A pórázon tanítós kutyaiskoláknak mi értelme van?
"Az meg eleve nem értem, hogy IPO-ra hogy készülsz pórázzal? Hát a vizsga maga is póráz nélkül zajlik..."
a vizsga igen, de felkészülés nem. egy profi engedelmes munkára bizony rá kell finomítani pórázzal, mert nem mindegy, hogy milyen messze van a lapockája a lábadtól, mennyire pontosan követi az irányváltásokat, és pöccre ül-e le, mikor megállsz.
az őrző-védő munkát meg hogyan képzeled el póráz nélkül? de komolyan...? a kutyák nem úgy születnek, hogy rögtön kemény kart fognak, a zsákmányos munkát fel kell építeni, utána kapja szépen hozzá fokozatosan a terhelést. szabadon futkosó kutyával nem tudsz rendesen alapozni.
Mi jártunk az amstaffommal olyan suliba, ahol nem használtak pórázt. Oda bejött egy rottweiler, és meg akart ölni egy boxert... Elég durva volt, utána meg az egész foglalkozás a rotiról szólt.
Most olyanba járunk, ahol póráz van a kutyákon. Itt is volt, hogy majdnem összekapott egy labrador és egy husky, de a pórázzal meg tudták előzni a bajt.
Nekem mindkét suli tetszett, de ez jobban. Nem azért, mert itt pórázon vannak a kutyák, csak itt bármire meg tudják tanítani a kutyákat, jobb iskola, jobb oktatók. :)
Igen, ha olyan kutya van, akinek az agresszív viselkedését nem tudják kontrollálni semennyire csoportban, ott felkészítő foglalkozás van. Eleinte csak jól kommunikáló alárendelődő kutyákkal engedik össze, és fokozatosan szoktatják hozzá ahhoz, hogy domibb kutyákat is elviseljen maga körül.
A figyelem magadravonásra két megoldás van: az egyik az éhség, és az extra finom jutalomfalat. A másik pedig az, hogy egy behívásnál behajtják hozzád a kutyát, kellemetlennek tesznek neki minden helyet a gazda környékét kivéve.
Ez elég profi engedelmes munka? http://www.youtube.com/watch?v=02yZtwKlIz0
Mert ezt a kutyát sosem igazgatták pórázzal, azt garantálom neked.
Vagy ezt: http://www.youtube.com/watch?v=0VIG0nqmM_k
Jelzem párhuzamosan a pályán egy domináns kan argentin dog marad helyben míg a másik kan vizsgázik.
Szerintem elég patent lábnál követésük van.
Az ÖV az más tészta, ott persze, hogy eleinte póráz van, aztén kiképzőpóráz, míg eljutsz egy olyan magas engedelmes szintre, hogy póráz nélkül is tudj kontrollálni egy ilyen kemény ösztönhelyzetben. De a cél ott is az, hogy eljuss a póráz nélküli részig.
A népszigeti és a hasonlók nagyon jól felszereltek, és sok emberük van, illetve alkalmas helyük.
A legtöbb kiképző ezzel szemben egyszál magában kénytelen dolgozni, nincs egyetlen tapasztaltabb kutyás sem a segítségére, ha gond van, nem tudják megoldani. A megelőző szocializációs foglalkozásokhoz pedig ember is, kutya is kell. Sajnos nem tudják összehozni, pedig elhiheted, hogy szeretnének jobbítani, haladóbb felfogásúvá tenni a kutyaiskolájukat.
De így is jó munkát képesek végezni, mert aki tényleg komolyan veszi a kutyatartást, az tökéletesen leteszi az engedelmességit ilyen képzés után is.
Jól hangzik, hogy váltson mindenki póráz nélküli tréningra, de a legtöbbnek nem kivitelezhető.
Ha tőlem kérdezed, erre azért nem tudok válaszolni, mert nem vagyok kiképző, nincs kutyaiskolám, csak szemlélőként jártam el néhány foglalkozásra, de a haladókat ott már elengedték, csak az alapozásnál nem.
Én egy csomó kutyának megtanítottam már, de ott a fokozatosság, és így a sok gyakorlás volt a kulcs. Én mondjuk bevállalok necces helyzeteket, mert a saját kutyám elég visszatartó erő, őt vetem be, ha nem akar bejönni. Igaz, már pár nap után el szoktam felejteni a pórázt, ha jó kapcsolatom van egy idegen kutyával, már csak ezért sem tudom. De tény, hogy megtanulják a suliban :)
Szerintem azon van a hangsúly, hogy a kutya és gazda között jó kötődést alakuljon ki, onnantól könnyen irányítható a kutya, és bármiből vissza lehet hívni, csak egy kis gyakorlás kell, fokozatos nehezítéssel.
És szerinted a két videó, amit linkeltem az nem IPO szintű munka? Korrigálni miért nem lehet szóval?
MME, azt nagyon megköszönöm, én sokáig azért tiltakoztam a kutyasuli ellen, mert nekem nagyon nem tetszett ez a póráz rángatás dolog, és nem is értettem, hogy attól, hogy pórázon tud ülni kialakul az, hogy össze tudom engedni idegen kutyákkal. Elhiszem, hogy így van, csak nagyon érdekelne, hogy hogyan.
De nem is kifejezetten az IPO-nál kérdőjelezem meg a dolgot, inkább a hobbykutyások szempontjából nem értem. A hobbykutyázásnál szerintem sokkal fontosabb, hogy bármilyen nemű, korú, és habitusú kutyával össze tudjam engedni, minthogy pont ott legyen a mellkasa a lábamnál. Ezt is el lehet érni pórázzal tanítva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!