Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Melyik jobb az aksiba alga...

Robetko kérdése:

Melyik jobb az aksiba alga evő hal vagy alga evő csiga?

Figyelt kérdés
Megint itt vagyok😁. Azt írtátok hogy gyenge a fényem. Azt is írta valaki hogy a túl erős fény se jó. Wattot írtam mert csak ez van feltűntetve a LEDES FÉNYCSŐN 7w. Mekkorára cseréljem? Lehet úgy algamentes az aksim hogy nem teszek bele algaevő állatot,se alga írtó szereket?

2022. máj. 18. 18:31
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/281 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“A nitrit ha jól tudom nagyon mérgező”

Így van. Az ammónia méginkább. Őket bontják le a baktériumok amiknek a végeredménye a nitrát.

“de mi van a nitráttal mert nekem mindkettő úgy 0-5ppm körül van legalábbis a csíkteszt ezt mutatja.”

Nem árthat egy ammónia teszt is. Csak ,hogy megbizonyosodjunk ,hogy az is 0 és nem arról van szó ,hogy az ammónia halmozódik de valamiért nem bontódik le s ezért alacsony a nitrit, nitrát.

Tegyük fel ,hogy a teszt jól mér és jól sikerült leolvasni, illetve a szűréssel-baktériumokkal sincs gond és 0 az ammónia is. Ez azt jelenti ,hogy alacsony a nitrát (vegyük úgy ,hogy a nitrit inkább 0 s a nitrát ~5), legalább is önmagában nézve. Tehát vagy eleve kevés nitrát keletkezik (a kajából/ halból plusz amit beadsz macro táppal) vagy keletkezik valamivel több de a növényzet felveszi s így lesz 5 körül. Viszont itt meg kell kérdeznem ,hogy ezt vízcserétől számítva mikor mérted? Mert ha közvetlen előtte akkor ez az 5 ppm ami felhalmozódik egy hét alatt. Ha utána mérted akkor azt jelenti ,hogy vízcsere után 5 ppm marad. A hal szempontjából ez jó, 5 ppm nitráttól semmi baja nem lesz. A növények szempontjából mivel igénytelenebbek vannak gyenge fény alatt jó az 5 ppm is, ha minden más is stimmel.

Na ez a jó hír HA! jól mér a teszt. S itt jön a csavar ugyanis ha másra nem is legalább egy csepegtetős nitrát (NO3) tesztet beszerezhetnél (bár az említett ammónia (NH4) sem ártana). Én személy szerint JBL-t használok, de nem muszáj ehhez ragaszkodni, csak megemlítettem. HA! az is ilyen alacsony értékeket mutat akkor valóban alacsony a nitrát. Pezsgőt lehet bontani, ügyesek voltunk.

2022. júl. 25. 07:24
 72/281 anonim ***** válasza:
100%
Közben elkezdtem kinyomtatni a válaszokat. Könyvhöz lesz... :D
2022. júl. 25. 15:42
 73/281 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Inkább valami digitális formátum kellene. Meg vonjunk bele más kérdéseket is. Azt majd linkeljük mikor legközelebb valaki kérdezget az alapokról s elérakunk egy 500+ oldalas komment gyűjteményt mondván ,hogy “nagyvonalakban, röviden-tömören kb ennyi. Meg tessék pár link ,hogy ne unatkozz ha a végére értél. Nyugi, ha végigolvastad s használod az ott leírtakat tuti túléli az a 3 guppi szettes szűrővel” :D

2022. júl. 25. 16:09
 74/281 anonim ***** válasza:

"elérakunk egy 500+ oldalas komment gyűjteményt mondván ,hogy “nagyvonalakban, röviden-tömören kb ennyi."

Ezt nyilván legalább részben poénból írtad, de amúgy elmondanám, hogy anno, mikor kezdett elterjedni az internet, és én is beszálltam mint Vágási Feri, ez bizony, így működött!

Volt az akvarista.hu, (nem a mai formájában, köze nincs már az eredetihez)

volt mondjuk 20 fő téma, mindegyiken belül 20-30-50 topic, (témától függően) és azon belül, népszerűségtől, és a táma nagyságától függően, néhány tucat, vagy néhány száz oldal! Oldalanként mondjuk 10 hozzászólás.

És ott nem nagyon álltak szóba az emberrel, ha olyan kérdést tett fel, amire már elhangzott a válasz.

Ha ez megtörtént, szépen elmondták az illetőnek, előbb olvasd végig a fórumot. Ami mondjuk olyan fél év volt. :D

De ha csak azt a témát olvastad végig, ami éppen akkor érdekelt, az is 3 hét!

Viszont utána, már se az eredeti kérdést, se más kérdést nem kellett feltenni, mert a végére koncentráltan megkaptad több szakkönyv lényegét, és az ország legnagyobb akvaristáinak a tapasztalatát.

Ja, ez csak a fórum volt... mellette voltak cikkek is, az még ugyanekkora anyag.! :D

És hát végülis... nem lehet azt a tempót se lassúnak mondani! Itt van példának a kedves kérdezőnk, ő is több hónapja tanul, mégis elemi , alap kérdések jutnak eszébe.

Amúgy kár, hogy az a hatalmas tudás anyag semmivé lett! Régi akvarista.hu, cichlids.hu, edak ... megbecsülni is nehéz az elveszett anyag mennyiségét.

Mondjuk ha csak ezt a 3 oldalt nézem, kb. az akvagurut szorozd meg minimum 30-cal.

Bocs az off-ért!

2022. júl. 25. 17:00
 75/281 A kérdező kommentje:
Az akvagurut szoktam olvasni az szerintem jó,de az akvakertész pl hülyeség.😂
2022. júl. 25. 17:15
 76/281 A kérdező kommentje:
Nem szeretne valaki egy hím bettát ajándékba? Nem vicc!
2022. júl. 25. 17:24
 77/281 Tevenyereggyarto ***** válasza:

Igazad van, most ,hogy jobban belegondolok lehet lehagytam egy nullást. Vagy kettőt. Igen, úgy reálisabb lett volna. 500 oldallal túl engedékeny lennék. Az tényleg “röviden-tömören súroljuk a lényeget” :D Hát csak itt a GyK-n simán összeszedünk párszáz oldal anyagot s annak is több mint a fele úgy kezdődik ,hogy “ez ennél sokkal bonyolultabb, most csak a lényeg ,hogy…”.

2022. júl. 25. 17:32
 78/281 A kérdező kommentje:
Tegnap este volt a vízcsere,a tesztet meg délelőtt csináltam. Az ammónia tesztet már betettem a kosárba😄, mindjárt nézek egy csepegtetős nitrát(NO3) tesztet. Nitrit teszt? Azt is mérjek?
2022. júl. 25. 17:47
 79/281 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“Tegnap este volt a vízcsere,a tesztet meg délelőtt csináltam.”

Mármint este volt vízcsere és másnap (azaz ma) délelőtt teszt? Vagy délelőtt teszt s aznap este vízcsere?

“Nitrit teszt? Azt is mérjek?”

Nálam jelenleg csak ammónia és nitrát van, bár azokat is ritkán használom. Néha ha változtatok valami nagyobbat akkor időnként (főleg az első hetekben) rálesek az értékekre, biztos ami biztos alapon stb. De ártani nem árt ha van nitrit teszt is.

2022. júl. 25. 18:14
 80/281 A kérdező kommentje:
Tegnap délelőtt volt a teszt,tegnap este meg a vízcsere.
2022. júl. 25. 18:50
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!