Nem gyanús 10 ezerért kölyök tacsi?
Van egy hely ahol van 3db kölyök tacsi és csak az oltás árát, 10.000 forintot kér érte a gazdája.
Nem gyanús ez? Érdemes megvenni?
Kérdezőnél annak az egynek lehet jó helye lesz. De a másik kettőből az egyik ugyanilyen eséllyel megy szaporítótelepre, ahol addig elletik, míg 5 évesen belehal, a másik meg egy kert végébe láncra. Nekem ez a fő bajom a szapikkal, hogy nem nézik meg, hova kerül a kutya, csak minél hamarabb el akarják passzolni. Így kerülnek 6 hetes babakutyák béleletlen kutyaházba egyedül egy kennelben.
Aki "ócsón" akar kutyát, talál több ezret menhelyen vagy gyeptelepen, kölyköket is százával. Szaporítóknak hála fajtamentések is tele vannak megunt és kihajintott fajtajellegű kutyákkal, ott is lehet nézelődni.
#72 Akkor ott a gyeptelep. Nekik aztán mindegy, csak vigyed. Ezzel konkrétan életet mentesz, hisz ott egy idő után elaltatják a kutyákat.
Egyébként nem minden menhely néz bele a bugyidba is. Vannak teljesen korrektek, akiket tényleg a jóindulat vezérel és csak jó helyet szeretnének az állataiknak.
Nem kell Marival egyezkedni a kiskutyákról, egyszerűen csak végigbogarászod a menhelyeket. Tudom, hogy vannak olyanok, amik nagyon el vannak szállva, de sok olyan is van, amik nem. Keresel egy kevésbé ismertet, kevésbé támogatottat, akiknél a csillárról is kutya lóg, örülni fognak, ha örökbe fogadsz, nem fognak a kákán is csomót keresni. De ahonnan én örökbe fogadtam, fajtamentés, népszerű, aktív, szép fajtával foglalkozó egyesület, sok kutya landol náluk azért, mert a gazdik túlvállalják magukat, és nem gondoltak bele előre, meg persze a többi egyéb ok is megvan, mentenek utcáról (az enyém például utcáról került be), ők aztán beleköthetnének sok dologba az ideális gazdi megtalálásánál, mégsem teszik, inkább segítenek, edukálják a követőiket, van önkéntes programjuk, ahova bárki csatlakozhat, akár egy olyan gazdijelölt is, aki szeretne ilyen kutyát. Nem kap mindenki kutyát tőlük, ez tény, kommentekre nem reagálnak, arra nincs idejük, és ha valaki nem passzol egy védencükhöz sem, nem sózzák rá, vagy inkább lebeszélik. Mert úgy vannak vele, nagyon helyesen, hogy kutyát tartani nem kötelező, és olyan fajtát különösen nem, amilyennel foglalkoznak. De adnak kutyát annak, aki szerintük okés. Egyedül élőként, egyedülállóként fogadtam be tőlük kutyát, nem kölyköt, fiatal felnőttet, első kutyám, nem volt kutyánk gyerekkoromban, macskánk sem, teljesen más, főként zsákmány típusú háziállatokkal volt tapasztalatom, ők mégis megfelelő gazdijelöltnek tartottak a kutyámhoz, aki már évek óta velem van, és köszöni szépen, neki bejött ez az élet, boldog, kiegyensúlyozott kutya, óriásit változott azóta.
Persze, mehettem volna én is kölyökért, becsúszott kölykök is voltak (vagy annak mondták), amikor kutyát kerestem, de olyan hiányosságok jöttek sorra, amikkel köszöntem szépen, így inkább hagyjuk.
Persze, az én kutyám sem fajtatiszta, keverék, csak fajtajellegű, de az egyesület, akiknek a védence volt, mindent biztosított számára, ami elvárható, szívféreg szűrés, féreghajtás, oltások, chip, és mivel felnőtt kutya, ivartalanították is, nekem azzal már nem volt dolgom (hobbi kutyát miért is hagynék ivarosan amúgy is), csak folytatni a további munkát vele, és biztosítani, hogy egészséges maradjon. Befürödhettem volna vele is? Persze. Ez benne van a pakliban. De így a pénzem jó helyre került, nem egy felelőtlen emberhez.
Innen is lehetne kutyát örökbe fogadni:
244. § (1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.
11. § * (1) Az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak, körülménynek minősül különösen az élelmezési cél vágóállat esetében, a prém termelése, az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, illetve sérülés, a fertőző betegségek felszámolása, valamint az azok ellen való védekezés, a kártevők irtása, a másként el nem hárítható támadás megakadályozása, a tudományos kutatás, valamint közegészségügyi veszély elhárítása. Eb és macska tekintetében az élelmezési cél, illetve a prém termelése nem minősül elfogadható oknak, körülménynek, továbbá tilos e fajok élelmiszerként és prémként történő felhasználása.
(2) Tilos macska vagy eb prémjét, valamint az ilyen prémet tartalmazó terméket forgalomba hozni, értékesítés céljából tartani, értékesítésre felajánlani vagy terjeszteni, vagy azt az ország területére behozni, illetve onnan kivinni, kivéve, ha az valamely közösségi jogi aktus alapján oktatási vagy preparálási célból engedélyezett.
12. § (1) Az állat életének kioltása – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – kizárólag kábítás után történhet.
(2) A kábítási kötelezettség nem vonatkozik a gerinctelen állatokra, a háztartásban élelmezési célra levágott baromfira, nyúlra, valamint arra az esetre, ha az állat életének kioltását szükséghelyzet indokolja. Ezekben az esetekben is gondoskodni kell azonban arról, hogy az állat életének kioltása szakszerű gyorsasággal és a legkisebb szenvedéssel járjon.
(3) * Jogszabály rendelkezik az állati élet olyan módon történő kioltásáról, amelynél az előzetes kábítás nem kötelező.
Állatvédelmi törvény
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!