Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Amelyik kutyának nincs tkja...

Amelyik kutyának nincs tkja szerintetek az keverék?

Figyelt kérdés
csak mert azért mert van egy német juhászkutyám , akinek a szüleinek volt törzskönyve de neki nincs. akkor ö nem is német juhászkutya csak keverék? azért kérdezem mert mióta megvan már több mint 100 ember biztos leállított az utcán és tett rá megjegyzést hogy milyen szép és milyen jó a kiállása , hol vettem stb... illetve állatorvos is mondta hogy hozza a fajta jelleget. Ha legközelebb valakivel erről beszélek akkor tettesem magam hülyének és vesszek vele össze hogy ez nem is német juhászkutya? illetve lehet hogy nem is kutya hanem farkas?
2015. febr. 4. 21:40
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/101 anonim ***** válasza:
69%
Én szapitól vásároltam nem bántam meg mert szeretem a kutyámat és próbálok neki mindent meg adni amit ő igényel, és amitől boldog lehet. De csupán azért vásároltam tőle mert ezt láttam körülöttem mindenki ott vett kutyát és úgy gondoltam ez volt a helyes, nem volt aki felvilágosítson és akkor még internet sem volt , nem hallottam olyanról hogy kutyák szenvednek a menhelyen stb... De aztán magamtól rájöttem hogy miért ne támogassam a szaporítókat. Így ma már nem vásárolnék tőlük. Úgy, hogy abból hogy valaki szapitól vásárol kutyát ne vond le azt a konklúziót , hogy rossz gazdi. Egyrészt a saját példám miatt másrészt a szaporítok se olcsón adják a kölyköket és aki megveszi ennyiért az utána se fogja rá sajnálni a pénzét. Én falun lakok és általában a kikötött kutyák vagy falun belül egymást közt lebarterezett kutyát vagy menhelyi kutyák, nem egy embert ismerek aki azt állítja hogy menhelyről fogadott örökbe és kenyéren és vízen él illetve 8méteres láncon vagy egy kis kennelben. Szóval a legjobb lenne ha nem kötözködnél és játszanád az eszed hanem inkább kedvesen itt és az életben is felvilágosítanád az embereket a felelős állat tartásról. Mert nem a kutyája származásától lesz valaki jó gazdi. Mert van olyan is aki megvette a a törzskönyves kutyát drága pénzért és össze engedi a szomszédjával hadd legyenek cuki kutyusok....
2015. febr. 5. 00:34
 42/101 anonim ***** válasza:
86%

sippara - Én a saját példánkról tudok nyilatkozni: a szüleim első kutyája egy menhelyről elhozott néhány éves német juhász jellegű keverék (mármint tényleg keverék, láthatóan :)) volt, aki 1x évig volt velünk és nagyon szerettük, mindent megadtunk neki az utolsó kicsit már beteges egy évében is, pénz nem számított sose. Aztán amikor meghalt, gondolkoztak, hogy csak kellene egy kutya és édesanyám munkahelyén felmerült, hogy az egyik kolléganőjének valami közeli rokona szeretne egy kiskutyát a labrador szukájától és kb önköltségi (oltás, állatorvos, kaja, ilyesmik) áron elosztogatja az alom többi tagját, így lett a labrador, akit én pár éve megörököltem (a szó eredeti értelmében sajnos). Na most ez itt ugye a mindenféle szemét tetű szaporító és felelőtlen mocskos fillérb..ó gazda. Ehhez képest a valóság szimpla tudatlanság minden fél részéről, akik tisztességes, egyébként értelmes és jómódú, valamint kutyaszerető emberek, csak egyszerűen nem látták ebben a hibát. Utánanézni? Minek? Fel sem merült semmiféle kérdés és hát alapvetően nem ehhez hasonló fórumokon cseszték el a napjaikat nyolc éve. Én nagyon boldog vagyok, hogy a kiskutyánk szerencsére jól sikerült, kiegyensúlyozott és egészséges labrador, aki mindent megkap, amire szüksége van. Ettől függetlenül belátom (mert én itt cseszem el az időmet hülyeségekkel), hogy milyen kockázatai vannak a nem megfelelő forrásból történő kutyabeszerzésnek, úgyhogy az utódja majd rendes tenyésztőtől lesz, de ettől még nem fogadom el ezt az itt teljesen elharapódzott visszataszító fikázást.

De ha a saját sztorinktól eltekintek, én akkor is rengeteg jó körülmények között élő, szerető gazdáknál levő kutyát látok magam körül, akik szaporítóktól származnak. Nincs még benne eléggé a köztudatban, hogy milyen problémákkal járhat ez, erről van itt szó, én akkor is ezt állítom.

2015. febr. 5. 00:36
 43/101 sippara ***** válasza:
Értem, és igazad is van, de sajnos tényleg nem ez a nagy átlag (ezzel nem azt mondom, hogy NINCSENEK ilyen esetek, de látok/hallok/olvasok elég kutyáról naponta, és a "jóindulatú, felelős, csak tájékozatlan" gazdik a szaporítók vásárlói körének jó ha a 10 százalékát kiteszik, a többi vagy simán buta, vagy nem is érdekli, csak ne kelljen érte sokat fizetni). Az utánanézés hiányát viszont egyszerűen nem tudom megérteni, az ember egy telefonnak, tv-nek, autónak is utánanéz, pedig egyik sem 15 évre szól, és egyik sem érző lény.
2015. febr. 5. 00:45
 44/101 anonim ***** válasza:

sippara - Utánanézni dolgoknak akkor szokott az ember, ha van kérdése. Ha nem merül fel benne, hogy amit csinál, az gázos, akkor minek nézzen utána?

Én nem tudom, de például a szomszédaimból, akik egy mondjuk százmilliós házban élnek, láthatóan milliókat keresnek, abszolút tisztességes, barátságos, normális emberek, nem nézném ki, hogy spórolásból vették valami hirdetésből a goldiejukat, akit amúgy imádnak és rendesen gondját viselik. Valamilyen szinten meg is szívták, mert valahogy nem néz ki száz százalékosan goldienak, hanem mondjuk úgy 90, de legalább normális, értelmes jószág és egyelőre tudtommal egészséges is (2-3 éves lehet azt hiszem). Szóval nem hinném, hogy a pénzt sajnálták volna, inkább így tűnt kézenfekvőnek. Rengetegen lehetnek így ezzel. Szerintem sokkal több kutyát vesznek szaporítóktól, mint tenyésztőktől, úgymond ez a normális.

2015. febr. 5. 01:02
 45/101 anonim ***** válasza:
53%
Eleve a legtöbb embert baromi könnyű átverni határozott dumával és jól hangzó hazudozással. Főleg, ha cuki kiskutyákról van szó, márpedig a kiskutyák mindig cukik, akár tenyésztőnél születtek, akár szaporítónál.
2015. febr. 5. 01:05
 46/101 sippara ***** válasza:
82%
15 évre felelősséget vállalok egy másik élőlényért. Akiben ez SEMMILYEN kérdést nem vet fel, az ne haragudj, de ne tartson semmilyen állatot. Akiben meg felvet, az kb a második google keresés közben találkozik a tenyésztők és szaporítók közötti különbségekkel, és onnantól már tényleg csak minimális ész, olvasási készség és felelősségérzet kérdése az egész. A legfőbb baj az, hogy az emberek túlnyomó részébe kis hazánkban annyi felelősségérzet sem szorult, hogy egy haldokló csigát rájuk lehessen bízni, mégis kutyát, gyereket vállalnak - kiválóan lehet is látni ennek a príma mentalitásnak az eredményét mind a gyerekeken, mind a kutyákon. Nyilván ez attól, hogy én hajnali fél kettőkor gyakorin picsogok, nem fog változni, de az ennél hatásosabb megoldásaim egytől egyig büntetendőek, úgyhogy kénytelen vagyok ennél maradni :P
2015. febr. 5. 01:20
 47/101 A kérdező kommentje:
Ha szerinted Sz ar nék a kutyámra feltettem volna ilyen kérdést, érdekelne egyáltalán a kutyám? tényleg ennyire buta vagy? lehet jobban ismered a kutyákat mint az embereket
2015. febr. 5. 01:27
 48/101 sippara ***** válasza:
88%
Ennek a kérdésnek CSAK az egódhoz van köze, a kutyádhoz nem sok ;)
2015. febr. 5. 01:32
 49/101 anonim ***** válasza:

"15 évre felelősséget vállalok egy másik élőlényért. Akiben ez SEMMILYEN kérdést nem vet fel, az ne haragudj, de ne tartson semmilyen állatot"

Van akiben nem vett fel semmilyen kérdést mert már eleve van valami mintaképe róla hogy hogyan kell kutyát tartani ami nem feltétlen helyes. Például egy kisgyerek falun nevelkedik látja hogy ott hogyan viszonyulnak a kutyához és azt gondolja ez a helyes hisz a kutyákon nem látni hogy szenved az által hogy nem viszik el sétálni vagy moslékot kap enni. és ezt tartja jónak ezt a példát követi.

2015. febr. 5. 01:45
 50/101 anonim ***** válasza:
66%

"2 évesen elpusztult diszpláziába"

Ejnye, ha már kamuzol, legalább ekkora szarvashibát ne véts!

"hisz azt sem tudom bizonyítani hogy keverék akkor hogy mondhatom azt rá hogy keverék"

Minden kutya keverék, aminek ismeretlen a származása vagy ismert, de különböző fajtájúak a felmenői. Tehát ez a problémád megoldva, ezt ugyanis nem kell bizonyítani. Ez a kutyák természetes "alaphelyzete". Mondhatni a fajtatisztaság nem természetes, hanem az ember által rájuk kényszerített állapot.

Látom, előjöttek az "ismerek olyan törzskönyves kutyát ami beteg és már háromszor meg is halt", meg "azért veszek szaporítótól kutyát mert csóró vagyok" és "a pénzsóvár, gonosz tenyésztők tehetnek mindenről mert olyan drágán adják azokat a kutyákat" jellegű "érvek". Igaz nem ez volt az eredeti kérdés és az eredeti kérdés szempontjából irreleváns a kutyák egészségi állapota és vételára, de ez várható volt olyan emberektől, akik a tényeket képtelenek elfogadni viszont az érvelés nem erősségük.

A tudatlanság önmagában nem bűn. Az se, ha valaki rossz döntéseket hoz. Az se, ha a szocializációja miatt eredetileg ő ezt természetesnek vette és nem is tudta róla, hogy rossz. De ha felvilágosítják (akár virágnyelven akár nyersen, de átlagos IQ-val felfogható módon) és ennek ellenére hülyének tetteti magát, sőt visszatámad és megpróbálja a segítő szándékú embereket "démonizálni" (mint most a kérdező), arra nincs mentség.

Ennek ellenére teszek egy utolső próbát konkrét példával.

Nekem leonbergim van. Mint tudjuk, ezt a fajtát a bernáthegyi, újfoundlandi és a pireneusi hegyikutya keresztezésével hozták létre. Tehát évtizedek tudatos munkájával gyártottak egy csomó (több ezer egyedről van szó) keveréket, amik idővel egységeges külső és belső jellemvonásokat kezdtek mutatni, de ettől még ugyebár keverékek, hisz tudjuk a kiindulási alapot. Sőt, törzskönyvük se volt! Viszont miután egységes lett az állomány, elismerték azt hivatalosan is önálló fajtának és NYILVÁNTARTÁSBA (ez a kulcsszó) vették azt a sokezer kutyát, ami ebbe a fajtába tartozik. Ők a leonbergik. Innentől ez egy új fajta és az ő leszármazottaik akiket szintén nyilvántartásba vesznek, azok a fajtatiszta leonbergik. Amelyiket nem veszik nyilvántartásba, azokról nem lehet tudni, hogy valóban az ő leszármazottaik-e, tehát nem lehet rájuk mondani, hogy fajtatiszta. Olyan, mintha az lenne, de végül is ki tudja? Én elhihetem neked, ha megbízom benned, mint ahogy te is elhitted annak, akitől vetted, lehet, hogy az is elhitte annak akitől ő vette a szüleit, de ettől még simán lehet sarplaninac vagy kaukázusi juhászkutya is vagy akár mindháromból lehet benne. Nem lehet tudni. Tehát egy kutya nem attól lesz fajtatiszta, hogy ránézésre olyan, mintha abba a fajtába tartozna, hanem attól, hogy évtizedekre vissza lehet vezetni a származását, esetleg akár a törzskönyvezés kezdetéig.

Amíg nem volt nyilvántartás a kutyák születéséről, addig nem is igazán beszéltek fajtákról. Régen (évszázadokkal, évezrdekkel ezelőtt) sokkal inkább funkció szerint csoportosították a kutyákat és sokkal heterogénebbek voltak az egyes csoportok, persze ettől még mutathattak erős hasonlóságot akár külső akár belső akár mindkét tulajdonságukat tekintve. Amióta viszont hivatalos törzskönyvezés folyik és létrehozták azt az elvont fogalmat, hogy fajtatiszta, azóta az a kutya fajtatiszta, ami szerepel a törzskönyvben.

2015. febr. 5. 07:59
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!