Tenyésztők segítségét szeretném kérni (? )
Már elég régóta kutyázom,de ez lesz nálam az első alom.
A kutyám tenyésszemlés, remek kiállítási eredményekkel rendelkezik, a fajtára jellemző egészségügyi szűrései megvannak. A kan már ki van választva, egy külföldi kutya lesz.
Ami érdekelne, az konkrétan minden, amit a fedeztetésről, a vemhességről, a szülésről, és a kiskutyák felneveléséről tudni lehet.
Valamint hogy milyen papírt hogy kell intézni, honnan kell letölteni,vagy kérni,venni,stb. Pl fedeztetési jegy, alombejelentő, esetleg mi egyebeket kell még?
Sokat olvastam már a témáról a neten,de örülnék, hogyha tenyésztők le tudnák írni nekem a tapasztalataikat!
Van jobb menhely, ahol már szocializálva vannak a kutyák, a betegségből meg kigyógyítva és tudják, hogy melyik adható kisgyerek mellé, melyik sportos gazdának, melyik kevés mozgású idősnek.
Ne hidd, hogy a fajtatiszta kölyök, aki saját elkényeztetés, rosszul nevelés nagyobb biztonság egy kisgyerek mellé.
A kutya eredete és gazdája lehet bizonytalan, de a kutya az kutya és hálás és alkalmazkodik az őt szerető környezethez.
Te is olyan lehetsz, mint egy ismerősöm, aki azt vallja, hogy "mástól levetett kutya és kabát nem kell neki".
Mondanom sem kell, azóta még köszönő viszonyban sem vagyunk.
Te is olyan lehetsz, mint egy ismerősöm, aki azt vallja, hogy "mástól levetett kutya és kabát nem kell neki".
Képzeld: nem vagyok olyan. 25 éve kutyázom, és 25 éve egyugyanazon fajtám van. DE: évente egyszer mindig összekukázok valami kidobott jószágot, és mindenféle segitség hiján magam oltatom, tartom, utaztatom, és keresek neki gazdát. Mindegyiket szeretem, és gondoskodom róluk. De egy fajta szerelmese vagyk, és már maradok is. Mást nemtudok elképzelni magam mellé.
Én is 1987 -óta kutyázom aktívan, nekem is van kedvenc fajtám.
Azonban mindig csak rászorult kutyát fogadtunk be és most is az van, kettő. Többet sajnos nem tudok vállalni.
Mert a rászorultat fogadom be és nem veszek sem szaporítótól, sem magát jó tenyésztőnek nevezőtől sem fajtatisztát.
És mivel befogadott kutyáink voltak/vannak, a lerobbant állapotuk miatt orvosi kezelésre költök annyit, mint más a hobbiját kielégítő fajtatisztára.
És nem bántam meg, mert a fajtatiszta sem más, még a kedvenc sem mint egy kidobott keverék, mert kutyából van mindkettő. És mindegyik más egyéniség és mind érték.
Hiába van az emberi pénzhez kötött mérce, a valóság ezt megcáfolja. Nekem nem tudnának annyi pénzt adni, hogy odaadjam a kutyáimat, vagy nem tudnám meghatározni pénzben az értéküket.
A fajtatiszta meg meghatározható. De csak azok számára, akik pénzben mérik. De az nem is gazdi, csak tulajdonos.
Még valamit.
Mi is segítettünk nem egy kóbor és rászorult állaton, kezeltettük és kerestünk neki gazdit.
De nem azért, mert nekem csak kedvenc fajta kell, hanem azért, mert városi lakásban nem tudunk tartani többet, valamint anyagi körülményeink sem engedik.
"Kedves" 44%-os válaszoló.
Lehet nem olvastad,de tenyésztők segítségét kértem,nem pedig szapulást.Kiváltképpen, hogy nem ismersz sem engem,sem pedig a fajtámat.
10 éve kutyázom, közben megfordultam már jóformán mindenféle közegben, kiállítási világ, munka, hobbi.
Nem ez a szuka az első ilyen fajtájú kutyám,és nem is ő lesz az utolsó. És igen, tetszik neked vagy sem, tenyészteni fogok vele. A kutya remekül prezentálja a fajta küllemi jegyeit, nagyszerű felépítéssel és mozgással rendelkezik,ráadásul a munkaképességeit is megmutogatta már elégszer. Egészségügyi szűrései rendben vannak, amit lehetett szüretni leszürettem(az észszerűség határain belül). Miért is ne lehetne vele tenyészteni?
Tudom,hogy rengeteg kutya van menhelyen,utcán,itt-ott. De nehogy már az én lelkemen száradjanak!
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy az én udvaromon is szaladgál egy kis lerokkant, menhelyről mentett kutyus, aki a fenének se kellett. Mert hát félős, csúnya, és még "nyomorék" is.
Na meg pár éve már részt veszek a fajtamentők munkájában is, a kutyusok jönnek-mennek, sokszor ideiglenesen hozzánk. Szóval légyszives ne fárassz.
Akinek még problémája van. Nem most rögtön lesz az alom,és nem csupán itt érdeklődöm. Elég sokat olvastam már a témában, neten, könyveket, a fajtám tenyésztőivel is sokat beszéltem már ezekről. De kivánccsi voltam, tud-e még valaki valami hasznos információt nyújtani, amiről még esetleg nem hallottam. Legyetek olyan kedvesek,és szapulni menjetek át olyan kérdésbe, ahol Fifikét be akarják fedeztetni,mert olyan aranyos és a szomszédban pont van egy kan is hozzá...
Minden értelmes válaszolónak köszönöm a segítséget!
http://www.youtube.com/watch?hl=hu&v=1cAPCLaYGug
Az emberek meg csak szaporítják, szaporítják az amúgyis hatalmas kutyalétszámot.
A jó gazdik meg sehol... :-(
Bizony kérdező, a te lelkeden is szárad a nyomorult kutyák sorsa, mert szaporítasz.
Amikor nagyon sok a kutya hazánkban.
Külföldön a menhelyeket fokozatosan panziókká alakítják, mert nincs kivert kutya, mert becsben van minden állat erkölcsileg és anyagilag fajtára való tekintet nélkül.
És nincs akkora szaporulat.
Itt meg van, a kutyák tízezreit végzik ki, százezrei sínylődnek és mégis szaporítják a kutyák számát.
Hobbiból, anyagi érdekből egyaránt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!