírtakat választom. Legalább az esélyt megadom neki. Ennyi.
Persze, van aki meg egész életében dohányozott, mos 80 éves, és még nem volt rákja.
Genetika? Mázli?
Csak sajnos nem tudjuk mi van kódolva a DNS-ünk-ben.
Az internetről lehet rendelni jó minőségű macskatápokat.Minél nagyobb kiszerelés, annál olcsóbb. Azonban az elején érdemes próbára csak kisebb mennyiséget beszerezni.
Száraztáp: orijen,acana, applaws, Taste of the wild,natural & delicious, porta 21,leonardo,brit ...
Konzerv: applaws,grau,porta 21,landfleisch, mac's, leonardo, schesir,terra felis, almo nature(kiegészítő)
Jó még az aldiban a shah konzerv 60% hússal,semmi cukor, semmi gabona, színezék, ízfokozó benne!!!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!