A leszorításos módszer mennyire válik be kutyáknál? Cesar Millan féle, hatalomátvétel, agresszív kutyáknál.
A hozzá-nem-értésének példáit lehet látni youtube-on. Rengetegszer harapta már meg kutya, persze mindig az ő hibájából. A kutyák mindig jeleztek, csak ő nem vette észre vagy inkább nem is ismerte ezeket. De hát ugye ezeket a részeket nem adják le adásba. Az rontaná a hírnevét és nem gazdagodhatna meg ilyen könnyen.
De azon már elgondolkodtam, milyen könnyű lenne így megélni. Kifehéríteném a fogam, elkezdeném terjeszteni, hogy tudom, milyennek kell lennie a kutyák feng shui-jának vagy csí-jének, bökdösném az oldalukat és veszettül sziszegnék. Pár hét, és már én lennék a legnézettebb ember. Majd felvenném a varázslatos kutyafigyelő nevet. :)
Olyan helyzetben, ahol a gazdának semmi tekintélye nincs, viszont a kutya többszörösen felülmúlja tömegben és erőben a gazdit, nagyon balesetveszélyes és kerülendő módszer!
Viszont kis/közepes méretnél, fiatal állatoknál működhet...
Kutyám 9 hónapos volt, mikor menhelyről kihoztam, roti-nj keverék kan. Első pár napban nem tűnt fel a dolog...kajálásnál a hátát megveregettem és otthagytam. Kb. 1 hét múlva valahogy a nyaka felé nyúltam, miközben evett és éreztem, hogy megfeszül...rájátszottam, a kajás tálhoz nyúltam, Argos rám morgott...egy pillanatig fel sem fogtam, a következő pillanatban pedig már a földön találta magát hanyatt...Ezt még pár héttel később eljátszottuk, azóta ezzel nincs gond.
Pár hónappal később egy kutyasulis rendezvényen, majd a Duna parton is megtörtént az alábbi: Argos nem figyelt rám, szórakozott, nem akart a seggén ülni, ezért megmarkoltam a bőrét és lábhoz igazítottam...ő pedig visszafogott a kezemre, nem erőből, csak jelzésképpen...akkor is hanyattvágtam, ránehezedtem, hörögtem-morogtam és amíg el nem lazult, addig rajta maradtam...az egész 2-3 perc volt...azóta nem történt ilyen viselkedés részéről.
Most a télen volt az eddigi ilyen utolsó lenyomásom. Egy hónap alatt több balhéba keveredett, ami annak is köszönhető volt, hogy sok kóbor, önsétáltató kutya támadott be minket, és Argos a legjobb védekezés a támadás elvét vallva nem várta meg, amíg nekimennek. Viszont amikor már pórázon mellettem sétálva lemorgott egy fiatal szuka bulldogot, majd kemény rászólás után is folytatta, akkor ismét hanyatt találta magát, de már nem csak 1-2 percre...utána egy óra lábnál menetelés és pár nap figyelemmegvonás volt. Hatásos volt, azóta nem került balhéba, és jobban szót fogad...bár más területen is jobban betartatom a szabályokat
CM-nél csak jobban lehet érteni a kutyákhoz. :)
Jó, persze laikus mit lát, a kutya szépen fekszik a hátán. Valójában pedig már szinte maga alá vizel a stressztől. A leszorítás nem egy jó módszer, ennél számtalan sokkal hatásosabb, a kutya számára ténylegesen értelmezhető és sokkal kevésbé megterhelő büntetések vannak. Persze, ez most divatba jött CM-től, bár ez csak a marketingese profizmusát igazolja, hogy jól el tudja adni magát. Az emberek meg lusták arra, hogy utána nézzenek, megtanulják a kommunikációt a kutyájukkal. Sokkal egyszerűbb a TV-ben szereplő kis, mexikói kutyakozmetikust nézni. A TV meg úgy is csak azt mutatja, amit a laikusok elhisznek. Hogy valóság vagy sem, nem számít.
Hű, ennyire rossz a hírneve??! Én a youtube-n még nem láttam olyan vidiket, amiket itt említettek. Linket kérek!
Óóó, nagyon sokan értenek itt a kutyaneveléshez, hát, akkor tessék megmutatni, lehet jönni, megmutatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!