Mi a velemenyetek arrol ha valaki szabadon setaltatja a kutyajat?
84: ezt senki nem vonja kétségbe, hogy minden kutya nevelhető.
DE!
Továbbra is érvényes a jogszabály, hogy lakott területen belül kutya KIZÁRÓLAG pórázon sétáltatható.
Ez az, amit a kérdező figyelmen kívül hagy, holmi önfelmentéssel, hogy az ő kutyája nem olyan, hogy kéne rá a póráz....
Kedves gazdik! :)
Gondoltam én is leírom a véleményem, mint 8. félévben tartó állatorvostudományi tanuló.
KÖZTERÜLETEN MINDEN ESETBEN KÖTELEZŐ A KUYTA PÓRÁZON TARTÁSA.
1. Kezdjük először is azzal, hogy a kutya egyáltalán nem behívható, kontrolálható 100%-osan, mivel ott csörgedezik a (legkisebb kutyusban is) a vadi ösztön. Emellett a zajos, nyüzsgő utca is tele lehet ingerekkel. A rendőrkutyák is elszabadulhatnak (igaz ritkán, de megtörténhet), még ha 5 hónapig képzik őket.
2. A kutyáknak “ragadozó” foguk van. Ha véletlenül megharapja az embert, komoly sérülésekkel is járhat. Kiskutyáknak is van foguk! Ezért nem árt sétáltatás közben szájkosarat rakni a kutyánkra ha izgulós fajta és kíváncsi az idegen személyek gasztronómiájára :)
Hazánkban a tömegközlekedési eszközökön biztosan szükséges szájkosarat viselnie kutyusoknak, ez alól kivételt képeznek azok az a kutyák, akik annyira picik, hogy méretükben nem gyártják ezt a kiegészítőt. Ez szintén megoldható úgy, ha olyan hordozóban szállítod kutyádat, amelyből nem lóg ki az orra.
3. Vannak általános szabályok a kutyatartásra. Ilyen a póráz nélküli sétáltatás is. A póráz nélkül/pórázzal tartott kutyák összetűzésbe keveredhetnek egymással, ebből lehet sajnos nagyon éles helyzetek is kialakulhatnak. Én tanuló vagyok még, de már a 8. félévemben vagyok. Így is amikor behívnak, a rendelőbe közönségnek (egy eset orvosi beavatkozására), az esetek 70%-a póráz nélküli kutyák fennakadásán történik.
Például: Az egyik felelőtlen gazdi, kétségbeesetten hozta be a kutyusát (ausztrál kelpie), mert a kutyája elvesztette a fejét egy kóbor kutya láttán és megtörtént a baj. Súlyos volt a helyzet, de túlélte :)
Végezetül meg annyit, hogy:
A törtvények nem a kutyatartók ellen vannak, hanem az élőlények biztonságát szolgálják.
Szép estét minden gazdinak és kutyusnak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!