Tudnátok olyan haleledeleket (platiknak) ajánlani ami nem megy le egyből az akvárium aljàra?
Leginkább az ,hogy én csak üvegeseket használtam 😅 Nem egyébért, csak nálunk nagyjából csak azok voltak. Na meg magát a témát se nagyon láttam, a fűtők úgy általában nem sokat tárgyalt dolgok.
Amúgy ahogy nézem értelemszerűen az acélos fizikailag ellenállóbb, nem olyan könnyű eltörni stb. Azt nem tudom hatásfokban van-e bármi lényegi különbség. Szerintem nincs s a te esetedben nem is kell ezt túlgondolni. Mármint nem kell olyan nagy víztömeget felmelegíteni, nem is kell olyan magas hőre, még csak óriás halaid sincsenek amik kárt tudnának tenni benne (mondjuk akkora halak bele se férnének az akvádba :)).
Nem lesz semmi gond, sőt a legtöbb embernek eleve nincs közvetlenül egymás mellett (egy dobozban) a szűrő és főtű.
Bár sokszor rakják egy oldalra, de elsősorban inkább azért ,hogy a technika egy helyen legyen s így könnyebb elrejteni. Másfelől a szűrő vízmozgatása miatt nagyjából ugyan olyan meleg van mindenhol az akvában, a bacikat nem nagyon befolyásolja.
Ha amúgy az akváriumban semmi változás nem történt akkor lehet a nyári meleg okozta dolgok (gyorsabb bomlás miatt megugró nitrogénvegyületek, rosszabb O2-CO2 szintek stb) hozták elő az új algát.
Ajánlom ,hogy nappal sötétítsd a szobát, éjjel szellőztess (ez a ti közérzeteteknek is jó, ugye).
Direkt napfény ne érje az akvát, ha éri akkor vagy helyezd más helyre vagy valami fekete, nem áttetsző cuccal takard.
Már nem emlékszem pontosan ,hogy fedett-e? Ha az akkor az etetőnyílások stb lehetnek nyitva.
Lehet extra vízcseréket beiktatni vagy a meglévőt beosztani több kisebb adagra (bár ilyen esetben is jobb picit többet cserélni). Ez főleg a gyorsabb bomlás miatt jó, nem arra gondolok mikor hidegebb vízzel cserélnek azért ,hogy hűtsenek. Azt nem is ajánlom, ahogy a jéggel hűtést sem.
A felszín fodrozása legyen elég intenzív. Meleg vízben kevesebb az oldott oxigén, szóval erre érdemes odafigyelni. Ha a növényzet nagyon takarja, ellepi a felszínt akkor érdemes visszább vágni.
Ha esetleg a halak pipálnak akkor lehet egy levegőztetőt is beiktatni.
26-27 fok bőven elég, még picit sok is. A nyár folyamán figyelj oda ,hogy ne nagyon melegedjenek túl.
Szellőző nyílások ha olyanok akkor nyisd fel. Az extra párolgás sokat tud segíteni.
A sodrást nem kell maxra felhúzni ,hogy kavarja a halakat. Simán csak legyen egy egészséges fodrozása a felszínnek s ha a halak rendben vannak akkor nem kell túlgondolni.👍
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!