Miért tartják úgy ezen a fórumon a legtöbben, hogy belterületi parkokban (ami nem kijelölt kutyafuttató) lehet póráz nélkül kutyát sétáltatni? Linkelem a jogszabályi hivatkozást!
"Megoldás lenne, ha megírnád, hogy hol élsz, tehát 1) nagyváros 2) kisváros 3) falu."
Nem tudom, mire lenne megoldás az, hogy hol élek, mivel a hivatkozott kormányrendelet nem tesz különbséget a pórázhasználatot illetően településnagyság szerint.
De válaszolok, ha már kérdezted:
2) Kisváros
Mert a szabálysértési törvényben meg nem kötik ki a pórázhasználatot, csak a felügyeletet.
Én magam is szoktam néha-néha póráz nélkül sétáltatni, parkban, de én csak akkor engedem el, ha nincsenek a közelben emberek (hajnali órákban járunk ki épp ezért) és ha mégis jön valaki nagy ívben kikerüljük. Más kutyához meg tilos odamennie engedély nélkül, pláne pórázoshoz...
A kutyafuttatók siralmasak. Kicsik, leamortizáltak, koszosak (és nem csak a kutyák miatt, az emberek is előszeretettel mocskolják össze), ebből kifolyólag pl. az én kutyámnak állandóan begyullad a szeme, ha többször megyünk be egy héten.
Amúgy inkább azokon kéne felháborodni (nálam legalábbis ez totálisan kicsapja a biztosítékot), akik a négysávos út mellett, a legforgalmasabb pontokon viszik póráz nélkül a kutyáikat, na ott nem max. megijeszthetnek valakit, hanem tömegkarambolt is okozhatnak. (Vagy amikor megyünk négyen-öten hat-hét kutyával (mind pórázon) erre valaki jön póráz nélküli kutyával és hagyja odarongyolni a csapat kellős közepébe... )
Ez a póráz-törvény tipikusan olyan törvény, amivel csak pénzt akarnak lenyúlni az embertől.
Ne sétáltasd közterületen a kutyád. De nincs is sok városban futtató. De lakott területen kívülre se vidd a kutyád, mert ott meg a vadászok recskáznak arra, ha lelőhetik. Magyarul teljesen ellehetetlenítik a kutyások helyzetét... ez is csak a pénzről szól, semmi másról.
Akit meg zavar az, hogy egy parkon belül tőle 100-200 méterre szaladgál és játszik egy kutya az gazdájával, azt az is zavarni fogja, ha pórázzal elmegy mellette 10 centivel...
Ha úttest közelében vagy ha olyan helyen megyünk ahol emberek jönnek-mennek, ott én is pórázra veszem és csak "tiszta" területen engedem el, amit belátok.
Én egy lakótelepen élek, ahol kettő darab kutyafuttató van. Ez mind jól is hangzik, de az egyikbe egy nagytestű kutya kb. megfordulni se tud, a másik meg úgy néz ki, mint egy elkerített mocsár. Na, ebbe a két kutyafuttatóba legyél szíves berakni legalább 150-200 kutyát, akik a telepen vannak.
Nem lehet csak kutyafuttatóban lenni. Oda általában azokat a kutyákat viszik futni, akik nem behívhatóak. A maradék meg ugye a parkokban szabadon engedi. De ez sem fekete és fehér. Láttam már olyan kutyát aki a huszadik szóra se ment vissza, meg olyat akinek csak pisszentet egyet a gazdája és vágtatott vissza. Van ilyen is, olyan is. De ne várd el, hogy a kutyák csak pórázon legyenek. Szükségük van a szaglászásra, a felfedezésre, a szocializációra más kutyákkal. Főleg akkor, ha egyedüli kutyákról van szó.
Ja, és az neveletlen, agresszív kutyák szinte mindig pórázon vannak, én még sose láttam, hogy olyat elengedtek volna. Akik elvannak engedve - kb 90%-ban - meg vannak nevelve, és behívhatóak. Ha meg nem tetszik, legyél tökös, és szólj a gazdiknak, hogy legyenek kedvesek pórázra rakni a kutyát. Vagy ez nem megy?
Oszinte leszek, nem erdekel a jogszabaly, sem a magadfajta unatkozo kispolgar sem. Ha neked ezzel gondod van akkor jo szanhuzohoz meltoan EZ A TE PROBLEMAD, old meg te. Jelentsd be, hivjal kozterest legyel boldog. En felelosegteljes kutyatartonak gondolom magam, a kutyam normalis, nyugodt es lab mellett setal. A piszkat osszeszedem, tolem 10 meternel messzebb nem megy es barmikor behivhato. Vannak helyzetek mikor en is porazra veszem (pl. gyerekeknel mindig, idosebbeknel is), nem mert veszelyt jelent, hanem tekintettel vagyok a tobbi emberre, de mikor kozel s tavol senki nincs nem fogom magamhoz lancolni. Ha ezert megbuntetnek, az sem erdekel, a kutya egy erzo leny igenyekkel, amit ha a jogszabalyt betartanam nem lehetne kielegiteni es tulajdonkeppen nem lennek felelosegteljes gazdi es a kutya sem elne teljes erteku eletet. Marpedig mikor letelik a kutyam ideje es bucsuznunk kell en azzal a tudattal szeretnem elengedni, hogy a lelkem tiszta, amit tudtam megadtam neki. Nekem ez felulbiralja a jogszabalyokat.
Ezer mas dolog is tilos (pl. a torrentezes is igencsak szurke zonaban mozog, legalisnak semmikepp nem mondanam, megis a netet akitvan hasznalok, 80% torrentezik) vagy jogszabalyba utkozo, de mint mindent itt Mo-n ezt is rugalmasan kezelik. Ugyhogy mielott mindenkepp a kutyasokon akarsz port elverni, soprogess a sajat hazad tajan, mert igy maximum kepmutato vagy mas semmi.
2 esetben tartanam be a jogszabalyokat maradektalanul:
- Rendes funciojat 110% betolto (ertsd nem 10x10 es kocka) futtatok epitese nyugati mintara es rendes mennyisegben (nalunk a keruletben van 2 db 10x10) szemely szerint en meg ebadot is fizetnek, ha ezt a penzt tenylegesen a kutyasokra forditanak ilyen modon.
- kutyas jogositvany bevezetese (talan pont a nemeteknel Berlinben van mar, hogy ha a kutyad es te atmentek egy engedelmessegi vizsgan utana a kutya setaltathato ( [link]
hu/hirek/reszletek/nemetorszagban-
is-bevezetik-a-kutyajogsit/) extra megkotesek nelkul.
Minden esetben csak, akkor tamasszanak elvarasokat, ha kinalnak alternativat.
"Akik elvannak engedve - kb 90%-ban - meg vannak nevelve, és behívhatóak. Ha meg nem tetszik, legyél tökös, és szólj a gazdiknak, hogy legyenek kedvesek pórázra rakni a kutyát. Vagy ez nem megy?"
Hát ez nem igaz.
Rengeteg neveletlen kistestű el van engedve, amelyik tojik a gazdájára. Mert úgysem bánt senkit címszóval. Ha meg odaszalad más kutyához (mert ugye gazdi fényévekkel messzebb traccsol - ergo esélytelen figyelmeztetni), akkor meg a gazda van felháborodva, ha megkapja egy nagyobb kutya...
Sajnos Magyarországon sehol nincs a kutyatartási kultúra, sokan úgy sétáltatnak, hogy kapu kinyit, és majd egyszer hazajön...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!