Mi lehet a baj?
A 2-3 napot pihentetett víznél már simán lehet olajos réteg, átlag ahogy töltöd az akváriumba a cserevizet ezt lehet látni, 1 nap pihentetés elég bőven, 2-3 nap az szerintem sok, a kitöltött csapvíz magától is bomlani kezd, megromlik.
Nekem van több akváriumom 14, 54, 75, 112, 115, 200, ezekből mindig a legtöbb gond az 54 literessel van, kettő volt, egy nagyobb kihagyás után két 54 literes szettel kezdtem.
Példa egy 30 literes akváriumba 20 liter a netto víz, átlag 1db bettát javasolnak bele tehát a bettának 20 liter netto vize van, ezek az akváriumok szépek egészségesek algamentesek kisebb szűrővel is, alap dolgokat kell betartani.
Az 54 literesben 35 liter körüli a nettó víztömeg, ebbe a méretbe már 6-8 kisebb halat szoktak rakni, tehát 4-5 liter víz jut 1 halra ellenben a 30 literes akva 20 literével.
Persze azért furcsán nézne ki ha egy 60x30-as akvában 2 db hal lenne, így logikus, hogy mindenki 6-8 darab halat tesz, ez rendbe is lenne ha megfelelő mennyiségű növényzetet lehet növeszteni, a 30 literes 1 bettás akváriumokhoz viszonyítva viszont nehéz kivitelezni a 6-8x dúsabb növényzetet ami felveszi a halak szennyezését, egyszerűen nem fér el.
Egy nagyobb 100 liter körüli akváriumba már fér bőven növény, így a halválasztás is rugalmasabb.
Valószínűleg igen, de ha eltalálod pont azt a halszámot, amit még bír a rendszer, az is oké.
Én amúgy nem vagyok híve a tömjük meg jól hallal az akváriumot, szerintem sokkal természetesebb a kevesebb hal.
Igazából ez ha jó a növényválasztás magától helyreáll, de sok függ a választott tápozástól is.
Példa van egy növényes akvárium, ott nitrátos tápozást választanak már az elejétől, halak sokáig nincsenek, ha később vannak akkor is csak pár darab nano pici hal.
Van a hagyományos társas, vagy biotóp akvárium, ott a halak adják a nitrogénvegyületeket a növényeknek, a növények annyit nőnek amennyi nitrátot adnak a halak, illetve van még a lágy vizes ammóniumra épülő akvarisztika, ez a legrégebbi ág, régen szinte minden akváriumba forralt esővíz volt, szépen nőttek a növények.
Akkor van gond ha a halak által termelt nitrát nincs arányban a növényzet növekedési ütemével, többlet keletkezik, ez már kedvezhet az algáknak.
A másik a kemény vizes akvárium, erős szűrés kell ami minél előbb átalakítja az ammóniát nitráttá.
Lágy vízben a növényeknek kedvező ammónium van, keményebb vízben algáknak kedvező ammónia, a nitrát ammóniaként kezdi pályafutását.
A mai akváriumok szerintem 90%-a kemény vizes, alul szűrt és algás, túl is vannak telepítve.
Nálad konkrétan a jól választott szűrő, szűrőanyag, szavatolja majd az ammóniamentességet, a növények felzárkóznak majd a nitrátmenyiséghez, ezt a metszés gyakorisága mutatja, ha ritkán kell, vagy egyáltalán nem, akkor van baj, ha sűrűn kell, akkor rendbe van vagy lesz előbb utóbb minden.
Példa cryptocoryne wendtii hetente min 1 új levél kell, esetleg a régi algásabb külső leveleket lemetszeni.
Nálam példa van olyan növény ami havonta indával 3-4 növendéket nevel [link]
Ez példa: [link] egy 10 literes lábos növény, konkrétan 4 gurámi, 4 sziámi ormányosmárna, 8 páncélosharcsa piszkából van 8 hét alatt.
Az akváriumba mutatóba sincsen alga, de ehhez sokat kell metszeni, az előző metszés: [link]
Főleg a vízikelyhet kellett ritkitani, utoljára az indiai vízicsillag volt sok, tüskés hínár az mindig sok van.
Van végül is neonos képem, már más kinézete van, a képen lerekesztett szűrő siporaxal+szivaccsal, kéthetente 1-2 liter növényt metszek ki, csak profito.
Ezt: [link]
8 neon! szennyezése növeszti, szintén csak kálium+micro elem pótlás, az akva 75 liter, a valós víztömege 35 liter.
Hát ez durva! Gratulálok B.Joci! Remélem 1x én is eljutok idáig végre. A túl sok halnak én sem vagyok híve ezért is igyekeztem kis testű halakat venni amik azért különböző szinteken élnek. Igazad lehet a vízkeménységgel kapcsolatban, sajnos az enyém is kemény, múlt héten mértem, ph: 7-7.5 kh:6 volt. De mit csináljak vele hogy lágyuljon?
Viszont egy másik oldalon olvastam hogy egy ekkora akváriumnál a világítás napi 11-12 órát kellene menjen (most 9et megy), lehet növelnem kéne a világított órák számát? Co2-t adagolsz az akváriumba hogy ilyen növényzeted van?
Nem használok co2-t az nálam kivitelezhetetlen lenne a sok akvárium miatt, ha meg rászánnám magam akkor inkább veszek egy külső szűrőt vagy nagyobb akváriumot.
Nincs igazából összefüggés a növények növekedése és a co2 között, a co2 akva szebb és a növények gyorsabban veszik fel a tápanyagokat ez igaz, de a co2 nélküli akváriumokba is lehet szép növekedési ütemet elérni.
A kemény víz nem hátrány ha jó a szűrés, ez nálad majd alakul idővel.
A világítási időt neked kell kisakkozni, én 14-16 órákat világitok, illetve reggel felkapcsolom a lámpát este mikor alvás akkor leolt, nem használok időzítőt.
Mondjuk reggel 7 és este 9-ig megy, javarészt 0,5 watt/litert használok.
Van összefüggés a co2 adagolás és a növekedési ütem között. Nálam ha éppen elfogy az élesztőben a cukor és a liszt, alig nőnek a növények is, ha frissítem a cuccot, kb 4-5 ször gyorsabban nőnek. Persze ahhoz az kell ,hogy a szén legyen a limitáló tényező, ami már a minimális fényszint felett jelentkezik.
B.Joci, adagoláál már egy akváriumban co2-t, hogy megtudtad állapítani nincs összefüggés a növekedés között? :D
Ha neked jól nőnek a növényeid co2 adagolás nélkül, akkor méggyorsabban nőnének adagolással. De a gázosra gondolok, nem carbora. A szén-dioxid a vázelem, a növények 40%-t az építi fel, az kell a legtöbb, az limitálja általában a növekedést a fény mellett.
Másik előny a vastagabb, erősebb levelek.
KH 6 pedig nem kemény víz már, az akvakertészek is maximum 3-4 nk-ig javasolják a KH lecsökkentését.(vagy GH-ét,nem emlékszem)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!