Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi lehet a baj?

Mi lehet a baj?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Először írok ide kezdő lévén és nekem is nagy gondot okoznak az algák, jelenleg szerintem legalább 3 fajta van az akiban. Egyébként az akváriumom 54 literes (ebből is látszik menyire kezdő vagyok) Tetra Ex 400as külső szűrővel, 30w világítással ami 9 órát megy naponta, a talaj Ada Amazonia amiből 6litert tettem bele és Dennerle táptalajt, Easy Carbot adagolok naponta fél ml-t és Profito-t 1ml-t naponta, növényekből anubiasok, cryptocoryne wendtii, jávai moha, és még1 fajta aminek nem tudom a nevét, halakból van: 5 neon, 1 harcoshal és 2 oto, co2 sajnos nincs (még). Az olvasottak alapján kb napi 11és fél órát kéne világitsak, lehet hogy ez a baj? Vagy csak egész egyszerűen túl kicsi az akvárium? A baj az hogy minnél többet olvasok az akváriumról annál jobban rájövök hogy az 54l édes kevés. Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném mert gőzöm nincs mi lehet a gond.
2014. aug. 25. 21:22
1 2 3 4 5 6
 11/59 Pendulum92 ***** válasza:

Néha-néha van kertészeti/mezőgazdasági boltokban kilós kálium-nitrát, én multkor egyikben láttam mikroelemeset. kb ezer forint, egy életre elég 1 kiló akváriumba. Foszfát annyira kevés szükséges, hogy ha veszel valami szobanövényeknek való táprudat, és a talajba raksz egy keveset, elég is lehet.

Ha nem, GA macro is jó, de a kálium miatt keveset kell adagolni, mivel van profitoban is.

A napfényes csövekre a legnagyobb növényesek is esküsznek, nekem is beváltak, én nem itt keresném a problémát.

Próbáld meg ezt a szűrés dolgot, bár egy jól működő növényesben nem szabadna ammóniának lennie alapból, én konkrétan csak vízforgatást használok a 72 literesemben.

2014. aug. 31. 19:55
 12/59 A kérdező kommentje:
Az előző üzenetben is kérdeztem hogy ha beüzemelnék egy co2 rendszert az javíthatna a helyzeten? Lenne értelme egyátalán egy ekkora akiban vagy az easy carbo elég?
2014. szept. 1. 21:01
 13/59 anonim ***** válasza:

A fényre kitérve, jelenleg 1800 lumen a fényerőd a nappali fénycsövekkel, ennek jó lehet a vizuális látványa, a fénycsöveid tartalmaznak kék, piros szint ami kell a növényeknek. Ha az egyik fénycsövet lecseréled növényesre akkor lezuhan a fényerő talán 1300 lumen lesz az össz fény, viszont a növényeknek hasznos fény (növényes cső) megemelkedik, ez kedvezhet az algáknak, indokolt a co2 mivel a jobb növényes csöveket lehet duplán számolni.

Tehát az 1 növényes+1 nappali felér 3 nappali növényeknek hasznos színspektrumával.

A co2 összetettebb dolog, elsőnek lágyítani kell a vizet, legalább feles arányba, 10 nk körül a víz ph értéke 7, azaz semleges, ezt a co2 lejjebb viszi, ha nincs lágyítva a víz, mászkálhat lúgosból savasba amit nehezen tolerálnak az élőlények.

Pendulum92 felvetése, hogy ő csak keringetést használ működhet, de ez egy összetettebb dolog, nála sem működik régóta, a rendszernek vizsgáznia kell ami 6 hónap- 1 év, utána mondható el, hogy működik.

Én amíg carboztam növögettek a növények, amióta nem használom nagy ütemben nőnek, nem csak növögetnek, szerintem nem számít semmit, nem kell tőle várni a csodát.

A co2 meg nagyfokú felkészültséget igényel egy rossz mozdulattal mindent ki lehet irtani ami az akváriumban van, növényt gerincest, gerinctelent, mindent. Teljesen más a tápozás is.

Én azon a véleményen vagyok várj amíg beérik a szűrő, a szűrőben "komposztálódik" a bekerült mulm.

Nitrát hiány nem lehet nálad mivel alapból a táptalajnak biztosítani kell a nitrátigényt, nem kell táprúd semmi. Sőt!! táptalajos akvába nem jó a talajba semmit utólag belenyomni, se táprudat se mást.

Mechanikusan irtsd az algát, esetleg adj egy kicsivel több profitot, a minimumot adod, ezt csak vízcsere után egy adagban érdemes adni, mivel a vízcsere előtti nap éri csak el a kálium szint a gyártó által megadott értéket, koncentrációt, ez átlag kevés.

Az akvarisztika alapja a türelem, bármilyen változtatás csak több hét után mutatkozik.

2014. szept. 1. 21:36
 14/59 A kérdező kommentje:
A vízcseréket ti hogy oldjátok meg? Úgyértem milyen időközönként és menyit cseréltek? Használtok vízelőkészítőt?
2014. szept. 5. 23:28
 15/59 A kérdező kommentje:
Elindítottam a szűrőt úgy ahogy írtad. A siporax tényleg össze sem hasonlítható a kerámiagyűrűvel, sokkal jobb. Egy hete megy és van változás, bár makro tápanyagot azóta sem tudtam beszerezni de kevesebb az alga. Remélem most összejön. Az anubiasnak nagy gong ha fényben van? Az előző kérdésben is írtam hogy ti hogy csináljátok a vízcserét? Úgyértem milyen időközönként és ,menyit? Hogy készítititek elő a vizet?
2014. szept. 11. 21:38
 16/59 Pendulum92 ***** válasza:

Én kiengedem egy vödörbe, beleteszem a belső szűrőt a gyantával, 2-3 órát megy, kiveszem, kis csapvizet még utánatöltök, hogy legyen keménysége, majd beöntöm. Vagy csak engedek a csapról, és beöntöm :D

Pihentetni nem szoktam, mert nincs is biológiai szűrésem, a növényeket és halakat meg annyira nem zavarja egy kis klór felhígulás után.(a bacikat sem annyira, ha biofilmben vannak, de elővigyázatosságból pihentetni kell)

Vízelőkészítőt még nem nagyon látott az akváriumom.

kb 10-20%-ot szoktam cserélni, 1-2 hetente, mikor hogy. De ha neked intenzív biológiai szűrésed van, és inkább kezdő vagy, heti 20-30% ot cserélj.

2014. szept. 12. 09:53
 17/59 anonim ***** válasza:

Akkor úgynézki bejött a tippem, a töltet volt a ludas ha fogy az algád, még azért javulni fog a dolog.

54 literesnél nálam a heti 30% vízcsere vált be, bár ezt a méretet lassan felszámolom, túl sok a macera vele, a 100 liter fölöttiekkel semmi probléma nincs, vizet sem kell olyan sűrűn cserélnem.

Macro táp szerintem nem fog kelleni, kálium és micro elem lehet elég lesz azaz profito, a halaktól és a táptalajból lesz elég nitrát.

A vizet érdemes 1 napig pihentetni, kimegy belőle a klór és átveszi a lakás hőjét.

Ha nem megoldható a cserevíz tárolása akkor vizelőkészítő, de a hőfokra akkor is figyelni kell.

Nincs sok halad, ha nőnek a növények akár csökkentheted a vízcsere menyiségét, de ez tényleg a növényzeten múlik, ha stagnál akkor halmozódik a nitrát ami mérgezi a halakat, ha szépen nőnek a növények akkor ők rengeteg macro és micro elemet eltávolítanak a vízből, a képződöttet és az adagoltat egyaránt.

2014. szept. 12. 19:42
 18/59 A kérdező kommentje:
Miért írtad hogy sok macera van az 54 literessel? Lehet nekem is le kéne cserélni? Észrevettem hogy a viz felszínére egy fátyolszerű réteg rakódott le amit nem lehet megtörni. Ez normális?
2014. szept. 13. 12:08
 19/59 Pendulum92 ***** válasza:

A fátyolszerű valami egy olajos réteg, baktériumfilm, vagy valami ilyesmi, lényeg, hogy mozgatni kell a vízfelszínt kicsit csobogjon, keveredjen erősen, így lemosódik, és nem lesz látható. Ne ijedj meg tőle, szinte mindenkinél jelentkezik.

B.Joci azért írta, hogy 54 litereset leváltja, mert kevés ideje van karbantartani. Alapjába véve minél kisebb egy akvárium, a kisebb víztömeg miatt annál sérülékenyebb. A 100 liter felettiek jobban bírják a gyűrődést, nem kell annyira figyelni.

Egy alap mennyiségnek az 54 literes akvárium tökéletes, nem olyan, mint egy 20-30 literes(amit a kezdők rendszerint túltelepítenek).

2014. szept. 13. 12:35
 20/59 A kérdező kommentje:
Én is gondoltam rá hogy nagyobb jobb lenne de akkor mindent le kéne cserélni vele, szűrőt, világítást, stb., sajnos ez most nem férne bele. A növények leveleiről is el fog tűnni az alga? A legtöbb az anubiasok levelein van amit vízcserekor próbáltam kézzel letakarítani de azért maradt rajtuk bőven. A többi növényen pedig a legalgásabbakat levágtam. A csere vizet általában 2-3 napig hagyom állni sötét helyen mielőtt az akváriumba töltöm.
2014. szept. 13. 19:31
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!