7 hónapos kutyám vemhes lett a 7 hónapos kanomtól. Mi van ilyenkor?
Baj. Én ugyan nem értem, hogy miért szaporítani, de ha nem akarod ivartalanítani, akkor vetéltesd el. Nem jó dolog, megviseli a kutyát, de nem annyira mint egy vemhesség.
A szukák másfél/két éves koruk körül tenyészérettek, a harmadik tüzelésüknél.
Igen, ez elég nagy baj...
Így a szuka megáll a fejlődésben. Ha tenyésztésre vannak, a kant nem kell ivartalanítani, de a szukát jó lenne.
Egyébként tenyészteni csak tk-s, jó vérvonalú, tenyészszemlés kutyussal lenne szabad.
De ha a szukát ivartalanítom akkor nem tudok utána tenyészteni vele.
Akkor lehet vetéltetés lesz.
A törzskönyv miért olyan fontos?
én első
Ne használjuk a tenyésztés szót. A tenyésztéskor gondosan fizikai és pszichikai teulajdonságai alapján egymásnak válogatott szukát és kant pároztatunk, szűrővizsgálatok, a felmenők vizsgálata és tenyésszemle után.
Két ismeretlen eredetű, talán rokon, talán nem, nem tenyésszemlézett kutya pároztatása szaporítás.
Azért fontos a törzskönyv, mert a tenyésztő célja, a fajta nemesítése és nem pedig ész nélkülni szaporítása. Ha nincs törzskönyve, azt se tudod ki az apja, anyja. Lehet, hogy valamilyen örökletes betegsége van.
Ahogy írtad mind2 7 hónapos. Ez azt jelenti testvérek? Mert az még nagyobb baj! Vérmérgezés...
Nem hiszem hogy rokonok, mert az egyiket Sopronban vettem, a másikat meg Debrecenben.
És ha megszüli a kutyákat biztos hogy baj lesz belőle?
Igen, biztos, hogy nem jól sül el a dolog.
Mint már írtam a szuka megáll a fejlődésben!
Amúgy miért akarod te "tenyészteni" őket?
Ahogy előttem írták ez nem tenyésztés hanem szaporítás! Van már elég kutya a menhelyeken! Ráadásul ez most pont egy divatfajta...
Tehát nem tudod, hogy rokonok-e. Az, hogy hol vetted, nem jelent semmit. Törzskönyv nélkül a kutyáid hivatalosan keveréknek minősülnek, nem hívhatod őket havanesenek.
Milyen szűrővizsgálataik vannak meg? Honnan tudod, hogy örökítenek-e betegségeket, és ha igen akkor milyneket? Mennyire felelnek meg a fajta követelményeinek?
Hogy lett felkészítve a szuka orvosilag a vemhességre? Milyen oltásai vannak meg? Mit fogsz csinálni a kölykökkel? (Már a fajtamentőknél is sok havanese van, mi van, ha nem tudod eladni?) Fel vagy készülve az ellésre, megvan hozzá a kelló ismereted, hogy mit tegyél, ha valami probléma merül fel? Tisztában vagy vele, hogy az első 8 hétben, amíg nálad van a kutya az orvosi ellátása kb. 15.000 Ft lesz? Hogy előfordulhat, hogyha a szuka ilyen fiatalon nem szoptat, akkor 2 óránként kell táppal etetned a kicsiket 2 héten keresztül?..........
Akarod ezeket a kölyköket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!