Amelyik kutyának nincs tkja szerintetek az keverék?
Én meg a saját fülemmel hallottam az állatorvosnál, amikor egy szaporító kölykeinek az oltásiába azt írta, hogy "kínai meztelen kutya jellegű keverék", mire a gazdik szívbajt kaptak, hogy ezt miként fogják megmagyarázni a vevőknek, hiszen azok "fajtiszta" kutyára számítanak.
Amúgy meg totál mindegy minek nevezitek a törzskönyv nélküli kutyákat, egy biztos, hogy fajtatisztának nem lehet nevezni, mert a fajtatiszta kutyák definíció szerint a törzskönyves kutyák.
Nem igazán értem a problémát, de..
anyja-apja német juhász --> kölyök is német juhász.
DE, attól, hogy német juhász, még nem mehetsz vele szemlére, nem tenyésztheted német juhászként, mert nincs törzskönyve.
Mivel nincs törzskönyve, ezekből ki van zárva. ( mármint pl a német juhászok tenyésztéséből.)
Ilyen szempontból, _papír szerint_ keverék.
Az utcán, ha megállítanak, akkor miért ne mondhatnád azt, hogy német juhász? - Elvégre, az.
( ami úgy néz ki, mint egy kacsa, plusz hápog és totyog, akkor az kacsa...)
Ez épp olyan, mintha mondjuk, lenne tk-e csak mondjuk rejtett heréjűség vagy bármi más "kizáró ok" miatt szintén nem lehetne továbbtenyészteni és/vagy show-ra vinni. Annyi a különbség, hogy ez esetben van papír, bizonyítható a kutya származási vonala. De tulajdonképpen, ugyanolyan megkötések vannak vele, mint a fajta tiszta ( fajta jellegű, ha jobban tetszik) de tk nélküli állatnál.
Ez a tk. dolog olyan, mint a nyelvvizsga. Ha van, akkor szinte biztosan ismered az adott nyelvet, de ha nincs, az nem jelenti automatikusan, hogy nem tudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!