Melyik jobb az aksiba alga evő hal vagy alga evő csiga?
“Nem kellene kicsit abbahagynom a tápozást hogy ne az algát etessem?”
Inkább csak kicsit vegyél vissza belőle s figyeld a jeleket a következő hetekben. Egyből teljesen ne vond meg, mindig ha valamit változtatsz érdemes azt kis lépésekben tenni ,hogy a rendszer lekövesse s lereagálja.
“Még azt olvastam hogy a vízi petrezselymet minimum 100 literes akvába ajànlják.”
A mérete miatt, de nálad láthatóan nem ma fogja túlnőni az akvát.
“Találtam egy növényt ami állítólag gyorsan növő de kis fényigényű (NYMHOIDES SP TAIWAN) ismeritek esetleg ezt a növényt?”
Nekem is van egy fajta hydrocotyle fajtám, de lehet az pont nem taiwan, mindegy. Úszónövényként használom s úgy néz ki jól érzi magát mivel alapjáraton ez is inkább fényszerető növény. Viszont itt megemlíteném ezt az “anomáliát” (amiről lehet már volt szó) ,hogy gyengébb fénynél úszónövényt ajánlunk. Azok ugye közel vannak a fényforráshoz s emiatt ott jól érzik magukat, viszont miattuk meg kevesebb fény jut a talajra s az ottani növényeknek. Szóval ezt is mérlegelni kell mert ugyan lesz egy új, gyorsan növő növényed de cserébe ha nem figyelsz eléggé a ritkítására akkor az alsók lehet megsínylik. Szerintem egy próbát megér. Ugyan nem magas a nitrátod, de jó ha van valami terjedelmesebb, gyorsabb gaz is.
“Emlékszem hogy mondtad kb évente kell cserélni a szivacsok az a szürőben.”
Valamire rosszul emlékszel. Olyat biztos nem mondtam ,hogy a szivacsokat évente kell cserélni. Akkor kell azokat kicserélni ha már teljesen elhasználódtak, szétmállanak/ szakadnak, egyáltalán nem tartják a formájukat stb. Tehát tönkrementek. Ehhez általában több év kell, de 1 év biztosan nem.
Amire mondhattam ,hogy kb évente cserélendő az a világítás. Mind a fénycsövek mind a LED-ek esetében idővel elhasználódnak ezért legjobb esetben is legalább 1,5-2 évente cserélendők (nyilván fénycsövek esetében csak a csövet kell cserélni; LED-eknél ha olyan akkor alighanem a teljes felszerelést :/). “Pénzesebb” emberek érzékenyebb aksinál félévente-évente is cserélhetik, de egy átlag aksinál kihúzzák 1,5-2 évig.
“Mikor kell kimosni őket?”
Mikor annyira megrakódtak mulmal ,hogy a szűrő alig nyomja a vizet. Belsőknél ez általában 4-5 hét, külsőknél nem ritka ,hogy akár 1 évig sem kell hozzányúlni.
“(tudom csapvíz alatt nem szabad),csak az akva vízében”
Igen, ezt jól tudod.
“Nekem ezzel az a baj hogy ugye a betta miatt minimálisra van levéve a víznyomás még plusz le is van fojtva hogy csak épp "pangjon"a víz. ”
Igaz-igaz, a fojtás bezavarhat. Viszont ezt sem kell túlagyalni. Mondjuk legyen egy olyan szokásod ,hogy havonta kipucolod a szűrőt is. Azaz kb minden 4. vízcserekor* a szűrőből kiveszed a szivacsokat s finoman átnyomkodod a levett vízben.
*hetente van nálad vízcsere? Bocsi, már nem emlékszek erre-arra tisztán. Szóval ott a lényeg ,hogy kb 4 hetente megejted a szivacsok kimosását is.
“A másik hogy az üveg és talaj találkozásánál már kb 1 centis mulm van(gondolom mulm)”
Azt hiszem értem mire gondolsz. Igen, ott általában felgyűlik némi mulm meg algák s hasonlók amik az üveg miatt kilátszanak. Teljesen nem fogod tudni eltüntetni. Illetve ez lehet inkább esztétikai hiba. Mindig amennyit tudsz szívj le. Annyit tudok tanácsolni ,hogy majd ha úgy érzed szeretnéd teljesen átrendezni az aksit akkor a frontüvegnél csak nagyon vékonyan hagyd a talajt, majd hátrafele emelkedjen. Ezzel lesz egyfajta mélységérzete az aksinak, hátul marad hely ültetni de elől nem fogod látni a talaj alatti csúnyább részeket.
Nem azt mondom ,hogy most állj neki szétszedni a teljes rendszert. Ez csak egy tanács volt ,hogy majd aztán legközelebb.
Igaz ,hogy a betták olykor hajlamosak az elhízásra de kaphat naponta is enni. Csak egy keveset amit meg is eszik, heti egy koplaló nappal. De adhatsz kétnaponta is, ahogy jobbnak érzed.
Inkább kapjon kicsit kevesebbet mint többet, a túletetés több bajt okoz mint a minimális koplalás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!