Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi lehet a baj?

Mi lehet a baj?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Először írok ide kezdő lévén és nekem is nagy gondot okoznak az algák, jelenleg szerintem legalább 3 fajta van az akiban. Egyébként az akváriumom 54 literes (ebből is látszik menyire kezdő vagyok) Tetra Ex 400as külső szűrővel, 30w világítással ami 9 órát megy naponta, a talaj Ada Amazonia amiből 6litert tettem bele és Dennerle táptalajt, Easy Carbot adagolok naponta fél ml-t és Profito-t 1ml-t naponta, növényekből anubiasok, cryptocoryne wendtii, jávai moha, és még1 fajta aminek nem tudom a nevét, halakból van: 5 neon, 1 harcoshal és 2 oto, co2 sajnos nincs (még). Az olvasottak alapján kb napi 11és fél órát kéne világitsak, lehet hogy ez a baj? Vagy csak egész egyszerűen túl kicsi az akvárium? A baj az hogy minnél többet olvasok az akváriumról annál jobban rájövök hogy az 54l édes kevés. Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném mert gőzöm nincs mi lehet a gond.
2014. aug. 25. 21:22
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:

Nem növekedési ütemet írtam hanem növekedést, a növekedési ütem co2 adagolása mellett nyilván gyorsabb de ezt írtam is, ahhoz hogy valaki akváriumba növényeket tartson nem kell co2.

Használtam persze, de egy párkapcsolatban, vagy családban levő emberkének az idejébe nem fér átlag bele a co2 és a vele járó növényes macera így be is fejeztem.

A lányom csinálta, de komoly barátja van így be is fejezte, 250 volt az akva, kompletten eladtuk, gyorsan belefáradt, nekem meg co2 akváriumba nem kell, sem a rövid világítási idő, sem a heti metszés, megbontani nem lett volna értelme, felszámoltuk egybe.

Talán egyszer majd lesz co2, de nem biztos.

Nekem tökéletesen megfelel ahogy jelenleg nőnek a növényeim, sőt...

2014. szept. 19. 09:49
 32/59 Pendulum92 ***** válasza:

Megértelek persze téged is, én főleg azért használok co2-t, mert szebbek tőle a növények.

Bizonyos növények kivirulnak, ha kapna kegy kis pótlást, anélkül elég silányak, persze az átlag növények, amik bikarbonátot is jól hasznosítják, szépek anélkül is.

2014. szept. 19. 10:23
 33/59 A kérdező kommentje:
Ha esetleg emelem a világítási időt azt milyen ütemben érdemes? És az élesztős co2 ér valamit szerintetek?
2014. szept. 19. 21:30
 34/59 Pendulum92 ***** válasza:

54 literre 30w világítás mellé nem mennék nagyon 9 óra felé. Maximum 10.

Az élesztős co2 olyan, hogy van, aki sikerrel használja és van, aki hallani sem akar róla, és másoknak sem javasolja semmiképp.

Én minden gond nélkül használom fél éve már legalább.

Egy high-tech akváriumban veszélyes, de egy low-techben szerintem sikeresen is lehet használni.

2014. szept. 19. 21:59
 35/59 A kérdező kommentje:
Ha visszaolvasod, B.Joci is ugyanezt használja és ő 15 órát világít a növényes akváriumban. Viszont azt olvastam hogy a trópusi növények max. 12 órát képesek fotoszintetizálni naponta. Azt hiszem ezt tényleg mindenkinek magának kell kitapasztalnia hogy menyi a kellő idő de ez megint csak felvet 1 kérdést: honnan tudom mikor elég és nem túl sok?
2014. szept. 19. 23:01
 36/59 anonim ***** válasza:

Van egy társas akváriumod, ami a halak trágyázásán alapul, ennek az lelke a jó növényválasztás, és a megfelelő kiegészítő tápozás.

Példa semmi értelme kezdésnek apró, gizda, steril növényeket betenni, átlag algatelepnek szolgálnak.

Akkor jó egy klasszikus társas ha minden lámpakapcsolásnál felfedezel új hajtásokat.

Példa 115 liter frissen indítva: [link]

Két hónap múlva több metszés után: [link]

Most nincs friss képem, eléggé kritikus vagyok magammal szemben, a mostani kinézete társas akváriumhoz képest nagyon szép.

200 liter 3 hónap alatt sok metszés után: [link]

200 liter jelenleg: [link]

Havonta kb egy fölmosó vödör növény jön ki az akváriumokból

De példa 14 liter : [link]

14 liter 30 nap múlva: [link]

Lényegében egy jó növényválasztás szavatolja, hogy kevés fölös nitrát legyen a vízben.

A jó szűrés szavatolja, hogy ne legyen ammónia.

A növények fejlődési üteméhez telepített hal állomány a kulcsa az egésznek.

Példa hólyagos vizikehely: [link]

Óriási tévhit, hogy nem lehet kissebb akváriumba rakni, 30 literesbe is tökéletes csak a nagy leveleket tőből le kell metszeni: [link]

Már olvastam a GY.K oldalon, hogy nem való kicsi akvába, aki ezt állítja nem ismeri a növényt.

Ha van benn inteziv növekedésű növény lehet mellé tenni "gizdát" példa H.M 2-3 hónap alatt: [link]

Páncélos harcsák túrják, alig látszanak ki belőle, de bírja.

Jó növényeket kell tenni, ha van alga akkor úgyis a leveleiken lesz azt meg ki lehet metszeni, ennyi egy társas, co2 nélküli, 14 órás, hosszú világítási idejű, 0.5 watt/liter fényerejű akva mottója.

Sokan nem így csinálják, én még azok közé tartozom akik összeraknak egy akvát és megy 10 évig, évente van növény rendezés, most az el fog maradni több akváriumban, nagyon egybenőtt a növényzet, a H.M példa eltüntette az ajzatom.

legalább 2 akváriumom nem lesz bántva évekig, a 200 literes jelenleg 2 éves aljzattal megy semmi negatívum nincs, marad ahogy van, ez a max amit ki tudok belőle hozni növényzet evő, növényzet csupáló, növényzet túró halakkal.

2014. szept. 20. 08:23
 37/59 Pendulum92 ***** válasza:
Én azt mondom, csináld tovább, kísérletezz, és kialakul a saját, jól bevált stílusod :)
2014. szept. 20. 17:40
 38/59 A kérdező kommentje:
Jó ötlet lenne ha a tetra külső szűrő mellé még beüzemelnék egy 300 l/h-ás belső szűrőt is, csak mert kapnék egyet ha szükségem lenne rá, de bizonytalan vagyok mert nem szeretném ha ugy forgatná a vizet hogy a halak beleszédülnek.
2014. szept. 25. 22:44
 39/59 anonim ***** válasza:

Kétféleképpen lehet használni a külsőt, vagy dupla esőztetővel, vagy 1 db esőztetővel.

1 db esőztetővel elég kajak még az ex400 is, bőven elég 54 literbe, másrészt pedig szokatlan lenne a belső szűrő hangja, az ex 400 majdnem teljesen néma.

Ha dupla esőztetővel használod akkor lehet értelme a 300-as belsőnek, ha 1 db esőztető van akkor felesleges, úgy hajtja rendesen a vizet, dupla távra spriccel.

2014. szept. 26. 20:18
 40/59 A kérdező kommentje:
Nem a gyári esőztető van rajta, hanem egy középkategóriájú üveg szívó és kifolyó van. Szerintem sokkal szebb, nem volt jó ötlet? De ez még nemis a legnagyobb baj, tegnap észre vettem hogy a cryptocoryne és az anubias leveleken valami alga ütötte fel a fejét megint. A netes képeket nézve én vagy agancsalgára vagy ecsetalgára gyanakodnék. [link] Ilyenkor mi a teendő szerintetek?
2014. szept. 26. 21:16
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!