Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Mi lehet a baja a cicámnak?

Mi lehet a baja a cicámnak?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy pontos diagnózist senki nem fog tudni mondani, illetve délután fogja vizsgálni állatorvos, de addig is szeretnék egy picit megnyugodni.

Tegnapi nap este vettem észre rajta, hogy nagyon más lett mint szokott. Csak ült/ gubbasztott egész este miután hazaértem és nem evett nem ivott egy falatot sem. Ha megsimogattam akkor lelapult mintha fájna neki amikor hozzáérek. Próbáltam a kajához odatenni, mert magától nem akart, de nem evett. Sőt kinti- benti és be sem akart jönni. Ma már talán egy fokkal “jobban” van, többet mozgott, jön- megy utánam, de ugyanúgy egy falatot sem eszik és nem is iszik, illetve még mindig úgy látom fájdalma van. Amire én gyanakodni tudok az az, hogy most 6 hónapos és talán most lehet a fogváltás nála. A főbb tünetei tehát, hogy: Nem eszik egyáltalán és nem is iszik, tegnap reggel még igen, de tegnap este és ma reggel már nem. Viszont az utóbbi időben észrevettem rajta, hogy talán kevésbé volt falánk mint korábban és ha jobban belegondolok az utóbbi napokban kevésbé volt aktív is. De eddig azért nem volt ilyen drasztikus a helyzet és evett is rendesen. Tehát ezen kívül a problémák amiket észrevettem rajta, hogy csak ül egyhelyben és nem játszik mint korábban, illetve simogatásra lehúzza magát. Nyilván ma többet tudok majd délután ha látta a doki, de addig kíváncsi vagyok ki mit gondol volt -e már valaki hasonló helyzetben, nagyon izgulok érte, mert tényleg egy falatot sem evett- ivott tegnap este óta.

tegnapelőtt 08:26
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sajnálom, hogy beteg a cicád. Az valóban nem szokott jót jelenteni, ha nem eszik/iszik és kuporog.

Be van oltva? Nem kötelező, de ha igen, az jelentősen szűkíti a kört. Írtad, hogy kinti cica (is). Érintkezett más macskákkal? Felzabálhatott kint valamit? Próbáltad lokalizálni a fájdalom helyét? Óvatosan áttapogatva a hasát, lábait? A szájába belenéztél? Piros, gyulladt az ínye? Igen, a fogváltás okozhat átmenetileg ilyesmit.

Nem ment bele mostanában kullancs? Ha igen, sikerült kiszedni?

Remélem, délutánra bölcsebb leszel. Addig próbáld azért itatni. Ha kell, fecskendővel, pipettával.

Majd írd meg, hogy mit mondott a doki :)

tegnapelőtt 09:12
 2/15 A kérdező kommentje:

Oltva nincs még, nemrég fogadtuk be őt. Oltására és ivartalanítására is még a közeljövőben szerettünk volna sort keríteni. Kijárós cica, viszont, sosem szoktam itt a környéken más macskát látni, úgyhogy úgy gondolom, hogy csak az én másik cicámmal érintkezett/ érintkezik. De ezt nyilván nem tudhatom biztosra. Akinek viszont semmi baja. Nálunk nincsen kint méreg sehol, elcsatangolni túlzottan nem szokott, de nyilván ez sincs teljesen kizárva. De mérgezés tüneteit nem tapasztaltam rajta. Éjszakára mindig bent alszanak. Én úgy gondolom, hogy a feje ami érzékeny neki, tegnap mikor simogatni próbáltam és a fejéhez értem még kicsit fújt is, ezért gyanakodtam a fogára, illetve olyan mintha meg is lenne neki kicsit dagadva, de ezt már lehet csak én képzelem oda. Ennek ellenére az egész testét lapítja ha hozzáérek. Szájához nem igazán tudtam hozzáérni, sem belenézni mivel nem engedi sajnos, ettől is félek, hogy így még itatni is nehezen fogom tudni. De igyekszem valahogy megoldani. Kullancs egyébként volt benne, talán egy vagy két hete- eltávolítottuk sikeresen.

Remélem nem lesz semmi komoly gond vele, izgulok miatta nagyon. Megírom délután, hogy mit mondott a doki.

tegnapelőtt 09:34
 3/15 A kérdező kommentje:
És köszönöm szépen a kommentet! 🥰
tegnapelőtt 09:34
 4/15 anonim ***** válasza:
87%

Szegénykém :(

Az első kommentelő nagyon jó tippeket adott. Én még annyit tudok javasolni, hogy - ha már nem engedi, hogy belekukkants a szájába - esetleg a lehelletét próbáld meg megszagolni. Ha kifejezetten kellemetlen szagú (amúgy se rózsaillatú, tudom, de itt szokatlanul büdösre gondolok) az utalhat fogproblémára.

A hőmérsékletét is érdemes ellenőrizni - hőmérővel lenne a legjobb, de az most nem hiszem, hogy megoldható. Érintsd meg az orrát és a fülét - ha túl melegek, akkor lázas lehet a cica.

Légzése rendben van? Nem nehéz, gyors, vagy épp túl lassú? Vizelete, ürüléke - ha csinálta, és tudod ellenőrizni - rendben?

A hidratáltságát úgy tudod ellenőrizni, hogy összecsippented a tarkóján a bőrt, és figyeled hogy mennyire lassan simul vissza (ha hagyja) - ha lassú, az kiszáradásra utalhat.

Ezek az infók segíthetnek az állatorvosnak.

Próbáld meg a kedvenc finomságával kínálni (lehetőleg valami nedvessel), de ne erőltesd. A víz fontosabb. Ha nem iszik, akkor fecskendőzés előtt megpróbálhatod azt, hogy benedvesíted a mancsait - ha lenyalogatja, azzal már beljebb vagy.

Mellékesen kérdezem meg, hogy a benti tartása megoldható? Sajnos a kinti cica rengeteg veszéllyel találkozik nap mint nap - még ha nem is tesznek le mérget a környéken, valami hülye bármikor elkezdheti csinálni, de az is elég, ha egy kis fagyálló kint felejtődik, és ez még csak egyike a rengeteg veszélynek :(

tegnapelőtt 10:01
 5/15 anonim ***** válasza:

Még egy szavazat a benti tartásra.

Ha kintre megy, lehet kb bármi, ilyen állatorvosi vizit nem egy lesz.

Egy macska vadászterülete nagy, nem látod az egészet, tuti lesznek más cicák ott, róka, menyét, kutya, más állatok is.

A párzási dologra meg azt mondanám, hogy korábban mint hinnéd.

A macskáknál nincs beleegyezési korhatár, kiskamasz lánymacska is kb azonnal vemhes sajnos, még akkor is, ha nem teljesen kifejlett még.

A kandúrok is kiosztják a fiatalabb süldő hímeket, hiszen ha elteszi láb alól amíg gyengébb, az egy könnyebb meccs mint egy teljes erejében lévő felnőtt hím.

Ehetett mérget is, vagy mérgezett egeret, sajnos ez gyakori. Ha remeg, rángatózik, az ennek a jele.

Lehet beakadt valami a torkán, vagy megevett valamit amit nem kellett volna. Pl párizsi műanyag csomagolása, valami csont, növényi rész, madzag, bármi lehet.

Ha nyáladzik, a száját piszkálja az ennek a jele.

tegnapelőtt 10:13
 6/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újabb tippeket!

Légzése egyébként rendben van, lázasnak tapintás alapján nem érzem. Sajnos semmilyen kaját nem fogad el, tegnap is és ma is próbáltam többször, illetve a vizet is szagolgatta csak. Most fecskendőt próbálok szerezni és azzal megitatni legalább egy kicsit, mert eddig sehogy sem jártam sikerrel.

Egész kiscica korát kint tölthette valószínűleg, nagyon igényli a kintlétet, éjszaka van csak bent, de nem élvezi túlzottan. Gondolkoztam már több mindenen, esetleg kifutó építésén neki, hogy kint is legyen azért, de ne tudjon elmenni. Nem tudom mennyire lenne az megoldás.

tegnapelőtt 10:17
 7/15 A kérdező kommentje:
Nem remeg, nem nyáladzik, ezért is vetném el a mérgezés gyanúját. Alapvetően azon kívül hogy ilyen kis bágyadt és nem eszik más ilyen jellegű tüntetet nem tapasztaltam rajta, akkor azonnal vittem volna valahova, nem várnék délutánig. Fiú cica egyébként, gondolkoztam azon is, hogy esetleg összeveszett más cicával, mint írtam még nincs ivartalanítva. Viszont itt a környéken nem szoktam cicákat látni és elkóborolni sem szokott. Nyilván nem látok mindent, de szoktam látni, hogy mit csinál kint és az esetek szinte 100% itt van az udvaron, szem előtt. Sosem volt még olyan, hogy eltűnt volna huzamosabb időre. De sajnos tényleg nem látok mindent és tudom, hogy elég rizikós így. Viszont nem tudom, hogyan kellene megoldani, hogy kint is lehessen biztonságban, mert sokkal jobban szereti azt. Korábban írtam a kifutó amin agyaltam és nézegettem, mert nem szeretném, hogy baja essen.
tegnapelőtt 10:28
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

#4 vagyok

Az én cicám kinti volt, onnan fogadtam be lakásba. Teljesen jól viselte, elegendő mozgatással tökéletesen elég neki a lakás :)

Az még opció, hogy hámmal+pórázzal mozogjon egy kicsit odakint.

Jelenleg problémás a lakhatásom, a jelenlegi helyemre sajnos nem hozhattam el. A ciccet elküldtem a rokonaimhoz falura, azzal a kikötéssel, hogy nem mászkálhat szabadon.

Kapott is egy kifutót (idős házaspár sok szabadidővel és munkakedvvel :D ) és néha sétáltatják a kertben pórázon. Abszolút jól viseli.

tegnapelőtt 10:29
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

"Sosem volt még olyan, hogy eltűnt volna huzamosabb időre." Majd lesz.

A kifutó jó ötlet, vagy ha megoldható, macskabiztos kerítés, és akkor kerten, udvaron belül szabadon tud mászkálni. Házilag is megoldható utóbbi, ha van valaki ügyeskezű, aki tud görgő rudakat tenni a kerítés tetejére ÉS nincs olyan fa vagy más objektum, ami a kerítésen túlra nyúlna. Utóbbi esetben csak a kifutó jöhet szóba.

tegnapelőtt 10:35
 10/15 A kérdező kommentje:
Ez egyébként amit az utolsó is írt nagyon jól hangzik, hogy kifutó és pórázon séta még mellette. Ez lehet, hogy neki is bejönne, sajnos nálunk nem viseli olyan jól mint nálad a bezártságot. Már az ajtót el kellett torlaszolni mert folyamatosan kaparta, hogy ki akar menni🙁Nem akarom bentre kényszeríteni 100% ban, viszont azt sem szeretném, hogy baja essen kint. Másik cicusnál sosem volt probléma ezzel a módszerrel, ő is így van régóta, de sajnos nem egyforma mindegyik. Egyébként ő már a benti létet is megszokta, ennek ellenére ő is nagyon igényli, hogy mehessen az udvarra. Szóval lehet egy kis kifutó lesz a végső megoldás.
tegnapelőtt 10:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!