Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi lehet a baj?

Mi lehet a baj?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Először írok ide kezdő lévén és nekem is nagy gondot okoznak az algák, jelenleg szerintem legalább 3 fajta van az akiban. Egyébként az akváriumom 54 literes (ebből is látszik menyire kezdő vagyok) Tetra Ex 400as külső szűrővel, 30w világítással ami 9 órát megy naponta, a talaj Ada Amazonia amiből 6litert tettem bele és Dennerle táptalajt, Easy Carbot adagolok naponta fél ml-t és Profito-t 1ml-t naponta, növényekből anubiasok, cryptocoryne wendtii, jávai moha, és még1 fajta aminek nem tudom a nevét, halakból van: 5 neon, 1 harcoshal és 2 oto, co2 sajnos nincs (még). Az olvasottak alapján kb napi 11és fél órát kéne világitsak, lehet hogy ez a baj? Vagy csak egész egyszerűen túl kicsi az akvárium? A baj az hogy minnél többet olvasok az akváriumról annál jobban rájövök hogy az 54l édes kevés. Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném mert gőzöm nincs mi lehet a gond.
2014. aug. 25. 21:22
1 2 3 4 5 6
 41/59 A kérdező kommentje:
Még anyit szeretnék kérdezni hogy jövő héten lesz 1 hónapja hogy elindítottam a külső szűrőt a siporaxxal. Milyen időközönként kell takarítani és hogyan?
2014. szept. 28. 12:15
 42/59 anonim ***** válasza:

Alga ellen legfőképpen a növényzet jó növekedési üteme jelent védettséges, nem hagy az algáknak tápanyagot, mellé a jó szűrőanyag nem hagy ammóniát.

Nekem van ex 400-as szerintem 3 hónapon túl lehet figyelgetni, akkor is inkább a csövekre kell ránézni, magát a szűrőt ritkán kell takarítani, nekem május óta megy, nem nyúltam még hozzá.

Az üveg szívó, nyomó, akkor jó ha van elég áramlás, ha nincs akkor feleslegesen adtál ki érte pénzt, be kell tenned egy belső szűrőt is ami többet ront az össz képen mint egy esőztető cső.

3 hónapig semmiféleképpen nem jó bántani, ha gyengül az áramlás, vagy koszolódik az ajzat cseréld ki 1 db esőztető csőre.

Az anubias co2 növényes akváriumok kivételével előbb utóbb mindenkinél algás, ez köszönhető azoknak akik javasolják egy viszonylag drága növény vásárlását mert az alacsony fényigényű és szívós.

Nekem is volt, annó megettem, csak az volt ronda az akváriumban más minden szépen nőtt.

(szívesen levertem volna az 5000 ft-ot azon aki javasolta, több tövet vettem)

Lassú növekedésű növény az mindig alga célpont, metszeni kell az algás leveleket.

Sokan carbot nyomnak rá fecskendővel, állítólag ez hatásos.

Nem használok régóta carbot, algám nincsen jelenleg egyik akváriumba sem, így a carbos algairtásról nincs tapasztalatom.

2014. szept. 28. 12:59
 43/59 A kérdező kommentje:
Az anubiasokról azt írják hogy nem jó olyan helyre rakni ahol közvetlen fényt kap, lehet hogy nálam ez a probléma de sajnos már nem tudom átrakni úgy hogy árnyékban legyen. Viszont rájöttem hogy a növény ami még van az akváriumban és eddig nem tudtam a nevét indiai vízicsillag, ami szemmel láthatóan gyorsan nő ezért gondoltam megvárom míg az anubias fölé nő és így talán árnyékban lesz és javul a helyzet. Akkor a szűrőt hagyom egyelőre és remélem a legjobbakat. Neked milyen növényeid vannak? Csak mert kezdő lévén megpróbáltam olyan növényeket ültetni amik nem igényesek és jól bírják a megpróbáltatásokat. Még egy kérdés: azon gondolkoztam hogy ha csinálnék egy 60x40x40es akváriumot (a mostani 60x30x30as) az jócskán növelné a térfogatot, a kérdésem az hogy így is le kellene cserélni a világítást, külső szűrőt és mindent vagy esetleg maradhatna minden a régiben?
2014. szept. 28. 13:52
 44/59 Pendulum92 ***** válasza:

Egyértelműen gyengülne minden. Ha ez neked oké, ne változtass, ha gond, mindenen erősíts kicsit. A világítás esetén pl nem az a baj, hogy 10 cm szélesebb lett, hanem hogy 10cm-rel magasabb, mivel a víz nagyon nagy mértékben nyeli a fényerőt.

[link]

Ez alapján tudsz számolgatni, a wpl érték becsapós lehet, és pontatlan, ez egy kicsit pontosabb, még ha nem is tudományos alaposságú.

2014. szept. 28. 16:53
 45/59 anonim ***** válasza:

Ha nagyobb akváriumban gondolkodsz lehet, hogy az e 400 elég.

Eheim kivételével szinte minden szűrőnél van egy kis csalafintaság a teljesítményben. Ez konkrétan annyit jelent hogy a dobozon feltüntetett teljesítmény nem egyezik az akváriumban mért teljesítménnyel.

Példa mért eredmények, ex400-300liter/óra az akváriumban, ex 600 350 l/h , ex700 400l/h a lényeg az ex 400 és az ex 700 között nem 300 liter/óra a különbség hanem csak 100 liter/óra.

Jbl szűrőknél is így van, az e 700 400liter/óra az e900 450 liter /óra tehát nem 200 liter/óra az akváriumban mért vízhozam hanem csak 50 liter.

Ez elsőre nehezen hihető, mondjuk a jbl írja is: [link]

A képen rajta van, e700 400 liter/h e900 450l/h.(én is hasonlót mértem)

Tehát én csak a szűrésre mondanám, hogy egy kevés áramlás kiegészítéssel elég lehet az 1 liter szivacs 1 liter siporax.

A többit már Pendulum92 írta.

2014. szept. 28. 17:44
 46/59 A kérdező kommentje:
Az algám lassan de biztosan terjed, főleg a növények leveleinek szélein jön elő, kb. fekete színű és sok kis szőrből áll. Anyit megfigyeltem hogy az anubiasokon, cryptocoryne növényeken terjed, az indiai vízicsillagon nincs is szinte.
2014. szept. 30. 19:52
 47/59 anonim ***** válasza:

Az alga majd kialakul metszeni kell az algás leveleket, idővel csökken majd, az indiai vizicsillag gyors növekedésű növény, ő jobban regenerálódik.

Csináltam egy videót a takarításról: https://www.youtube.com/watch?v=vRKdvdoo7Jo

2014. okt. 4. 16:39
 48/59 A kérdező kommentje:
Nagyon király a videó, sok hasznos ötletet ad. Az alga nagyon jó lenne ha megszűnne végre mert már nagyon unom hogy mindig elő jön valami. Az 54 literesbe menyi vizet szoktál cserélni hetente? Te is csak 1 napig hagyod állni a vizet?
2014. okt. 4. 19:58
 49/59 anonim ***** válasza:

Annyira azért nem lett jó a videó, csináltam egy másikat is abban egy jbl szűrő van, az jobb lett, nem voltam annyira stresszes (furcsa magamba beszélni)

A vizet egyik nap kitöltöm a másik nap cserélem, a csere mértéke a növények növekedéséhez van igazítva.

Ha nőnek a növények akkor nem cserélek vizet csak pótolom a párolgást és metszem őket, elég sokszor ha 1-2 növény viszi a zászlót egy akváriumban, már háttérbe tudja szorítani az algákat.

Ha stagnálnak a növények akkor cserélek vizet, ilyenkor felélik a víz ásványi anyag tartalmát, a vízcsere fontos mert ilyenkor csökkentjük a nitrát szintet és pótoljuk az ásványi anyagokat ami a csapvízben van.

Mellé tápozok, főleg profito, abból annyit hogy lássak napi szinten fejlődést, új hajtást.

Külső szűrő takarítása után van némi megtorpanás a növényeknél, ez főként azért van mert el van távolítva egy komposzt mennyiség, gyakorlatilag ha leszűrnénk a szűrőnk tartalmát az kiváló szerves nitrogénforrásként használható lenne.

Én személy szerint balkon növényekhez használom, nem öntöm ki a lefolyóba, tipikus komposzt illata van mint a virágföldnek.

Persze lehet sűrűbben akár sok vizet is cserélni de akkor a te hal állományodat elnézve kell egy nitrogénes táp mivel sok nitrogént eltávolítasz az akváriumból a cserével.

Nehéz konkrét dolgot mondani, mi a helyes, mi a helytelen, a 20-30 vagy akárhány % vízcsere mind hülyeség, a növényeket kell figyelni nekik jó legyen, fejlődjenek rendesen.

Egy co2 és macro tápozás nélküli akváriumban a növények zárják be a nitrogén körforgást, persze így is lehet felesleg nitrogénből ezért célszerű rendszeresen valamennyi vizet frissíteni.

Két egyforma akvárium nincs, ha teljesen lemásoljuk 100%-ig a másikat akkor sem lehet ugyanolyan, egyik növény hátérbe szoríthatja a másikat, a beadott hal eleség is más lehet így a szerves anyag összetétele is más.

Én főleg planktonszerű fagyasztott eleséget adok mellé főtt párolt zöldséget.

Volt olyan akvárium aminél száraz táppal etettem sok volt a zöld fonal alga, át tértem fagyasztottra akkor eltűnt, igaz helyette lett ecset alga amitől 1 hónap alatt mechanikus irtással megszabadultam.

Az algamentességet tehát a növények növekedése szavatolja, figyelni kell az akváriumot, változtatni ha kell, de ehhez rutin kell és több év tapasztalat valamint az összefüggések figyelése, nagyon fontos a rutin dolgok betartása, a bevált eledelt nem jó megváltoztatni, illetve főleg ahhoz kell igazítani a kiegészítő tápozást és a vízcserét.

Növényzet tekintetében ami szépen növekszik, jól érzi magát nálad azt kell megtartani, lehet sokat cserélni kell mert nem felelnek meg neki a nálad lévő körülmények.

Én évente veszek 1-2 növényt vannak sikertörténetek de vannak bukások is, van egy növénygárdám ami nálam jól érzi magát így ezekből a növényekből gazdálkodom.

Az akvarisztikát nem szabad konkrét sémára felépíteni, ma vannak a high tech akváriumok ott működik talán egyedül a bármilyen növény megmarad elv, E.I tápozás mellett.

A drága növényes akváriumok hátrányairól viszont kapásból annyi rossz példát, ellen érvet amihez nem lenne elég ez a 48 kommentnyi szöveg.

Változtass a világításon, menjen egy kicsit többet, adj több profitot, cserélj kicsit kevesebb vizet, hogy több nitrát maradjon a vízben stb ezt mindenkinek saját magának kell ki kísérletezni.

2014. okt. 5. 06:20
 50/59 A kérdező kommentje:
Köszönöm ez nagyon jó lett amit írtál. Gondolkoztam már rajta hogy kipróbálom hogy nem cserélek vizet csak utánatöltöm ami elpárolgott, sőt egyre inkább az a gyanúm hogy ez a baj, viszont így nem tudom akkor "kiporszívózni" az aljzatot. Ebből nem lehet baj?
2014. okt. 5. 10:56
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!