Melyik jobb az aksiba alga evő hal vagy alga evő csiga?
Az ammóniára is kb ugyan az érvényes mint a nitrátra. Mindig ugyan akkor ,hogy legyen viszonyítási alapod. Jó fényviszonyok mellett.
Én személy szerint vízcsere előtt mértem. S ezzel azt tudom meg ,hogy mennyi gyűlt fel. Ugye ha vízcsere után mérsz akkor azt méred ,hogy mennyi maradt. Bár igazság szerint az ammónia mindig ~0 kellene legyen, szóval elvileg mindegy.
Nem kell túlgondolni a CO2-től sem. Van amennyi van s az elég. A természetes vizekből és mindenféle akváriumokból egyaránt előfordulnak pangó vizűek meg gyors, csobogó patakszerűségek is. Mindkettőben megélnek növények. Sőt, attól ,hogy mondjuk jobban csobog nem csak CO2 de ugyan úgy O2 meg mindenféle egyéb gáz is jobban oldódik kifele is meg befele is. Van neki egy természetes telítettsége ami többek közt függ a hőmérséklettől is mert ugye melegebb vízben rosszabbul oldódnak a gázok. Viszont ezt a telítettséget nem nagyon tudod túllépi csak áramoltatással. Ezért szoktak lenni high tech akvákban külön CO2 beoldás mert ott előfordulnak olyan növények amik igénylik a plusz CO2-őt (meg erős fényt meg spéci tápozást stb). A te növényeid nem ilyenek. Nekik elég amennyi bekerül minimális vízmozgással is. Ők amúgy is az éjszakai órákban ugyan úgy CO2-őt termelnek, csak napközben, fotoszintézik alatt termelnek O2-őt.
A betta szempontjából meg szintén szinte mindegy a CO2-O2 szint. Lévén labirintkopoltyús a légkörből pótolja az oxigént. Meg eleve pangó/ álló vizekhez szokott.
Egy szó mint száz ne gondold túl ezt a CO2 témát. Ha valami baj van a növényekkel kb utolsó dolgok egyike a szén-dioxid. Ha adagolsz minimális carbo-t (“folyékony szénforrásnak” is szokták csúfolni) az bőven jó, már ha egyáltalán igénylik.
“Ma délben csinàltam a teszteket. Az NH4 a színskála szerint 0,05 lett(a legvilágosabb zöld)”
Ez jó hír.
“az NO3 viszont 1.”
Hát végül is ez is egy jó hír. Ebbe belehalni nem fog, még a 20x is elviselné a hal. A növények meg majd jelzik ,hogy nekik okés-e a helyzet. Btw most adagolsz micro-macro tápot? S ha igen miből mennyit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!