Miért lett a macska az egyetlen állat,akit nem korlátoznak a kijárásban?
Kutya nem mehet az utcára,lóval nem közlekedhetsz akárhol....sorolhatnám.
A macska miért kivétel?
1. A kerítés a macskának nem kerítés.
2. Új macskát beszerezni nem kerül sokba.
Ezt a kettőt vessük össze azzal, hogy a macskát részben (sok helyen kizárólag) haszonállatként tartják, ami olyan módon hajt hasznot, hogy szabadon jár-kel, és a kártevőket elkapja. Vagyis, bezárva már okafogyott a tartása.
Erre már én is rákérdeztem, készülj fel, hogy habzó szájjal fognak neked ugrani "a macska szabad állat nem lehet bezárni", meg "a macska fogyóeszköz, majd lesz másik" hozzáállásúak az emberek. Azt már ők sem tudják, hogy miért de ez van bennük berögzülve.
Néhány évtizeddel ezelőtt egyébként a macska szempontjából biztonságosabb volt ez, mert olyan ritkák voltak az autók, hogy naphosszat eljátszottak a gyerekek a homokúton, a szüleimnek még élmény volt autót látni gyerekként. Csak azóta megváltozott a világ, az emberek felfogása meg nem.
Egyébként nem a macska az egyetlen ilyen. Faluszélen például rengeteg a kinti tyúk, ott kapirgálnak a homokúton, ez erdő- vagy a mezőszélen területtől függően. Én egyébként falujellegű kisváros központjában élek, eléggé a szélén van a városnak a központ, három háztömbnyire van a település széle. A szomszéd csirkéi már itt kint vannak az utcán, az előbb is láttam négyet kapirgálni az utcán a kerítésünk tövében, de rendszeresen kijárnak és vannak egy páran (mi anno mennyit költöttünk a tyúkudvarra, hogy bent maradjanak a mieink...). Gyerekként a nővéremet támadta meg egyébként utcán lévő kakas, szóval rájuk sem lehet mondani hogy veszélytelenek.
Egyébként csimpánz kísérletek mutatják, hogy egy-egy felfogás anélkül is berögződik, hogy tudnánk, hogy mi a valódi oka. Például volt egy kísérlet, ahol egy csapat csimpánzt kifutóba tettek, egy banánt felakasztottak a magasba és aláraktak egy létrát. Amikor egy csimpánz felmászott mindig nyakon öntötték hideg vízzel. Majd rövid időn belül a csoport tagjai elkezdték a felmászni próbálkozó társaikat visszarángatni, nem hagyták őket a létrára mászni. Ezután kicseréltek egy egyedet egy újra, aki sosem mászott még fel a létrára. Megpróbált felmászni, a többiek nem engedték, visszarángatták, majd ő is elkezdte ugyanezt csinálni. Aztán folyamatosan cserélgették az egyedeket, addig amíg már nem maradt egy sem, aki tapasztalta a nyakon öntést. Ennek ellenére, hogy bár sosem tapasztalták meg hogy miért teszik, mivel ezeket az egyedeket folyamatosan visszarángatták társaik, ők is visszarángatták egymást. Ugyanilyen az ember. Valamit belenevelnek, onnantól kezdve az úgy van, megmagyarázni nem tudja, de makacsan ragaszkodik hozzá.
A válaszomat egy ehhez kapcsolódó viccel zárom:
-Kislány: Anyu, miért kell kettévágni mindig a kolbászt sütés előtt?
-Anyuka: Nem tudom kislányom, a nagymamád is így csinálta, kérdezd meg tőle.
-Kislány: Nagyi, miért kell kettévágni mindig a kolbászt sütés előtt?
-Nagymama: Nem tudom kisunokám, a dédnagyanyád is így csinálta, kérdezd meg tőle.
-Kislány: Dédnagyi, miért kell kettévágni mindig a kolbászt sütés előtt?
-Dédnagymama: Úristen kislányom, ti még mindig nem vettetek nagyobb edényt!?
Macskát nem tudsz nevelni.
Kutya megtanulja, hogy nem mehet be a szobába, vagy nem mehet ki a kapun.
A macska az ablakon kisétál, ha úgy tarja kedve, pont nem érdekli a kerítés magassága sem.
Abban igazatok van, hogy a megváltozott világ miatt mostmár nem biztonságos kint a macskáknak, míg régen vígan elvoltak ők is, én is kicsi gyerekként az utca közepén labdáztam, tollasoztunk, autó nem járt arra.
Miután aszfaltoztak megnőtt a forgalom, el is csapata egy gyorshajtó a macskám. Meg a szomszéd kutyáját. Még csak tini voltam, de rettentően megviselt. Azóta csak bent laknak a cicáim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!