Amelyik kutyának nincs tkja szerintetek az keverék?
147/2004. (X. 1.) FVM rendelet
a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú mozgásának állat-egészségügyi szabályairól
(6)5 Eb útlevelének kiállításakor a megbízott állatorvos az állat fajtájának megjelölésére szolgáló sort a fajta megjelölésével kizárólag abban az esetben töltheti ki, amennyiben az eb tulajdonosa az eb fajtatiszta származását az elismert tenyésztő szervezet által kibocsátott származási igazolással igazolja. Amennyiben az eb fajtatiszta származása e módon nem igazolt, az állat fajtájának megjelölésére szolgáló sor fenológiai vizsgálat alapján a „[fajta] jellegű” vagy „keverék” bejegyzéssel tölthető ki. Az állat fajtájának megjelölésére szolgáló sor kitöltésekor az ebnek a származási igazolásán szereplő törzskönyvi azonosítóját, vagy a fajta jellegére történő bejegyzés esetén annak fenológiai vizsgálattal való megállapítására utaló hivatkozást, állatorvosi bélyegző lenyomattal ellátva, a megjegyzések rovatban fel kell tüntetni.
"2 évesen elpusztult diszpláziába"
"Ejnye, ha már kamuzol, legalább ekkora szarvashibát ne véts! "
úgy gyűlölőm ha igazad mondok és meghazudtolnak :) Amúgy ha értenél egy kicsit a témához tudhatnád hogy az örökletes diszplázia 5 éves kora előtt kijön a kutyán. Na jó amúgy feladtam nem vitatkozok ilyen madarakkal :) előbb ülők le egy csimpánzzal sakkozni.
Ennyire nem megy a szövegértelmezés?
"fenológiai vizsgálat alapján"
Olvass utána!
"„[fajta] jellegű” vagy „keverék” bejegyzéssel ? na most vagy vagy ? ez se mindegy ..."
De, teljesen mindegy. Mindkettő ugyanazt jelenti: olyan kutya, akinek a szülei ismeretlenek, vagy nem bizonyíthatóan fajtatiszták
""2 évesen elpusztult diszpláziába"
"Ejnye, ha már kamuzol, legalább ekkora szarvashibát ne véts! "
úgy gyűlölőm ha igazad mondok és meghazudtolnak :) Amúgy ha értenél egy kicsit a témához tudhatnád hogy az örökletes diszplázia 5 éves kora előtt kijön a kutyán."
Ha értenél egy kicsit a témához, tudnád, hogy DP-be igen ritkán szokott bármilyen állat belehalni, pláne nem öröklöttbe. Egyáltalán ahhoz, hogy két éves korára olyan durva állapotba kerüljön a kutya, hogy felmerüljön az altatás gondolata, brutálisan szar tartási körülmények is kellenek, az meg ugye marhára nem a tenyésztő hibája.
"számomra akkor is egy kutya akkor lesz fajtatiszta ha megfelel a standardnak."
Ez tök király, csak senkit sem érdekel - illetve de, pont annyira, mintha én most berontanék az orosz nagykövetségre, hogy kérem az állampolgárságot, mert nekem szerintem jár, csak épp lószarral se tudom bizonyítani :)
"Egy kutyát aki küllemben 100% ban hasonlít a fajtájához és kiválóan dolgozik , arra rámondani azt a szót hogy keverék az rohadtul nem normális dolog."
Ez szapis kutyákból TALÁN ezerből egy, és még az se számít fajtatisztának. Viszont érdekes módon ezen a témán mindig csak azok szoktak lovagolni, akiknek annyit nem ért a kutya, hogy normális helyről vegyék, csak az a fontos, hogy villogni lehessen vele, hogy fajtatiszta.
Értsd már meg, hogy hiába néz ki úgy, nem minősíthető fajtatisztának, ha nincs törzskönyve! Lehet, hogy megfelel a standardnak, de akkor sem! Ezért fajtajellegű keverék! Ha nem akarsz vele szaporítani, vagy nincsenek tenyésztési céljaid (mert a két megnevezés távol áll egymástól), akkor nevezd fajtatisztának, és ivartalaníttasd.
Még valami:
Köszönjük bejelentésed. Moderátoraink amint tudják, ellenőrzik ezt a kérdést.
Mindig volt körülöttem kutya, már eleve úgy hoztak haza a kórházból, hogy 3 német vizsla várt itthon. Mégis, mikor az első saját kutyámat vártam, hihetetlen sokat néztem utána a fajtának is, a kulturált kutyatartásnak is, általában annak, hogy mit is fogok hazahozni. Ezer meg egy kérdésem volt, pedig addigra már vagy 10 kutyánk volt. A második kutyámnál megint ezer kérdésem volt, mert vele a kutyázás egészen más területeire akartam eljutni. Így igen, egyet értek, ha valakiben nem merülnek fel kérdések kutyavásárlás előtt, akkor ott igenis nagy gondok vannak a fejekben! Vagy az illető nem kutyát akar, hanem csak egy kerti tartozékot, riasztót vagy egy újabb kiegészítőt, amivel villoghat az ismerősök előtt.
És engem is ezren megállítanak az utcán, mert elég ritka fajtát tartok. Van, akinek meggyőződése, hogy a kutyám labrador, hogy kuvasz, hogy keverék. Akkor igazából nekik van igazuk?
És fogadd el kérdező, felelőtlen vagy. Ha szaporítótól veszel kutyát azzal egyrészt a fajtát rontod le, amit nem is értek, hogy miért teszed. Másrészt az sem érdekel téged, hogy a te kutyád egészséges lesz-e, jó idegrendszerű lesz-e, amit megint nem értek, hogy ez miért van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!