Ha a tenyésztésből nem lehet megélni és ez legtöbbször veszteséges akkor miért van annyi tenyésztő?
A tenyésztő vagyok.
A kutya nem a törzskönyv miatt drága, mert az csak 5500 Ft. Az árban más dolgok vannak. Szülők, nagyszülők kiállítási eredményei, teljesítményei is megdobhatják az árat. Minnél nagyobb kiállítási karrierje van egy kutyának, akkor annak utódai drágábbak, mint egy kevésbé ismert egyedé. Meg kell fizetni a minőségi tartást, oltásokat, állatorvosi vizsgáaltokat, kiképzéseket, nevelést. Fontos költségtényező a fedeztetés is. De ami nagyon fontos az a több évtizedes, tudatos fajtanemesítés, tökéletesítés. És még sorolhatnám, hogy miből tevődik össze. Az én kennelem esetében is volt már ojan, hogy 300.000 Ft ért adtam el egy kutyát. Igaz ő nem kölyök volt már, két éves felnőtt volt, de számtalan kiálllításon hungáriagyőztes, fajtagyőztes lett, valamint két hét alatt teljesítette a HCH cím eléréséhez szükséges követelményeket, és még két ország championja lett fél éven belül, valamint megszerezte az int.Ch címet is. Megvette tőlem egy másik tenyésztő félig. Evvel azt akarom mondani, hogy társtulajdonba adtam, tehát félig az én kutyám is. Erre azért volt szükség mert egy kiváló kan kutya, szó szerint tolongtak érte. Volt ojan érdeklődő is Ausztriából aki 1.000.000 Ft-nak megfelelő eurót akart érte adni, ha teljesen odadom neki. Természetesen teljesen eladni nem akartam, társtulajdonba meg nem kellett neki, mert csak magának akarta. Így egy magyar tenyésztő lett a társtulajdonos 300.000 Ft-ért. És még el sem adtam teljesen, és ennyibe került. Hát ezért ijen drágák a tenyésztőnél lévő kutyák.
Ilyen olyan nem "pontos j" ;)
Amúgy meg ugyan mindegy!Beteg kutyák vannak kennelekben is!Sőt bárhol!Függ attól is hogy valaki hogy bánik a kutyájával!
Nem lehet kiszűrni 100%-ban az ilyet!Na és mi van ha elüti az autó?Semmi nem örök életű!De talán nem is baj!Engem hol érdekel h a kutyám nagy szülei meg ükknagydéd kitudja milyen szülei milyen díjakat nyertek!
A Tenyésztők is megélnek ebből!Nem olyan világot élünk beleférne egy veszteséges "vállalkozás" Na persze ha valaki tele van pénzel akkor ugyan mindegy!Néhány kennel igen csak vicces itt Magyarországon!
Beteg emberek ...beteg kutyák beteg macskák beteg élőlények mindig lesznek!
pl:Attól mert a nagyszüleim nem voltak rákosok illetve akár szépségversenyen is indultak ez még nem azt jelenti hogy én is szép leszek illetve nem rákba halok bele!
Rizikós!Szaporítóktól való kutyáknál 50-50% hogy beteg lesz a kutya!
Tenyésztett kutyáknál 25% hogy beteg lesz és 75%, hogy nem!
Érdekes fordulatot vett a dolog. Nem értem miért. Eddig kérdeztél, most kirohansz. Csak nem valami szaporító oktat a háttérben?
"És ha milliomosok meg önzetlenek és nem a pénzért csinálják meg az a fontos hogy a kutyának jó legyen akkor mért adják olyan drágán a kutyákat?"
Nem. A milliomosok nem önzetlenek. Pl. hiába írnék Bill Gatesnek, tuti hogy egy fillért sem küldene nekem. Egyébként meg nem vagyok milliomos, csak k...asokat doldozom, hogy eltartsam a kutyáimat.
"Ha nekik így is úgy is veszteséges akkor mért nem adják ajándékba szerető gazdiknak olyanoknak akik már régóta várnak ilyen kiskutyára vagy mért nem adják olcsóbban?"
Hogy aztán a szerető gazdika irgalmatlan szaporításba kezdjen a kutyával? Nem azért dolgoztam évekig, kerestem a legjobb vonalakat és raktam össze fillérenként a fedeztetésre valót, hogy egy kókler utána összevissza kutyulja, összerakja a kutyámat valami génhibással és adjon újabb jó nagy frászt az állománynak. Pont ezért drága egy kutyus, hogy nem vegye meg mindenki. Én is régóta vágytam némelyik kutyára, összegyűjtöttem a pénzt évek alatt és megvettem.
Ingyen kutyát csak nagyon közeli ismerősnek adok. Egyszer adtam valakinek részvétből egy ingyen kutyát, másfél év múlva egy szaporítótelepen találtam rá.
"Ezzel csak maguk alatt vágják a fát sokakban ellenszenvet váltanak ki"
És? Kit érdekel? Ha Teréz anya akarnék lenni, akkor foglalkoznék vele.
"és mégis a szaporítókat szidják pedig a szaporító (a legtöbb) sem a pénzért csinálja hanem azért mert szereti ezt a kutyát és szeretne segíteni másoknak akik szintén szeretik ezt a kutyát de nem tehetik meg hogy százezrekért vegyenek egy TENYÉSZTŐTŐL."
Most komolyan ennyire tájékozatlan vagy, vagy provokálni akarod itt a népet? Nem láttál még híradóban a kamionban elhullott kiskutyákat? Vagy nem láttad a hirdetéseket, hogy fajtaváltás címén árulják a lestrapált szukákat? Hány szaporítóval találkoztál kutyaiskolában, menhelyi segítőként vagy csak egyszerűen a Margit-szigeten sétálni a kutyájával? Be vannak vágva a kennelekbe és egyetlen elfoglaltságuk szülni. A ritkábban termelő egykutyás szaporító meg azt sem tudja merre lakik az állatorvos, és itt rinyál a fórumon, hogy most mit csináljon, mert jönnek a kölykök, meghalt a fele, a másik fele beteg, az anyja meg épp halálán van.
" Nem hiszem el hogy a fajta védelme miatt bántják a tenyésztők a szaporítókat,"
Nem hit kérdése: tény
" sokkal inkább a pénz miatt mert egy szaporítónak sokkal nagyobb a "forgalma" (csúnya szóval) mint egy tenyésztőnek."
Az tuti! És ezzel rontja a tenyésztők által szeretett állományt. A szaporító által termelt kutyákat tovább szaporítják, elárasztva az országot kóbor kutyákkal, amit a lelkiismeretes emberek nem győznek menteni.
Fajtamentő is vagyok. Két hete hívott valaki, hogy szeretne örökbefogadni egy huskyt. Kértem hivjon vissza kicsit később, mindjárt keresek egy számára megfelelőt. Negyed óra múlva visszahívtam, hogy találtam egy ivartalanított 2 éves kutyust neki, de közölte, hogy köszöni szépen, már megoldódott, mert beszélt mással is és az meggyőzte, hogy mennyivel jobb lesz neki egy kölyök. És már útban is van Gombára a szaporítótelepre. Kedvem lett volna az összes menhelyi kutyát elküldeni vele, mert a nagy része úgyis onnan került ki.
" De ha belegondolunk józan paraszti ésszel akkor a szaporító sem gazdagodik meg abból hogy szaporít, mert attól hogy nem szórja el a pénzt a kiállításokra, munkavizsgákra stb attól még az ő kutyái is esznek, orvosra van szükség stb egyszóval pénzbe vannak."
Tévedsz: moslékkal etetik, orvost nem látnak. Gyakorlatilag semmibe nem kerül nekik a kutya tartása.
"A szaporító keres egy kis pénzt arra hogy a kutyák költségeit fedezze, de meggazdagodni, nyaralásra menni stb ebből nem lehet."
Mondom: tévedsz
" Feltéve ha a szaporító NORMÁLISAN tartja az állatait, orvos, kaja stb. Én csak ilyen szaporítókat ismerek."
Én meg csak másmilyet.
"Érdekes, hogy tenyésztőknek soha nem adnak oda ingyen kiskutyát senkinek még akkor sem ha az a kiskutya éppen színhibás, foghibás vagy stb. Na ez mért van?"
Azért van, mert egy tenyésztőnél igen ritkán születik ilyen kutya. Tudod attól tenyésztő, hogy az ilyen hibákat nem halmozza, hanem igyekezzen elkerülni. Nálam pl. még soha nem született sem foghibás sem félherés, sem dp-s, sem szembeteg kutya. De ha ilyen lenne, akkor a szerződés szerint köteles lennék kártalanítani a gazdát, aki egy életerős egészséges kutyát szeretett volna, azért jött hozzám.
"Ha nem a pénz miatt...."
Nem. Nem a pénz miatt.
Nem, nem oktat senki a háttérből, szóval megnyugodhatsz:) Én értem amit te képviselsz nekem csak az a bajom ezzel hogy nem a kérdéseimre válaszolsz hanem csak körbeírod úgy hogy az jön le belőle hogy a tenyésztők szentek és mindenki más pedig nem az, sőt egyenesen rossz ember akik rosszat akar a kutyájuknak és nem látod a két dolog közti részt. Pedig van, mert nem csak olyan szaporítók vannak akik ebből élnek, kizsigerelik a szukáikat, évente 2x fialtatnak, moslékkal etetnek, stb de te mindenkiről ezt gondolod. Pedig nem. Vannak olyanok ( Túlnyomórészt ilyenek Hála az Istennek) akik normális körülmények közt, kedvencként tartják a kutyáikat, mindent megadnak nekik a normális kajától kezdve (ami nem a moslékot jelenti) az egészségügyi dolgokon keresztül a szűrésekig mindent. Ismerek több olyat is aki rendszeresen szűrét, évente vagy 2 évente hoz le egy almot a szukájától és minden vemhességkor odafigyel a szukára, herpesz oltás, megfelelő kaja, szülés után méhösszehúzó, a kölyköknek féregtelenítés oltás, minden amit egy tenyésztő is megtesz azzal a különbséggel, hogy nem költ kiállításra, alombejelentőre, tkv-ra mert ezek csak viszik el a pénzt, de annyival többért meg nem tudja eladni a kicsiket, így legalább nem bukik rajtuk. Mert hidd el senkinek nem kell a tkv-s kiskutya ami 2-3-4x annyiba kerül mint a kedvencként tartott szülőpár kiskutyája.
Én elhiszem hogy vannak olyanok akik úgy tartják a kutyáikat ahogy te mondod, én is láttam már ilyet, na ezektől én is elvenném a kutyákat, de hidd el hogy van a másik oldal is akik igaz szaporítóknak minősülnek ha a dolog a papírforma szerint nézzük, de mégis némelyik rendezettebb körülmények közt tartja a kutyáját és emberibb az érdeklődőkkel mint néhány tenyésztő. Azt is elhiszem neked hogy a fajtamentőknél tapasztalt dolgok miatt kételkedsz ezekben, de gyere el és nézd meg, ismerek több ilyen szaporítókat is és bárcsak a tenyésztők tartanák ilyen körülmények közt a kutyáikat. A kutya bent van a lakásban (nem disznó ólban) tiszta környezetben, inkább naponta 100x feltakarít de ki nem tenné őket az udvarra, Eukanubával eteti őket, az össze kutyának meg vannak a szűrési papírok, mind gyönyörű, okos, ápolt, kedves, barátságos nem ideggyenge mint sok tenyésztő kutyája. Kozmetikába járnak, nyaralásra viszik a kutyákat magukkal vagy fizetnek valakinek hogy törődjön velük míg ők távol vannak, sokszor a gyerekek ágyában alszanak a kutyák együtt a gyerekkel és még sorolhatnám... Szóval nekem ebben az egészben az nem tetszik hogy a két dolog TENYÉSZTŐ ÉS SZAPORÍTÓ között olyan nagy űr van amiről senki nem beszél, pedig kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!