Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Amelyik kutyának nincs tkja...

Amelyik kutyának nincs tkja szerintetek az keverék?

Figyelt kérdés
csak mert azért mert van egy német juhászkutyám , akinek a szüleinek volt törzskönyve de neki nincs. akkor ö nem is német juhászkutya csak keverék? azért kérdezem mert mióta megvan már több mint 100 ember biztos leállított az utcán és tett rá megjegyzést hogy milyen szép és milyen jó a kiállása , hol vettem stb... illetve állatorvos is mondta hogy hozza a fajta jelleget. Ha legközelebb valakivel erről beszélek akkor tettesem magam hülyének és vesszek vele össze hogy ez nem is német juhászkutya? illetve lehet hogy nem is kutya hanem farkas?
2015. febr. 4. 21:40
 71/101 anonim ***** válasza:
92%

"Amúgy ha értenél egy kicsit a témához tudhatnád hogy az örökletes diszplázia 5 éves kora előtt kijön a kutyán."

Ja tényleg. Kijön rajta és hupsz, belehal. Így megy ez.

"Amúgy ha értenél hozzá", akkor odaírtad volna, hogy milyen diszpláziáról beszélsz? Esetleg retina diszpláziáról? Rosszul látott a kutya és leszédült a hídról aztán belehalt? Nem, te csípő diszpláziára gondoltál, tisztában vagyok vele. A valóságban viszont az ilyen jellegű mozgásszervi elváltozás közvetlenül nem összeegyeztethetetlen az élettel. Nyílván a vadonban nem tudna vadászni és éhen halna, de a mi társadalmunkban a gazdi eteti, kiviszi pisilni, ad neki fájdalomcsillapítót és esetleg megműtteti. Ilyen korban viszont még akár egy súlyos E is rejtve maradhat. Sok olyan D-s kutya van, akin élete végéig nem látszik, hogy diszpláziás, de E-ből is találkoztam már ilyennel. Tehát óvatosan az általánosításokkal! Persze lehet, hogy a gazdi eutanáziát alkalmazott azon a kutyán, de azt nem úgy szokták mondani, hogy "belehalt a betegségbe".

Én azt nem értem, hogy te szándékosan égeted magad a tudatlanságodat hangoztatva? Az eredeti kérdésedben írtad, hogy "tettesem magam hülyének"? Na most vagy ezt teszed azóta is, vagy igazából nem is kell tettetned, ezt még nem sikerült eldöntenem. Mondom, nem az a baj, hogy nem tudsz valamit, hanem az, hogy ragaszkodsz a butaságaidhoz és még erölteted is a témát ahelyett, hogy tanulnál belőle!

2015. febr. 5. 14:36
 72/101 anonim ***** válasza:
30%

Elég érdekes dolgokat olvasgatok....

Nem az Fvm rendelettől meg a törzskönyvtől lesz fajtatiszta a kutya! Higyjétek el sajnos nagyon sok helyen nem azok a szülők akik a tk-ön szerepelnek. Láttam én már olyan tk-et , h tudom a szuka két éve nem élt és mégis fél évesek voltak a kicsik. Akkor mit is igazol a tk?

Ha egy külföldi kannal fedeztetek pl. 1000 euros fedeztetésből itthon nem fizetik meg a kicsik árát én sem törzskönyveztetek. Nem fogok eladni egy drága papíros kutyát szarért hugyért h tönkretegyék a vérvonalat. Ha megfizetik az teljesen más de akkor nem fognak itthon 20ezerért fedezteti mert tudják értékelni....

De ez itt a gyakorin hiába magyarázom túl sok a nagyképű kezdő okos akik nagy kutyásnak érzik magukat!!!

2015. febr. 5. 14:50
 73/101 anonim ***** válasza:
100%

"számomra akkor is egy kutya akkor lesz fajtatiszta ha megfelel a standardnak. papír ide vagy oda . Egy kutyát aki küllemben 100% ban hasonlít a fajtájához és kiválóan dolgozik , arra rámondani azt a szót hogy keverék az rohadtul nem normális dolog."

Egy újabb gyöngyszem. Ki mondja meg, hogy az a kutya mennyire hasonlít a standardra? Ki mondja meg, hogy mennyire kiváló a munkája és ez mennyiben a gazdi érdeme és mennyiben genetikai örökség? Talán te vagy a szomszéd Jani bácsi esetleg akik az utcán megállítanak és csodálatukat fejezik ki a kutyád iránt? Létezik olyan küllembíró, aki egyben állatorvos is. Te is ilyenhez jársz a kutyáddal? Ha nem, akkor annyit ér az ő véleménye is, mint a szomszéd Jani bácsié. Olyan, hogy egy kutya 100%-ban hasonlít a standardra nem létezik. Azért nem, mert a standard az a valóság egy elvont modellje. Nem is kell 100%-ban olyannak lennie a kutyáknak, elég, ha csak közelítenek hozzá. Ráadásul a standard egy csomó szubjektív attribútumot nem is ír le, ezért értékeli sokszor három bíró háromféleképp ugyanazt a kutyát.

Még egy érdekesség, hogy mégjobban ne értsd a dolgot:

A II. Világháború után sok fajta a kihalás szélére került és egyesével szedték össze a fajtára hasonlító egyedeket, hogy megmentsék a fajtát. Ezeknek nyílván nem volt semmilyen származást igazoló iratuk, de a szakemberek nyilvántartásba vették őket, bekerültek a törzskönyvbe (B törzskönyv) azzal a megjelöléssel, hogy származásuk ismeretlen és lám, egy tollvonással fajtatiszta kutya lett az utcán talált fajta jellegű kutyából. Ebből is látszik, hogy a fajtatisztaság pusztán adminisztratív kérdés. (Persze az így fajtatisztává nyílvánított kutyák továbbtenyésztése során különösen alaposan odafigyletek, hogy az esetleg később kibukó rendellenességeket azonnal kezelni tudják. Ezért kell a nyilvántartás.)

Azt meg senki se várja tőled, hogy keveréknek nevezd a kutyádat. Úgy nevezed ahogy akarod, csak fajtatisztának nem nevezheted, mert az a papíros kutyák privilégiuma.

2015. febr. 5. 14:58
 74/101 sippara ***** válasza:
91%

"Nem az Fvm rendelettől meg a törzskönyvtől lesz fajtatiszta a kutya!"

De. Ugyanis ez a definíciója. Mondhatod te, hogy a víz nem attól lesz víz, hogy két hidrogén és egy oxigén atomból áll, de attól még így van.

"Higyjétek el sajnos nagyon sok helyen nem azok a szülők akik a tk-ön szerepelnek. Láttam én már olyan tk-et , h tudom a szuka két éve nem élt és mégis fél évesek voltak a kicsik."

Igen, mindenhol vannak csalók. Van csaló, diplomát hazudó szívsebész is valahol biztosan, én azért mégse a szomszéd Jóskával műttetném magam, ha nem gond.

"Ha egy külföldi kannal fedeztetek pl. 1000 euros fedeztetésből itthon nem fizetik meg a kicsik árát"

De, megfizetik, csak ahhoz olyan szuka, olyan kennel, olyan körülmények kellenek - arról nem is beszélve, hogy a tenyésztésnek nem arról kéne szólnia, hogy megfizetik-e a kölykök árát, hisz' elvileg van ugyebár egy elérendő tenyészcél, a kölykök eladása másodlagos.

"Nem fogok eladni egy drága papíros kutyát szarért hugyért h tönkretegyék a vérvonalat."

Ácsi, akkor ezek szerint ha neked kevesebbért kell eladnod egy kölyköt (egyébként nem KELL, meg is tarthatod), azzal máris tönkre van téve az egész vérvonal? Ott azért vannak gondok keményen.

2015. febr. 5. 15:02
 75/101 anonim ***** válasza:
74%

"Nem fogok eladni egy drága papíros kutyát szarért hugyért h tönkretegyék a vérvonalat."

Aha. Ezért inkább eladod ugyanannyiért papír nélkül. Ezzel tényleg nem ártassz a vérvonalnak, ááá, dehogy!

Miért tarthat bármely agyatlan ember kutyát?!

2015. febr. 5. 15:26
 76/101 anonim ***** válasza:
0%
Hát agyban van ott baj bőven!!Ez az utolsó két válaszolónak szól.Ha így látjátok akkor legyen az x ezer eurós kutya is keverék,de annak a keveréknek a testvérét én kiállításra fogom hordani.
2015. febr. 5. 15:35
 77/101 anonim ***** válasza:
100%

"annak a keveréknek a testvérét én kiállításra fogom hordani"

Sajnos megteheted. Tudod, én az ilyen erkölcstelen embereket nem nevezem tenyésztőnek és a szememben egy senki vagy.

2015. febr. 5. 15:55
 78/101 Rottweileres Gazdi ***** válasza:
0%
Figyelj a törzskönyv az úgy működik hogy a kutyusod szüleinek attól lehet törzskönyve de a törzskönyvet ki kell váltani ez plusz 10 20 ezer forint be kell jelenteni az országos ebtenyészetre és ott meg kell mondani hogy mennyi kölyök született stb. ... Attól a te kutyusod fajtiszta csak nincs törzskönyve . Nem farkas csak van benne ösztön mivel a kutya falkában érzi magát mint egy farkas .
2015. febr. 5. 15:58
 79/101 sippara ***** válasza:
100%

#76 Az a legnagyobb baj, hogy sok olyan törzskönyves szaporító van, mint te is. Remélhetőleg egyszer kapsz egy alomellenőrzést és baszhatod az egész biznict.

#78, neked meg komolyan nem tűnik fel, milyen szinten buta vagy? Szomorú :(

2015. febr. 5. 16:05
 80/101 anonim ***** válasza:

" Figyelj a törzskönyv az úgy működik hogy a kutyusod szüleinek attól lehet törzskönyve de a törzskönyvet ki kell váltani ez plusz 10 20 ezer forint be kell jelenteni az országos ebtenyészetre és ott meg kell mondani hogy mennyi kölyök született stb. ..."

Nem így működik. Ha van tenyésztési engedélyed, akkor le kell jelenteni az alombejelentőt, kiskutyánként 5000 Forint a törzskönyv.

" Attól a te kutyusod fajtiszta csak nincs törzskönyve . "

Minden kutya fajtiszta, de itt a fajtatisztaságról van szó!

" Nem farkas csak van benne ösztön mivel a kutya falkában érzi magát mint egy farkas ."

Ez hogy jött az eredeti kérdéshez?

2015. febr. 5. 16:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!