A pórázon tanítós kutyaiskoláknak mi értelme van?
Na,megnéztem a videó végét is...Az előreküldés az elsőnél sem szabályos,de a másodiknál egyenesen röhejes,hogy ezt ELŐREküldésnek nevezik.
Meg a második munkába a kutya sok helyen figyelmetlen,eltávolodik,leszagol.
Szerintem az a nem mindegy, hogy ki mire szánja a kutyáját.
Aki versenyezni akar, vagy munkára használja a kutyáját, annak igen is fontos a precíz, gyors, pontos munka a kutyájától. Ezt csak a pórázon való betanítással tudja elérni, hogy ugyanazt a munkát később póráz nélkül is, ugyan olyan pontosan gyorsan végezze.
Egy kedvencként tartott kutyának nem kell pontokat gyüjtenie, nem kell élesben dolgoznia,és nem baj, ha pár másodpercel később ereszti le a fenekét.
Na, majd meglátjuk, van a sulin egy Mali, akinek a kiképző gazdija IPO versenyezni készül, csak még nagyon kölyök a kutyus, de már most gyönyörűen dolgozik, és szerintem nem is nagyon hord pórázt sehol, max ahol nagyon muszáj (BKV).
A videón szereplő két kutya pedig nem munkakutya (vizslák) és soha nem is vártak tőlük versenyszintű pontosságot, de szerintem elég szépen dolgoznak azért.
Egyébként kezd nagyon izgalmas lenni ez a nézetütköztetés. Kérdésem a következő: a nagyon pontosan dolgozó IPO versenyző kutyák hogyan viselkednek olyan helyzetekben, mikor épp nem munka van? Képesek felszabadultan játszani a kutyapajtásaikkal, korra nemre és habitusra való tekintet nélkül?
Az utolsó kérdésedre nem tudom a választ , de annyi biztos hogy megfelelően vannak szocializálva.HPO versenyen is úgy megy a dolog , míg az egyik dolgozik a másik kutya helybenmarad , és egyik sem megy oda a másikhoz(volt már hogy tüzelő szuka volt a pályán).De az ilyen versenyekre szánt kutyákat a véleményem szerint nem is játszatják más kutyákkal annyit, pont azért hogy a gazda legyen a mindene a kutyának vele szeressen játszani és ne a fajtársaial.
Nem tudom ,voltál már Oroskupán ? Ha még nem és érdekel a HPO akkor mindenféleképp menj el jövőre , igen csak színvonalas verseny , + meg lehet nézni hogyan tréningeznek a versenyzők ami nagyon hasznos és érdekes dolog.
Nem különösebben érdekel, nekem sosem volt szimpatikus, és pont amiatt nem is volt kedvem soha kutyaiskolába járni. Kiskoromban volt valami nagyon durva munkavizsgás németjuhászunk, hát eléggé utáltam. Ült ha azt mondtam ül, állt ha azt mondtam áll, és futott ha azt mondtam futás. Nem lehetett vele se játszani, se hemperegni, se birkózni, se bohóckodni. Egy önálló gondolata nem volt szerencsétlennek. Számomra nagyon torz az a fajta kutyaszeretet, ami ezt csinálja a kutyákkal. Persze még mindig sokkal jobb, mint az elkényeztetős másik véglet.
Csak az a baj, hogy írjuk a hobbikutyásnak, akinek ilyen olyan amolyan problémái vannak a kutyájával, hogy menjen suliba, de igazából ez nem az igazi megoldás, mert az, hogy pórázon gyorsan ül a kutyája, nem fogja a problémáját.
Egy kutya tapasztalataiból nem lehet végkövetkeztetést levonni.
Sok magas szinten versenyző valóban nem játszatja más kutyákkal az övét, mert igyekszik a kutyáját teljesen gazdaorientáltá tenni.
De ez gazdafüggő dolog.Ki, hogyan tartja, neveli a kutyáját.
A suli ajánlása pedig kell, mert aki teljesen analfabéta a kutyához, vagy bizonytalan,annak igenis, adnak sok jó tanácsot. Persze, ez is iskola függő. Sajnos , ma sok az iskola. Olyan is indít, aki éppen úgy érzi, ő már képes átadni a tudását, közben nagyon kevés még, amit tud.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!