Erkölcsileg miért pozitívabb tenyésztőtől kutyát venni, mint kapni a szomszéd kutyájának almából?
Számomra sokkal borzasztóbb, ha valaki üzleti célokra használja a kutyája testét. Gyakorlatilag az a kutya nem más csak egy haszonállat, akinek addig van értéke, amíg fial és pénzt termel. (Képzeljük el ezt mondjuk egy ember esetében.)
Míg a szomszéd kutyája természetes ösztöneit követve párosodik és fial. (Ezt is képzeljük el ember esetén). Mivel a szomszéd ingyen adja, nem érdeke a fialtatás, csak a természet végzi a dolgát.
Persze, egy "kerti ugatósnál" kevésbé látszanak a problémák, azért tud viselkedni, mert fél a következményektől, illetve megszokta, hogy vele nem nagyon kontaktálnak, ha meg rosszat csinál, jön a rúgás, pofon, üvöltés. Pont mint régen a gyerekek, végig lehetett vonulni velük a piacon, anélkül, hogy hisztit csaptak volna, fogták az anyjuk szoknyáját és kussba voltak, belül meg rettegtek. A dp is kevésbé jön ki, mivel semmi terhelést nem kap, ha meg mégis fájna, majd kevésbé gyorsan rohan a kerítéshez üvölteni a kutya, a gazda meg ráfogja, hogy öregszik/már nem olyan kajla kölyök.
A kutyának szerintem akkor van értelme, ha használod is valamire, minimum a sétapartnered. Akik valóban beengedik az életükbe a kutyát és kimutatják feléjük a szeretetüket, nyilván többet/nagyobb eséllyel fogják látni rombolni az ebet, mert az már felszabadultabb lesz és sokkal nehezebb erőszak nélkül rávenni egy kutyát a helyes viselkedésre, de a végeredményért szerintem megéri. Mikor meg elkezdesz sportolni vele, nagyobb terhelést kap és jobban ki fog bukni az esetleges mozgásszervi megbetegedés.
Agility, canicross, bikejöring, teljesítménytúra, puller, hoopers, dogdancing, stb.
Most ennyi kutyás sport jutott az eszembe.
Az én szememben a kutya haszna, hogy ne engedjen be idegeneket, ezáltal védi a portát.
Kizárt, hogy annak idején azért háziasították, hogy lehessen vele dogdancingre járni vagy mert anélkül nem tudott volna az ember sétálni.
Nézd, annak idejéna. Földesúr is megb.ta az éppen férjhez adott kislányt az első éjszaka jogán.
Annak idején bementek a házadba és elvágták a torkod, büntetlenül a haramiák.
Na, ha se nem szereted a kutyát se nem éri t, akkor miért tetted fel a kérdést? Csak érdekel… és még te nevezel másokat funkcionális analfabétának…
Csillagász sem vagyok, meg csillag sem, attól még lehetnek kérdéseim a világegyetemről.
Egyébként a kérdésem etikai volt, kedves funkcionális analfabéta. Egy téma erkölcsi megítélése. És nem kutyatartási szakkérdés. De örülök, hogy már a kérdést sem sikerült értelmezni és a tufa agyad kisült azon a ponton, hogy "fúúúj, szaporító, rossz, rossz"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!