A szaporítóktól vásárolt kiskutyáknak lehet törzskönyve? Vagy csak a tenyésztők tudnak kiállítani?
úristen, ugye ezt nem komolyan kérdezed??:S
Hát persze, hogy szaporító nem ad, és nem is adhat törzskönyvet, mivel nem hivatalosan tenyésztők.
Egy példa,születésnapomra kaptam egy kölyök kutyát a nagyszüleimtől,mert előtte egy hónappal aludt el örökre az én Drágám.
Ennek a kölyöknek nem volt törzskönyve,nyilván mert szaporítótól vették,de sikerült belőlük kicsikarnom,hogy elmondják honnan van a kutya.Beszéltem a szaporítóval,abban a különleges helyzetben voltunk,hogy az apának és az anyának is volt törzskönyve.Adtam neki 10.000 ft-ot egy héten belül megvolt a MEOE pecsétes törzskönyv.
Törzskönyvet lekérni, csak olyan személy tud, aki rendelkezik FCI által levédett kennelnévvel. A szuka kutyának az ő tulajdonában kell lenni, a kan tulajdonosnak pedig fedeztetési jegyet kell adni a fedeztetésről.
A kennelnév tulajdonosa kitölt egy alombejelentőt, mellékeli a szülők tk-ét, szűrési, kiállítási, munka eredményét és a fedeztetési jegyet, valamint a kennelnév igazolását.
Bár az ember nem attól válik tenyésztővé, hogy kennelneve van, de tk-et lekérni csak olyan személy kérhet le, aki rendelkezik kennelnévvel.
Egyébként tk-et "intézni" egy kutyára nem olyan nehéz dolog, tehát csak megbízható helyről, megbízható TENYÉSZTŐTŐL szabad kiskutyát vásárolni (microchip, tk, oltás, féregtelenítés, garancia).
Az előfordulhat, hogy valaki a saját törzskönyvezett szukájától, egy törzskönyvezett kantól hoz le almot, és bár nem tenyésztő, mégis tudja törzskönyvezni a kölyköket. Ekkor át kell íratni a kutya tulajdonjogát olyan személyre, aki rendelkezik kennelnévvel.
Kedves kérdező: ha kiskutyát akarsz, akkor kizárólag olyan személytől vásárolj, aki tényleg tenyésztő. Kétes eredetű kutya megvásárlása mindig kockázatot jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!