Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi lehet a baj?

Mi lehet a baj?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Először írok ide kezdő lévén és nekem is nagy gondot okoznak az algák, jelenleg szerintem legalább 3 fajta van az akiban. Egyébként az akváriumom 54 literes (ebből is látszik menyire kezdő vagyok) Tetra Ex 400as külső szűrővel, 30w világítással ami 9 órát megy naponta, a talaj Ada Amazonia amiből 6litert tettem bele és Dennerle táptalajt, Easy Carbot adagolok naponta fél ml-t és Profito-t 1ml-t naponta, növényekből anubiasok, cryptocoryne wendtii, jávai moha, és még1 fajta aminek nem tudom a nevét, halakból van: 5 neon, 1 harcoshal és 2 oto, co2 sajnos nincs (még). Az olvasottak alapján kb napi 11és fél órát kéne világitsak, lehet hogy ez a baj? Vagy csak egész egyszerűen túl kicsi az akvárium? A baj az hogy minnél többet olvasok az akváriumról annál jobban rájövök hogy az 54l édes kevés. Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném mert gőzöm nincs mi lehet a gond.
2014. aug. 25. 21:22
1 2 3 4 5 6
 21/59 Pendulum92 ***** válasza:
A növények leveleiről nemhinném, hogy lejönne magától az alga, inkább nem fog terjedni. Ha van carbod, vegyél gyógyszertárba műanyag fecskendőt, szívj fel vele egy napi adagot, és adagold rá közvetlenül az algára.
2014. szept. 13. 20:28
 22/59 anonim ***** válasza:

A 2-3 napot pihentetett víznél már simán lehet olajos réteg, átlag ahogy töltöd az akváriumba a cserevizet ezt lehet látni, 1 nap pihentetés elég bőven, 2-3 nap az szerintem sok, a kitöltött csapvíz magától is bomlani kezd, megromlik.

Nekem van több akváriumom 14, 54, 75, 112, 115, 200, ezekből mindig a legtöbb gond az 54 literessel van, kettő volt, egy nagyobb kihagyás után két 54 literes szettel kezdtem.

Példa egy 30 literes akváriumba 20 liter a netto víz, átlag 1db bettát javasolnak bele tehát a bettának 20 liter netto vize van, ezek az akváriumok szépek egészségesek algamentesek kisebb szűrővel is, alap dolgokat kell betartani.

Az 54 literesben 35 liter körüli a nettó víztömeg, ebbe a méretbe már 6-8 kisebb halat szoktak rakni, tehát 4-5 liter víz jut 1 halra ellenben a 30 literes akva 20 literével.

Persze azért furcsán nézne ki ha egy 60x30-as akvában 2 db hal lenne, így logikus, hogy mindenki 6-8 darab halat tesz, ez rendbe is lenne ha megfelelő mennyiségű növényzetet lehet növeszteni, a 30 literes 1 bettás akváriumokhoz viszonyítva viszont nehéz kivitelezni a 6-8x dúsabb növényzetet ami felveszi a halak szennyezését, egyszerűen nem fér el.

Egy nagyobb 100 liter körüli akváriumba már fér bőven növény, így a halválasztás is rugalmasabb.

2014. szept. 14. 09:47
 23/59 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint ha az 54 literesben is csak "egy betta" sokkal kevesebb gond lenne vele? Engem nem zavarna ha kevesebb hal lenne benne. Az algairtás egyébként sikeresnek látszik, sőt az egyik anubiason (a kevésbé algáson)észrevettem egy pici de nagyon szép zöld levelet.
2014. szept. 17. 22:28
 24/59 A kérdező kommentje:
Bocsi. Helyesbítek. Ezek szerint ha az 54 literesben is csak "egy betta " lenne akkor sokkal kevesebb baj lenne vele?
2014. szept. 17. 22:30
 25/59 Pendulum92 ***** válasza:

Valószínűleg igen, de ha eltalálod pont azt a halszámot, amit még bír a rendszer, az is oké.

Én amúgy nem vagyok híve a tömjük meg jól hallal az akváriumot, szerintem sokkal természetesebb a kevesebb hal.

2014. szept. 18. 07:59
 26/59 anonim ***** válasza:

Igazából ez ha jó a növényválasztás magától helyreáll, de sok függ a választott tápozástól is.

Példa van egy növényes akvárium, ott nitrátos tápozást választanak már az elejétől, halak sokáig nincsenek, ha később vannak akkor is csak pár darab nano pici hal.

Van a hagyományos társas, vagy biotóp akvárium, ott a halak adják a nitrogénvegyületeket a növényeknek, a növények annyit nőnek amennyi nitrátot adnak a halak, illetve van még a lágy vizes ammóniumra épülő akvarisztika, ez a legrégebbi ág, régen szinte minden akváriumba forralt esővíz volt, szépen nőttek a növények.

Akkor van gond ha a halak által termelt nitrát nincs arányban a növényzet növekedési ütemével, többlet keletkezik, ez már kedvezhet az algáknak.

A másik a kemény vizes akvárium, erős szűrés kell ami minél előbb átalakítja az ammóniát nitráttá.

Lágy vízben a növényeknek kedvező ammónium van, keményebb vízben algáknak kedvező ammónia, a nitrát ammóniaként kezdi pályafutását.

A mai akváriumok szerintem 90%-a kemény vizes, alul szűrt és algás, túl is vannak telepítve.

Nálad konkrétan a jól választott szűrő, szűrőanyag, szavatolja majd az ammóniamentességet, a növények felzárkóznak majd a nitrátmenyiséghez, ezt a metszés gyakorisága mutatja, ha ritkán kell, vagy egyáltalán nem, akkor van baj, ha sűrűn kell, akkor rendbe van vagy lesz előbb utóbb minden.

Példa cryptocoryne wendtii hetente min 1 új levél kell, esetleg a régi algásabb külső leveleket lemetszeni.

Nálam példa van olyan növény ami havonta indával 3-4 növendéket nevel [link]

Ez példa: [link] egy 10 literes lábos növény, konkrétan 4 gurámi, 4 sziámi ormányosmárna, 8 páncélosharcsa piszkából van 8 hét alatt.

Az akváriumba mutatóba sincsen alga, de ehhez sokat kell metszeni, az előző metszés: [link]

Főleg a vízikelyhet kellett ritkitani, utoljára az indiai vízicsillag volt sok, tüskés hínár az mindig sok van.

2014. szept. 18. 19:31
 27/59 anonim ***** válasza:

Van végül is neonos képem, már más kinézete van, a képen lerekesztett szűrő siporaxal+szivaccsal, kéthetente 1-2 liter növényt metszek ki, csak profito.

Ezt: [link]

8 neon! szennyezése növeszti, szintén csak kálium+micro elem pótlás, az akva 75 liter, a valós víztömege 35 liter.

2014. szept. 18. 19:46
 28/59 A kérdező kommentje:

Hát ez durva! Gratulálok B.Joci! Remélem 1x én is eljutok idáig végre. A túl sok halnak én sem vagyok híve ezért is igyekeztem kis testű halakat venni amik azért különböző szinteken élnek. Igazad lehet a vízkeménységgel kapcsolatban, sajnos az enyém is kemény, múlt héten mértem, ph: 7-7.5 kh:6 volt. De mit csináljak vele hogy lágyuljon?

Viszont egy másik oldalon olvastam hogy egy ekkora akváriumnál a világítás napi 11-12 órát kellene menjen (most 9et megy), lehet növelnem kéne a világított órák számát? Co2-t adagolsz az akváriumba hogy ilyen növényzeted van?

2014. szept. 18. 21:06
 29/59 anonim ***** válasza:

Nem használok co2-t az nálam kivitelezhetetlen lenne a sok akvárium miatt, ha meg rászánnám magam akkor inkább veszek egy külső szűrőt vagy nagyobb akváriumot.

Nincs igazából összefüggés a növények növekedése és a co2 között, a co2 akva szebb és a növények gyorsabban veszik fel a tápanyagokat ez igaz, de a co2 nélküli akváriumokba is lehet szép növekedési ütemet elérni.

A kemény víz nem hátrány ha jó a szűrés, ez nálad majd alakul idővel.

A világítási időt neked kell kisakkozni, én 14-16 órákat világitok, illetve reggel felkapcsolom a lámpát este mikor alvás akkor leolt, nem használok időzítőt.

Mondjuk reggel 7 és este 9-ig megy, javarészt 0,5 watt/litert használok.

2014. szept. 18. 21:42
 30/59 Pendulum92 ***** válasza:

Van összefüggés a co2 adagolás és a növekedési ütem között. Nálam ha éppen elfogy az élesztőben a cukor és a liszt, alig nőnek a növények is, ha frissítem a cuccot, kb 4-5 ször gyorsabban nőnek. Persze ahhoz az kell ,hogy a szén legyen a limitáló tényező, ami már a minimális fényszint felett jelentkezik.

B.Joci, adagoláál már egy akváriumban co2-t, hogy megtudtad állapítani nincs összefüggés a növekedés között? :D

Ha neked jól nőnek a növényeid co2 adagolás nélkül, akkor méggyorsabban nőnének adagolással. De a gázosra gondolok, nem carbora. A szén-dioxid a vázelem, a növények 40%-t az építi fel, az kell a legtöbb, az limitálja általában a növekedést a fény mellett.

Másik előny a vastagabb, erősebb levelek.

KH 6 pedig nem kemény víz már, az akvakertészek is maximum 3-4 nk-ig javasolják a KH lecsökkentését.(vagy GH-ét,nem emlékszem)

2014. szept. 19. 08:45
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!