Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Tudnátok olyan haleledeleket...

Robetko kérdése:

Tudnátok olyan haleledeleket (platiknak) ajánlani ami nem megy le egyből az akvárium aljàra?

Figyelt kérdés

2023. máj. 13. 14:58
 121/145 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Lehet félreérthető voltam. Szóval a felszínt lehet fodrozni anélkül is ,hogy mosógép módjára kavarogjanak a halak. Gondolj például a levegőztetőkre. Azok szinte semmi áramlatot nem csinálnak s mégis a sok buborékkal elég jól mozgatják a felszínt.

Motoros szűrőknél a szűrő kimenőjére szoktak rakni esőztetőt vagy lily pipe-ot stb s a felszín felé irányítják. Ezek elosztják az áramlást, nem lesz olyan erős sodrás és mellette fodrozzák a felszínt is.

Szóval a lényeg ,hogy a felszín mozgatva legyen, de vízközt ne legyen olyan erős áramlat ami már zavarja a halakat.

jún. 15. 14:29
 122/145 A kérdező kommentje:
Holnap vízcsere előtt és után csinálok egy ammónia és egy nitrát tesztett(csepp teszt). Ma néztem 26 fokos a víz a melegítő szerint a digitális hőmérő 27,4-et mutat.
jún. 15. 14:33
 123/145 A kérdező kommentje:
26 fokra van beállitva a vízmelegítő. Viszont a víz a hőmérő szerint 32 fokos. Ma kihuztam a melegítőt, de nem akar lejjebb hűlni. Remélem éjszaka fog hűlni pár fokot. Mert ha nem nem tudom mit fogok csinálni.
júl. 16. 18:02
 124/145 A kérdező kommentje:
Most néztem ezt a lily pipest, de egyszerűen nem látom mi ennek a szerepe. Annyi látszik hogy fél van akasztva az akvárium oldalára. Az hogy honnan hová megy számomra rejtély 🤣🤣
júl. 16. 18:32
 125/145 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Ma kihuztam a melegítőt, de nem akar lejjebb hűlni.”

A szobában ahol az akva van mennyire van meleg? Mert annál hűvösebb nem tud lenni (jó, pár fokkal igen a párolgás miatt, de érted. 36 fokos szobában nem fog magától 26 fokra lehűlni). Ettől függetlenül nyugodtan maradhat kihúzva a melegítő. Igazából azt nem is kell használni amíg nem áll be tartósan ~25 fok alatti időjárás.

Ha a halak nem pipálnak vagy más furcsaságot csinálnak akkor nincs baj. Nem kell túlaggódni, csak egyéb paraméterek (pl nitrogénvegyületek) és a felszínfodrozás legyen rendben.

“Most néztem ezt a lily pipest, de egyszerűen nem látom mi ennek a szerepe. Annyi látszik hogy fél van akasztva az akvárium oldalára. Az hogy honnan hová megy számomra rejtély 🤣🤣”

A szűrő nyomóágára megy, tehát amelyikből megy vissza a víz az akvába, ahol nyomja a vizet. Rendszerint külső szűrőknél használnak lily-t (ezért van az akva oldalára akasztva), belsőknél esőztető cső a gyakoribb. A lényege ,hogy a tölcsérszerű formával egyenletesebben eloszlatja az áramlást, nem kavarja fel annyira a vizet s növényeket. Többféle dizájn is létezik, de a szerepe mindnek ugyanaz.

júl. 17. 08:37
 126/145 A kérdező kommentje:
30 fok van a lakásban. Az akváriumban 30-32. A halak nem pipálnak semmi furcsát nem látok rajtuk. Viszont a növények elég rosszul néznek ki főleg az anobiusom. Bízom benne hogy átvészelik ezt a nagy meleget. Kérdeztem az invitálpetet erről a lily pipe poppy pipe-ről hogy fedeles akváriumhoz ilyet lehet e használni. Azt mondták ebben nincs tapasztalatuk. Az esőztetőről viszont semmit nem írtak. Gondolom azzal le lehetne hűteni kicsit a vizet! Vagy nem?
júl. 17. 20:32
 127/145 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“30 fok van a lakásban.”

No na látod, ezért ment fel az akvában is a hőmérséklet.

“Kérdeztem az invitálpetet erről a lily pipe poppy pipe-ről hogy fedeles akváriumhoz ilyet lehet e használni.”

Hát mivel ezeket rendszerint külső szűrőhöz használják ezért a tető kialakításától függ. Általában ha be lehet vezetni a csöveket akkor lehet használni lily-t is, elvégre ugyanott megy. Amelyik tetőn nincsenek kialakítva nyílások ott már indulásból problémás külsőt használni, lyukakat kell fúrni stb.

Belső szűrőknél meg nem igazán számít milyen a tető, úgyis minden belül van.

“Gondolom azzal le lehetne hűteni kicsit a vizet! Vagy nem?”

Nem, vagyis nem látványosan. Ahogy írtam az esőztetőnek is az a szerepe ,hogy oszlassa az áramlás erejét. Emiatt lehet vele bátrabban fodrozni a vízfelszínt anélkül ,hogy ténylegesen nagyobb áramlást csinálna. A jobb fodrozódás miatt jobb lesz a gázcsere (pl az oxigénszint is) és a nagyobb fodrozás miatt nagyobb a párolgás is. A párolgás pedig hőt von el a rendszerből. De az esőztető, lily és társai önmagukban nem csinálnak nagy hűtést, a gázcsere szempontjából jobban érvényesülnek.

Egyébként léteznek ventillátoros akvárium hűtők (meg akváriumi klímák is, de azok drágábbak). Ezek lényegében számítógépekhez is használsz ventillátorok. A felszínt fújják s ezzel segítik a párolgást tehát több hőt vonnak el az akvától. Nyilván természetellenes csodát nem tesznek, általában azt szoktam látni másoktól ,hogy leggyakrabban 1-2 foktól max 5 fokig képesek hűteni. De ezt több dolog is befolyásolja, pl: hány és mekkora venti van felszerelve, mekkora a vízfelület, hány liter vízről van szó, száraz-e a levegő stb.

júl. 18. 19:45
 128/145 A kérdező kommentje:
Kb 2 hónapon belül elpusztult 2 platti. Volt 4 vettem hozzá 2-öt. Kékes sárga színe van. (szivárvány vagy papagáj platti). Ha jól emlékszem ezt mondták rájuk. Visszatérve a plattira, amit ma vettem ki. Nem láttam rajta semmi különöset. Maximum azt hogy kicsit kövér volt. Arra gondoltam hogy természetes úton hunyt el🤣
aug. 4. 14:27
 129/145 A kérdező kommentje:
Olvastam a plattiról hogy előnybe részesiti a növényi eredetű eleséget. Próbáltam is pálcikára felszúrt leforrázott saláta levelet meg spenótot, de inkább a tányér csigák ették meg. Fagyasztott spenót levelet találtam.
szept. 29. 15:44
 130/145 Tevenyereggyarto ***** válasza:
Hát igen, ez ilyen. Próbálgatni kell ,hogy mi tetszik nekik. Viszont a csigák így is úgy is fognak enni belőle. Emiatt lehet arra számítani ,hogy a csigapopuláció megugrik, de semmi baj. Ha túl sokan lesznek akkor időnként a betett kajával együtt kiveszel belőlük.
szept. 29. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!