S. O. S. Mitől hányhat a kutya?
A kutyádnak egy felszerelt rendelőben lenne a helye és normális kivizsgálásra van szüksége. Persze hagyhatjátok tovább szenvedni és húzhatjátok az időt, de azzal csak ártotok neki. Eleve értelmetlen kihívni az orvost mert ott úgysem fog semmit cisnálni és azzal is csak telik az idő amég kiér.
Azt javasolnám, hogy amint ennek az egésznek vége és valamilyen csoda folytán túlélné a kutya akkor beszéljetek a fajtamentőkkel.
"egy jól felszerelt rendelőben van esély rá, hogy meggyógyul vagy nem is érdemes megpróbálni inkább vigyük kórházba?"
A jól felszerelt rendelő és a kórház ugyanaz... Még most sem indultatok el?????
Él még az a szegény kutya? Miért nem lehet az ilyet állatkínzásért feljelenteni? "tegnap este óta hány" ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag mostanra a kiszáradás veszélye nagyon erősen fenáll. Ilyenkor ha még szeretnétek látni élve a kutyát kb. azonnal infúzió (egyébként 24 óra folyamatos hányás esetén embernél is célszerű bekötni egy infúziót mert ártani nem árt, de rengeteg időt lehet vele nyerni). Ha már csöpög bele az infúzió akkor lehet annyi időt nyerni (tehát még nem ott tartunk, hogy kezelnénk a kutyát, csak időt nyerünk), hogy emg lehessen alaposan vizsgálni, hogy mi a baja. Adott esetben vérvétel, UH, röntgen. Amíg megvannak az eredmények (UH azonnal, röntgen néhány 10 perc) a vérvétel akár egy nap is lehet, addig megy bele az infúzió esetleg mehet mellé néhány gyógyszer is az egyéb tünetek alapján legvalószínűbb esetekre. És ez nem csak állatnál embernél is kb. így van. Aztán ha megvan a labor már lehet sokkal célzottabban kezelni, de az állatorvos ha ránéz és ő sok egyéb vizsgálatot el tud végezni, már kb. látja mi lehet a baj. És elég nagy eséllyel az egyéb tünetekből (amit esetleg a gazda nem is vesz észre) már sejti mi a probléma, de az infúzió már csepeg, és a kiszaradás miatti közvetlen életveszélyes állapot meg van szüntetve. Ez még nem jelenti azt, hogy meg van mentve az élete, hanem a folyamatos hányás miatti közvetlen életveszély el van hárítva. Ezt nem fogja tudni háznál az állatorvos biztosítani.
Tehát ha még szeretnétek azt, hogy éljen a kutyus a lehető leghamarabb elvinni egy rendelőbe és ott nézze meg az orvos. Én vittem már 300km-re a kutyámat amikor rosszul volt a nyaralás alatt. Magyarországon gyakorlatilag bárhol lehet kb. 100km-en belül (max 1,5-2 óra autóval) találni normális ügyeletes rendelőt, ahol megvizsgálják és elkezdik kezelni a kutyát. Ha meg azt nézzük, hogy nagyobb helyekre akarja vinni az ember a kutyát (pl. Budapest, Kaposvár, Debrecen) oda is 3-4 óra alatt el lehet jutni. Illetve mostmár van elég autópálya, gyakorlatilag az ország legtávolabbi pontjáról is maximum 5 esetleg 6 óra alatt Bp-en lehet lenni autóval. A kérdés 3-kor lett kiírva, most van fél 7 amikor ezt a választ írom, 3 és fél óra telt el, ez alatt még autópálya nélkül is Magyarországon kb. 200-240km megtehető, autópályán gyakorlatilag Nyíregyházáról Bp-en lehet lenni, ha picit odalép az ember (ilyenkor egy pici gyorshajtást is bevállalok), de egy Sátoraljaúhely-Bp táv is megtehető lett volna. Már régen el kellett volna indulni a kutyussal. És azok a kifogások amik elhangzottak: "hát nem akartuk az utazással terhelni" (haha, és azzal igen, hogy egyre jobban szárad ki, egyre betegebb, és egyre közelebb a kaszás annak igen?). Aztán előkerült a leggyakorobb érv: "hát én 15 éves vagyok és a szüleimé a kutya" tudod kedves kérdező, ha az ilyen kiírt kérdesek 99%-nál nem ez lenne az egyik érv akkor még el is hinnénk, de tegyük fel, hogy elhisszük, akkor is már régen el kellett volna induljatok.
Ez mind kifogás, és kutya az kell, de hogy tegyünk valamit érte amikor beteg az már nem. Nyilván mert apucinak kényelmesebb a TV-t bámulnia, mint elindulni a kutyával.
Az, hogy a magyar jog szerint nem fognak elítélni (sajnos) állatkínzásért, de majd amikor jön az végső elszámolás (és hitvilágtól függően ez vagy a pokol - mennyország, vagy a karma lesz) ott majd megkérdezik, hogy és amikor a szegény kutyát kínoztad?
Utolsó. Elvittük és azért nem olyan szörnyű a helyzet. A kutya amikor az orvossal találkozott kutya baja nem volt körbeugrálta szétnyalogatta tehát jobban örült mint amikor egy átlagos nap haza megyünk hozzá. És azért nem olyan szörnyű volt a helyzet mint páran írták. A lényeg a kutya megvan. Nem vagyunk állatkínzók. A lényeg, hogy nem lett semmi baja ha még továbbra is szidni akartok milyen sz@rok vagyunk stb. akkor légyszi privibe, mert amint írtam a kutyának semmi baja és örülök, hogy jól van. Nem volt láza, nincs bélelzáródása megállapították (nem a kecskeméti állatkórházban voltunk hanem egy jól felszerelt állatorvosi rendelőbe) A remegés meg csak szimplán azért volt mert fázott én is fáztam kint amikor ki mentem nadrágban és pólóban (ő rajta meg semmi nem volt)
A lényeg a lényeg a kutya jól van. Köszönöm a válaszokat én nem akartam ekkora veszekedést generálni szimplán csak meg akartam kérdezni mitől hányhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!