Hogy gondolhatja, hogy szereti az állatokat, aki húst eszik?
A disznót többnyire nem úgy vágják, ahogy te a faluban láttad. hanem nagyüzemben, óriási tömegekben mészárolják őket vágóhidakon, és előtte rengeteg táppal tömik.
A csirkét meg amúgy pont azzal a szójával etetik, amit szintén Brazíliából importálnak... Amúgy ez csak választás kérdése lenne, ezen az égövön is megterem a szója, van is Magyarországon termesztés, csak elhanyagolható a kukoricához vagy a búzához képest.
Viszont vegánoknak sem feltétlenül kell szója, vannak már egyéb magas minőségű fehérjeforrásaink.
Kérdező!
Senki nem fogsz itt meggyőzni.
Miért nem mész egy tematikus fórumra, a saját vega messiás fajtáid közé?
Nem már nem tudjuk megemészteni. Az ember sohasem volt rá képes. Az őseink is mindenevők voltak az elmúlt körülbelül 8 millió évben. A ballaszt nem azt jelenti, hogy terhelődik az emésztőrendszer. Azt jelenti, hogy jóllaksz, mert tele a gyomrod, de annak, amit megettél elég kis része hasznosul, ha tele van rosttal. Egységnyi élelmiszerből kevesebb kalóriát nyersz ki, mint ha vegyesen táplálkoznál. Az összes leveles zöldség, és gyökérzöldség is elég sok rostot tartalmaz. Szerencsére a gyökérzöldségek cukorféléket(keményítő, glükóz, fruktóz, stb) is tartalmaznak. A növényi táplálék fontos, mert az ember néhány vitamint nem tud előállítani(kezdve a C-vitaminnal). Ez mind szükséges. De az emésztőrendszerünknek, és úgy általában a testünknek akkor is szüksége van állati fehérjére. Gyorsabban, és könnyebben hozzájutsz egy sor értékes anyaghoz állati eredetó élelemből, mint növényiből. Van ami növényi táplálékban nincs is, mert a növényevők tudják csak előállítani a sajátos emésztésük során.
A húst könnyebb bontani, mint a növényi anyagokat, mert a hús már a gyomorban szépen lebomlik, majd a vékonybél elején elkezdhet felszívódni. A növényi anyagokat előbb fel kell tárnia a bélflórának, és csak utána tudunk valamennyit kinyerni a tápanyagtartalmából. Az emésztés nem 100%-os hatásfokú. Még ha tele is van a növény olyan anyagokkal, amiket elvben képesek vagyunk felszívni, az emésztőrendszer nem képes mindet kinyerni a táplálékból. A húst könnyebben feltárja, mint a növényi szövetekben elraktározott tápanyagokat. Ez elég bonyolult folyamat, fél évig tanultunk ilyesmit, amikor anatómiát tanultunk, másik fél évig, amikor biokémiát. Az állatokét is vettük főiskolán, főleg a növényevők emésztését. Nagyon sokféle stratégiája van a növényevőknek, hogy a lehető legtöbb tápanyagot kisajtolják a növényekből. Az ember erre nem képes. A növényben lévő tápanyagok jeletős része megy le a vécén. Nem csak a rost. Ez az ára annak, hogy mindenevők vagyunk. Sem a növényi, sem az állati élelmet nem tudjuk olyan hatékonyan emészteni, mint a növényevők, vagy húsevők. Ezért fontos az összetett táplálkozás.
A ChatGPT-vel nem a butaságok, vagy félrevezető dolgok a gond. A gond az, hogy a legnagyobb mennyiségben elérhető adatbázisokat fogja preferálni statisztikai alapon. Ha pl 10-ből 7 oldal tényként írná, hogy a föld lapos, a ChatGPT őszinte meggyőződéssel írná, hogy a föld lapos. A szakirányú adatokhoz sokszor nehezen fér hozzá, ha az algoritmusa nincs rá optimalizálva. Ha a fejlődése olyan ütemű marad, mint most, 10 év múlva már talán lehet rá hivatkozni, mint tényközlő forrásra.
A tejtermékek emésztésének képessége többnyire azért szűnik meg, mert sok kultúra nem fogyaszt nagyobb mennyiségben tejtermékeket a leválasztás után. A bélflóra ezen része kihal. Ugyanakkor a tejtermékekben olyan vitaminok találhatók, amelyek könnyen hozzáférhetők, és viszonylag nagy mennyiségben jelen vannak a tejben. Előny, ha valaki megtartja a képességét a tejtermékek emésztésére. Arról nem is beszélve, hogy a vegetariánusoknak ez egy kiváló fehérje, és kálciumforrás, mivel ők kevesebbhez jutnak az étrendjük miatt. Vannak helyek, ahol jobb nem erre hagyatkozni, mert vagy nem élnek meg a tejtermelő állatok, vagy a tej tárolása, fogyasztása nem oldható meg biztonságosan. De ahol megoldható, ott előnyös. A nyers tej persze sokaknak így is gondot okoz, de a feldolgozott termékek csak azoknak, akiknél már kialakult az allergia(nem ezzel születnek, ez kicsit túl nagy téma ide)
Teljes, és egészséges életet csak természetes étrend mellett lehet élni. Ezt nem én találtam ki, ez teljesen logikus. Én nem bigotnak gondolom a vegánokat, a bigot szerintem teljesen mást jelent, más jellemre utal.
A vegánok nem az állatok jóléte miatt áldozzák fel a normál étrendet, hanem a saját lelkiismeretük miatt. Csak akkor lenne hatása a vegánok szokásainak az állatok életére, ha a lakosság jelentős része így élne. Azt teljesen megértem, hogy valaki nem akar állatot enni, mert sajnálja őket, de ennél többet belemagyarázni már képmutatás.
Őszinte leszek veled, én is eléggé undorodom a nagyipari hústermeléstől, és annak körülményeitől. Ezért vásárolok a helyi hentesnél. Az normálisan tartott, és rendes vágóhídon vágott állatok húsát árulja, nem futószalagon hízlalt, és napfényt sosem látott állatokat darál be olyan hústermékbe, amit félek megkérdezni, hogy mi minden van benne. A hagyományos tartásban nevelt állat normális, háziasított állatnak megfelelő életet él, majd úgy vágják le, hogy ne szenvedjen. Nem valami gép csapja le a fejét egymás után 300-nak.
Annyira cuki hogy felteszel egy kérdést mintha kicsit is érdekelnének a válaszok, nem pedig csak azért tennéd fel, hogy a kérdés alatt közöld az álláspontod,mint az egyetlen megkérdőjelezhetetlen axiómát.
Tipik vegán, ha esetleg azt kérdeznéd következőnek, hogy hogy lehet hogy emberek nem szimpatizálnak a vegánokkal,majd aláírnád, hogy pedig értelmileg/érzelmileg a mindenevők fölött állnak... Hát ezért.
VP44:
Nem ezt tettem. Megvártam, amíg 20+ válasz születik, és valóban végigolvastam őket, mert kíváncsi voltam az emberek éleményére. De a válaszok is kb. mind egy kaptafára épülve támadták a veganizmust, amire reagálnom kellett. Pontról pontra összeszedtem a kritikáikat, és reagáltam rájuk. Szerintem korrekt voltam.
"értelmileg/érzelmileg a mindenevők fölött állnak"
Nem gondolom ezt, de ezekben a kérdésekben többnyire tájékozatlanok vagy félre vannak tájékoztatva. Grimfox például láthatóan rendelkezik tudással a témában, de nem képes megérteni, hogy a mindenevő táplálkozás nem az egyetlen természetes és egészséges út az emberek számára. Tanulmányok százai igazolják, hogy vegán diétán is lehet egészséges és hosszú életet élni, sőt, bizonyos betegségek kockázata még mérséklődik is. Egészségesen élő vegán vastagbélrákos például kis eséllyel lesz, ahogy a 2-es típusú cukorbetgség kockázata is csökken. De ez neki mind semmi, csak azt hajtogatja, hogy szüksége van a szervezetnek állati fehérjére. "hogy a kérdés alatt közöld az álláspontod,mint az egyetlen megkérdőjelezhetetlen axiómát." Na ő például nem ugyanezt teszi? Dehogynem. Nincs ellenvetés, állati fehérje az kell. Hát ha neki kell, akkor egyen, és majd elleszek azért nélküle még remélhetőleg jó pár évtizedig.
Ami meg az érzelmeket illeti, elég alacsony érzelmi intelligenciára vall bizonyos húsevőktől, amikor például egy kép alá, ahol a vegán gazda öleli a mentett tehenét, mutatva, hogy az barát, nem étel, beszúrnak egy képet egy steakről... Gratulálok hozzá, ha ennyire képesek. Nem hiszem, hogy ez mindenkire igaz, sokaknak érvei is vannak, és lehet vitatkozni a témáról.
Én nem állítom, hogy a vegánoknak mindenben igazuk van, nekem is vannak vitáim a többségiekkel kisebb kérdésekben, például a mézet vagy az állatkerteket illetően, és nem állítom, hogy megkérdőjelezhetetlen axiómáink vannak, lehet és kell is róluk vitatkozni, ugyanakkor a vegán életmód ellen erős érvek szólnak nagyon sok oldalról, amelyek ellen kevés a "de szeretem a bacont" és a "de az ember mindenevő és a természetben is gyilkolják egymást az állatok" érvelés.
#34: "Vágásra tenyésztett haszonállatokról beszélünk. Mi mást kezdenénk velük?"
Például abbahagyjuk a tenyésztésüket, vagy csak kis farmokra, háziállatként tenyésztjük őket. Igen, sajnos az utolsó vágást még muszáj megejteni a nagyüzemben, nincs más megoldás, hiszen nagyon nehéz lenne annyi állatot eltartani csak a semmiért, és erre nem is lenne senki hajlandó. De utána több haszonállatot nem szabad létrehozni. Ha fokozatosan számoljuk fel a tenyésztést, akkor még ilyen drasztikus utolsó vágásra se lenne szükség.
36# A válaszok eredetileg nem a veganizmust támadták. Azt már a saját reakcióidnak köszönheted. Sajnos már eleve a kérdésfeltevésed is támadó hangnemű, mert szerinted nem lehet állatszerető, állatbarát ember az, aki húst eszik. Nos, a többség szerint pedig lehet. A húsevő kifejezést támadóan, pejoratív értelemben használod, a zérótolerancia elvét vallva.
Személy szerint semmi bajom a vegánokkal. A bigott emberekkel van bajom.
Grimfox:
"A vegánok nem az állatok jóléte miatt áldozzák fel a normál étrendet, hanem a saját lelkiismeretük miatt. Csak akkor lenne hatása a vegánok szokásainak az állatok életére, ha a lakosság jelentős része így élne. Azt teljesen megértem, hogy valaki nem akar állatot enni, mert sajnálja őket, de ennél többet belemagyarázni már képmutatás."
Te szavazni se mész el, mert azt gondolod, hogy a te egyetlen szavazatod úgyse változtatja meg a végeredményt? Ha mindenki így gondolkodik, akkor tényleg nem. Viszont, ha egyenként mindenki elmegy szavazni, abból kisűlhet a számunkra kedvező eredmény is.
Ha valamire csökken a kereslet, akkor azt többé nem fogja megérni előállítani. A húsmentes vagy húsfogyasztást korlátozó életmódok már nagyon komolyan terjednek. A veganizmus ezek közül még gyerekcipőben jár, de a 40 éve még kb. nem létező életmódot már a Föld népességének 1-2%-a követi. És ez a szám rohamosan emelkedik. Nyilván először a fejlett világban fog teret hódítani, mert Bangladesben vagy Dél-Szudánban, ahol az emberek azért küzdenek, hogy egyáltalán legyen megélhetésük, nem lesz szempont a veganizmus. De már vagyunk annyian, hogy felkeltettük az érdeklődését az élelmiszeriparnak és számol üzleti szereplőnek, gombamód szaporodnak a vegán éttermek és a boltok kínálatában is sok termék szerepel. Ezek láthatóan nagyon népszerűek is. Bizonyos országokban már látható változás van a húsfogyasztásban, statisztikailag szignifikáns csökkenés mutatható ki. Emiatt a húsipari szereplőknek is meg kell fontolniuk, megéri-e annyi állatot tenyészteni és lemészárolni.
Mindezt emberek egyenként érik el, egyéni döntéseik alapján. Ezért fontos, hogy a számunk tovább növekedjen, és akkor már hatást tudunk elérni az állatok életére nézve.
A tejtermékekről annyit, hogy azt remélem, tudod, hogy felnőtt ember szervezete alapvetően nem termelt laktáz enzimet, tehát nem tudta lebontani a tejcukrot (és például Ázsia nagy részén ez mai napig így is van), de különösen Észak-Európában intenzív tejfogyasztás indult meg, amelyhez aztán adaptáció történt. De alapvetően az sem természetes, hogy felnőtt ember tejet fogyaszt, ráadásul másik állat tejét. Ezt nem csak a vegánok mondják, hanem például a Szendi Gábor nevével fémjelzett, hardcore húsevő paleo diétát követők is.
Remélem, azt is tudod, hogy a bélrendszer egészségéhez a rostok fogyasztása elengedhetetlen, akkor is, ha nem tudjuk azokat lebontani. Az átlagember vészesen kevés rostot fogyaszt, és a vastagbélrák kockázata emiatt megfigyelhetően magasabb is náluk. A vegánok által fogyasztott rostmennyiség ugyanakkor pozitív hatású.
Az tény, hogy a növényekből nehezebb kinyerni a tápanyagokat és a hatásfok is rosszabb, de ezt a mennyiség növelésével ki lehet küszöbölni, és az alacsonyabb kalóriatartalom miatt ez a mennyiség a legtöbb leveles zöldség esetében akár korlátlanul növelhető. Azt is meg kell jegyezni, hogy nem kizárólag a gyökérzöldségek gazdagok keményítőben és értékes tápanyagokban, hanem például a diófélék és a hüvelyesek is, ráadásul ezek kiváló fehérjeforrások is. ezekből kisebb mennyiséget fogyasztva is jól hasznosítható tápanyagokat nyerhetünk ki.
"Sajnos már eleve a kérdésfeltevésed is támadó hangnemű, mert szerinted nem lehet állatszerető, állatbarát ember az, aki húst eszik."
Általános biztosan nem lehet mondani, hogy állatszerető. Azt talán mondhatja, hogy bizonyos fajokat szeret, például a kutyákat, macskákat, papagájokat. De általánosan állatbarát szerintem csak az lehet, aki nem eszi meg őket, tehát legalább vegetáriánus, de még az is csak azzal a megkötéssel, ha háztáji gazdaságból származó tejterméket vagy tojást fogyaszt, ahol jól bánnak az állatokkal, és nem gázosítanak el vagy darálnak le több milliárd hím kiscsibét, és nem ejtik erőszakkal teherbe a tejelő szarvasmarhát, hogy aztán szétválasszák mindannyiszor a borjától.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!