Sziasztok! Először írok ide kezdő lévén és nekem is nagy gondot okoznak az algák, jelenleg szerintem legalább 3 fajta van az akiban. Egyébként az akváriumom 54 literes (ebből is látszik menyire kezdő vagyok) Tetra Ex 400as külső szűrővel, 30w világítással ami 9 órát megy naponta, a talaj Ada Amazonia amiből 6litert tettem bele és Dennerle táptalajt, Easy Carbot adagolok naponta fél ml-t és Profito-t 1ml-t naponta, növényekből anubiasok, cryptocoryne wendtii, jávai moha, és még1 fajta aminek nem tudom a nevét, halakból van: 5 neon, 1 harcoshal és 2 oto, co2 sajnos nincs (még). Az olvasottak alapján kb napi 11és fél órát kéne világitsak, lehet hogy ez a baj? Vagy csak egész egyszerűen túl kicsi az akvárium? A baj az hogy minnél többet olvasok az akváriumról annál jobban rájövök hogy az 54l édes kevés. Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném mert gőzöm nincs mi lehet a gond.
Anyit szeretnék még kérdezni hogy milyen előtéri növényeket ajánlanál az 54 literesbe (csak azért kérdezem mert neked is az van és a szűrő is ugyanaz). Azt hiszem az anubiasokat ki kell szedjem belőle a gyökerekkel együtt mert ezekről az algát már úgyse tudom leszedni és azon gondolkodtam hogy a helyére nem e lehetne esetleg valami szintén gyorsan növő előtéri növényt ültetni esetleg gyepet de ugytudom a "fűfélék" nagyon igényesek és én erre nem vagyok sajnos berendezkedve.
2014. okt. 5. 14:41
52/59 anonim válasza:
Én minden akváriumnál 1 db esőztető csövet használok, hosszában tolja a vizet, ez mellé nem kell talaj porszívó, én nem csinálok talajposztivózást egyáltalán.
Előtéri növény nálam nincsen, cryptocoryne bokrosok vannak nálam is, HM (Hemianthus micranthemoides) van 1-2 akváriumban.
Karolina tündérhinár, hólyagos vizikehely, indiai vizicsillag, vallisneria, ami nálam megmarad, ezeket pakolászom.
2014. okt. 6. 18:30
53/59 A kérdező kommentje:
A karolinai tündérhínár jó ötlet mert nagyon szép, egyszer volt már de sajnos jól befürödtem vele, bealgásodott és elrohadtak a levelei, bár akkor még csak 15 wattal világítottam. Mindenhol azt írják hogy sok fény kell neki, a 0.5 watt per liter elég lenne neki? Miért van az hogy az indiai vízicsillag mindenhol fehér fonálszerű gyökereket ereszt magából, viszont mikor a neten nézem a képeket róla ott egyiken sem látok ilyet? Megjegyzem anno a karolinai tündérhínár is ugyanezt produkálta.
2014. okt. 7. 20:34
54/59 Pendulum92 válasza:
A karolinai helyett én a kocsány nélküli ambúliát javaslom. Kinézetre nagyon hasonló, ez is hínárszerű, de szerintem kevesebb fénnyel is beéri.
A gyökerek azon a részen nőnek, ahol kevés fény éri. Lehet túl sűrűn ültetted, vagy leárnyékolja valami, vagy kevesebb a fényed, mint amit a neten látsz.
2014. okt. 8. 15:20
55/59 A kérdező kommentje:
Kösz az ötletet, azt hiszem a karolinai helyett megpróbálkozom ezzel. Kérdeztem az előtérnövényeket is, ezt a kettőt találtam: Eleocharis sp Mini, Hydrocotyle Tripartita. Volt már ilyen növényetek? Próbálta már valaki? A vízicsillag lehet hogy tényleg kicsit sűrűre sikerült, a sok fonálszerű gyökér nem túl szép de most már mindegy majd legközelebb, az oto-k szeretik.
2014. okt. 8. 20:02
56/59 A kérdező kommentje:
Netről rendelni növényt jó ötlet? Nem szeretnék befürödni vele ha valakinek van tapasztalata szívesen fogadnám.
2014. okt. 8. 20:11
57/59 Pendulum92 válasza:
A hydro-t ismerem, van most is, küldök neked szívesen próbaadagot.
Nekem a vízi hortenzia sűrű, szintén sok gyökeret eresztett, de a tövét el kell takarni, és nem gond.
2014. okt. 8. 21:22
58/59 A kérdező kommentje:
Menyi fénnyel világítod meg? Menyire igényes növény? Nekem nagyon tetszik de nem szeretném ha ezt is ki kéne dobni. Viszont a gyökereket az anubiasokkal mindenképp kiveszem az akváriumból mert nagyon elalgásodtak és már semenyire sem szép. Ezért gondoltam hogy a helyükre megpróbálkoznék valami mással hátha az jobban összejön és dekoratívabb lesz.
2014. okt. 8. 21:58
59/59 Pendulum92 válasza:
72 literes az akvárium, 60x30x40magas és egy 15w-os és egy 18w-os T8 6500K-es cső világítja.
Egy alap gyári szettben tápozás nélkül nem sokáig húzná, de low-tech növényes körülmények között egész jól érzi magát.
Ettől függetlenül van olyan eset, amikor a növény minden várakozás ellenére kipusztul az akváriumból, még ha elvileg minden jó is.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!