Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A maguknak állatbarátnak...

A maguknak állatbarátnak hívók miért nem tudnak különbséget tenni szaporítás és tenyésztés között? Gyakorin folyamatosan nekimennek mindenkinek aki csak kiír egy kérdést, nem is gondolkoznak csak nekitámadnak mindenkinek, mitől jó ez nekik?

Figyelt kérdés
az én olvasatomban a tenyésztés azt jelenti hogy valaki felelősen tartott ugyanolyan fajtájú kutyáit tudatosan pároztatja,majd a kölyköket kellő gondoskodás mellett felneveli és eladja. ehhez törzskönyv teljesen felesleges,nem attól lesz valaki tenyésztő hogy 15x többet kér a kutyákért mert van 2 papírja,ez nem biztosíték arra hogy nem 2x2es kennelbe tartja az agyonfialtatott állatait,sőt... erre azt szajkózzák hogy nem kell törzskönyves kutya,hanem ott a menhelyen a keverék. de most ha valaki beleszeret egy fajtába és szeretne olyat venni otthonra hobbira,akkor minek fizetne többszázezret csak azért hogy legyen feleslegesen egy papírja? mellesleg én is a felelőtlen szaporítás ellen vagyok,de addig nem támadok rá senkire amíg nem látom hogy ő hogy neveli a kutyákat,szerintem ez így korrekt,nem az hogy letámadni olyanokat akikről nem is tudunk semmit és beleokoskodni meg álszenteskedni...
2013. aug. 2. 21:34
 51/93 anonim ***** válasza:
0%
Tyűha,de okos vagy! Ezzel,hogy levezetted nekem a kb 30 eljárási lépést és hogy mennyibe kerülnek,most aztán nagyon okos lettél.Írjatok még 6 oldalt,légyszíves,mert nem hallottam elégszer az okoskodásotokat, miközben fogalmatok sincs,az egész miről szól.Ha ennyire kell nektek a tk,menjetek,vegyetek egy 100 darabot,és mutassátok meg mindekinek,hogy nektek aztán makk egészséges kutyátok van,merthogy ha már van törzskönyve,akkor csakis egészséges lehet.Várom még a 6 oldalt a sok elvakított "fajtamegmentő" hőstől! De kérlek,még ugyanazt írjátok le hatszor,és kenjétek is rám,hogy nekem ekkora szintem,mikor nem én mondok el egy dolgot hatszor hat oldalban.
2013. aug. 2. 23:13
 52/93 anonim ***** válasza:
83%
tudod, egy normális tenyésztő vállalja a garanciát arra, hogy a kutyának nincsenek öröklött betegségei, mert a szülők szűrve vannak. Ha neadjisten mégis előjönne akkor a szerződésben le szokták írni, hogy vagy visszaveszik a kutyát, vagy fizetik az állatorvosi költségek x százalékát, stb.. Na ez a különbség a kettő között...És nagyon nagyon ritkán fordul elő, hogy egy szűrt betegség mégis előjön a kölyökben....
2013. aug. 2. 23:18
 53/93 anonim ***** válasza:
84%
vállalja a garanciát, nem vállalja tök mindegy... a tenyésztőtől vett kutya visszakövethető és az eladás ténye könnyen bizonyítható és innentől kezdve az állatszavatossági törvény értelmében 1 évig felelősséget kell vállaljon az általa eladott kutyáért. Szaporítók esetében nincs se adás-vételi szerződés se semmi olyan dokumentum amivel akár bíróságra is el lehet menni abban az esetben ha a kutyával valami probléma van.
2013. aug. 2. 23:22
 54/93 A kérdező kommentje:
azért ha egy kuytával akkora probléma van hogy bíróságra mennél érte,az csak szembe tűnik mikor veszed. teszem azt olyan dp-s hogy járni alig bír akkor se a bíró se senki más nem fog sajnálni ha ekkora palimadár vagy... a kisebb problémák meg pl járáshiba nem akkora baj egy hobbikutyánál.
2013. aug. 2. 23:26
 55/93 anonim ***** válasza:
9%
És csak azokat a kutyákat szeretitek,ami törzskönyves,egészséges.Egy percre se gondoljatok arra,hogy vannak más kutyák is.A lényeg,hogy nektek kényelmes legyen,és ne kelljen esetleg egy "nyomorék" kutyát gondoznotok.A kutya,az ember legjobb barátja.Ha neked a legjobb barátod,esetleg féllábú lenne,vagy hasonlók,nem állnál ki mellette,ugye?Vennél egy másikat,mert azzal "nem kell szenvedni egy életen át".
2013. aug. 2. 23:27
 56/93 anonim ***** válasza:
88%

Törzskönyv nélkül nincs tenyésztés és pont. Ennyi, a fajta egy az ember által kialakított fiktív dolog (a természetben csak fajok vannak). És ha egy fiktív dolgot igazolni akarsz ahhoz ki kell találni valamit amivel ez megteheted és ha erre a törzskönyvet találják ki akkor az az egyetlen dokumentum ami erre alkalmas.

Szinte minden ember által kitenyésztett fajtának van törzskönyve, (lovak, macskák, nyulak, kecskék, disznók, tengerimalacok, vadászgörények, galambok, tyúkok stb)

Fajták esetében az adott faj génkészletét szűkítettük és szelektáltuk bizonyos tulajdonság felé majd mikor ezeket rögzítettük akkor fajtának kiáltottuk ki és a tulajdonságok rögzítése miatt meggátoljuk, hogy az adott faj olyan egyedével kereszteződjön ami nem tagja a fajtának. Ez hihetetlenül összenyomja az alap génkészletet, egy fajta általában alig néhány apai és anyai vonalra vezethető vissza (esetenként csak 1-2 vonal) innentől kezdve az erős beltenyésztésnek az elkerülése miatt az egyetlen mód amivel ez garantálhatóvá válik az az utód követés és a pontos regisztráció.

Egy egyednek akár 30-40 utóda is lehet élete folyamán tehát minden egyed nagy befolyással lehet a fajta egészére (főleg ha az kis létszámú fajta). Ha nincs törzskönyv nem csak azt nem tudod, hogy kik az ősei a kutyának de alapvető dolgok is kimaradnak, amik a tenyésztés alapjait kell, hogy képezzék.

2013. aug. 2. 23:29
 57/93 anonim ***** válasza:
80%
akkor tenyésztettél te ha én hupikék vagyok, alapvető dolgok hiányoznak nálad de nagyon... aki egy kölyökről megmondja neked, hogy dp-s, veselégtelesében szenved, néhány év múlva megvakul, epilepsziás lesz stb az látnok.... kölyökről még orvos se képes megmondani mindent speciális vizsgálatok nélkül...
2013. aug. 2. 23:32
 58/93 sippara ***** válasza:
88%

"azért ha egy kuytával akkora probléma van hogy bíróságra mennél érte,az csak szembe tűnik mikor veszed. teszem azt olyan dp-s hogy járni alig bír akkor se a bíró se senki más nem fog sajnálni ha ekkora palimadár vagy..."

...és te tenyésztettél? Na ne röhögtess. Tudod te egyáltalán, mi az a DP?

"a kisebb problémák meg pl járáshiba nem akkora baj egy hobbikutyánál."

Tehát a "kisebb járáshiba" (=rendszeres fájdalom) szerinted totálisan rendben van, ha cserébe olcsó a kutya? Hogy neked lenne "kisebb járáshibád", te IQ bajnok...

2013. aug. 2. 23:33
 59/93 anonim ***** válasza:
97%
"járáshiba nem akkora baj egy hobbikutyánál." aha ezt majd mondom a hobby gazdimnak is aki túrázni, futni, játszani szeretne a kutyával, hogy "jaj egy kicsit járáshibás és fáj neki de nem gond... ja, hogy nem tudsz vele labdázni? hát az szívás, a kanapén nagyon jól elfekszik."
2013. aug. 2. 23:35
 60/93 A kérdező kommentje:

a természetet kár emberek által kitalált dolgokba skatulyázni. Ha a fán szalad egy mókus akkor nem hiszed el hogy mókus mert nincs róla papírja?!gondold végig..

kedves hupikék! az általad említett betegségek MINDEN kutyánál előfordulhatnak. Lehet az törzskönyves,anélküli, vagy keverék. a betegséges nem válogatnak (ahogy a természetben semmi sem a beteges emberi faj kivételével). Amikor egy bolha megcsíp egy kutyát vagy egy daganat megtámadja akkor nem kérdezi meg hogy törzskönyves e. kutya kutya. ennyi. lehet hogy az egyiknek szebb a szőre vagy tudod hogy ki a nagyapja,de attól még ugyanazt eszi,ugyanúgy játszik és ugyanúgy sz*rik. mindegy hogy van e papírja róla.

2013. aug. 2. 23:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!