Miért tartják sokan aggályosnak az MLM-ben való dolgozást?
Tényleg komoly válaszokat várok, nem hallomáson és előfeltevéseken nyugvó közhelyeket és sztereotípiákat.
Elvileg az MLM főként abban különbözik a hagyományos kereskedelemtől, hogy a kisker, nagyker árréseket és a kiskereskedelem költségeit kihagyva ezt a marzsot a forgalmazók között visszaosztja különböző szinteken. Eddig ez nem is hangzik jól, de tényleg keresem a pro és komtra (tapasztalati) érveket, hogy mennyire érdemes belevágni 2022-ben.
Én elolvastam ezt az "Üzletpolitikát". A lényege hogy FOLYAMATOSAN vásárolnod kell súlyos százezrekért a gagyi termékeket hogy egyáltalán tukmálni tudj.
Vagyis ebből él a Forever: az ügynökök kötelező vásárlásaiból, akik csak azért veszik meg ezt a sok szart hogy be tudjanak etetni másokat akik szintén megveszik a sok szart. Nem a megvásárolt termékeket értékesítik tovább mint bármelyik viszonteladó, hanem saját használatra kötelező nekik vásárolni.
Vagyis nem random vásárlókból élnek hanem maguk az ügynökök a vásárlók, mert elő van nekik írva hogy vásárolniuk KELL. Mivel jól tudják hogy random vásárlók úgysem lesznek ezért az ügynökeikkel vetetik meg a túlárazott gagyi termékeket.
Ez olyan mintha jelentkezek a Hell Energiaitalnál viszonteladónak, és ezt csak akkor tudom megtenni ha veszek minden hónapban egy karton energiaitalt saját fogyasztásra. Szimpla hányinger az egész.
@101
Én annyira nem ismerem a Forevert, de nekünk éveken át volt itthon az a spray. Talán First volt a neve. Ha a feleségem rendszeresen vásárolta önszántából, akkor valószínűleg vannak még jópáran az országban, akik szintén önszántukból és rendszeresen megvásárolják. Erre pedig már fel lehet építeni egy üzletet.
Különben a mi cégünknél is KELL vásárolni havonta. Nem azért, hogy jogosultak legyünk a "tukmálásra", hanem ahhoz kell, hogy jutalékra legyünk jogosultak. Ameddig nem értettem a rendszer működését, addig én is furcsán néztem erre a szabályra. Pedig nem olyan bonyolult: ez a havi kötelező vásárlás nagyjából egy háztartás havi szükségleteit fedezi: fogkrém, tisztítószerek, vitaminok, stb. Aki elégedett a termékekkel, annak magától értetődik, hogy a saját cégétől fogja megvenni ezeket. Aki nem elégedett a termékekkel, az meg minek akar annál a cégnél hálózatot építeni?
Mi például a családban a havi kötelező vásárlás értéket mindig jóval túllépjük, sokszor 2-3-szorosan is.
102: Különben a mi cégünknél is KELL vásárolni havonta. Nem azért, hogy jogosultak legyünk a "tukmálásra", hanem ahhoz kell, hogy jutalékra legyünk jogosultak.
Ez ugyanaz.
@103
Hallottam olyan cégekről is, ahol azért is kell kötelezően vásárolni, hogy regisztrálhass magad alá embereket. Nem tudom, hogy a Forever ezek közé tartozik-e.
A jutalékra való jogosultság szinte minden breakaway típusú MLM rendszerben ugyanúgy működik. Ezzel lehet azt elkerülni, hogy az inaktív tagoknak is jutalékot kelljen osztani.
A legtöbb MLM cégben a kötelező vásárlás nélkül is lehet "tukmálni".
@105
A piramisjátékokat az új belépők tartják fenn. Ha egyszer csak nem lesz több belépő, akkor azonnal összeomlik.
Ezzel szemben egy normálisan felépített MLM hálózat az új belépők nélkül is működik még jó ideig (lemorzsólódás persze mindig lesz). Csak úgy kell felépíteni a hálózatot, hogy 2-3%-nyi tag legyen akik dolgoznak is, a többi pedig vásárló legyen.
@107
Minden attól függ, hogy vannak-e a rendszerben törzsvásárlók, akik rendszeresen vásárolnak saját használatra anélkül, hogy jutalékot remélnének belőle.
Ha nem ilyen vásárlókra épül a rendszer, akkor valóban úgy van, ahogy mondod és ez inkább piramisjáték és hamar össze fog dőlni.
Ha viszont rendszeres vásárlókra épül a rendszer (kb 95%-ban) akkor már működni fog. A vásárlók akkor is maradnak, ha nem jönnek be új emberek a rendszerbe, mert őket ez semmiben sem befolyásolja.
Gondolom ebben te is egyetértesz, hogy ha fel lehet építeni egy vásárlókon alapuló rendszert, akkor az már életképes lehet.
A mi csapatunkban kb 10.000 tag van. Ebből kb 200 olyan tag, aki munkatársnak tekinthető, tehát dolgozik is, bővíti a csapatát, időt tesz bele. A többiek csak vásárlók, megrendelik maguknak a terméket a webshopból és elhasználják.
Ami még érdekes lehet, hogy havonta kb 250-300 taggal bővül a csapat, tehát nagyjából egy "dolgozó" havonta 1-2 új embert hoz be a rendszerbe. Ebből jól látható, hogy ennyire kevés új belépőből nem lehetne fenntartani egy ilyen rendszert.
@109
Dehogyis, nem kötelező a vásárlóknak pakkokat venni. Azt vesznek amit akarnak és amennyit akarnak.
Vannak, akik minden hónapban megvesznek mindent a háztartásukba, 30-40-50.000 forintért. És vannak olyanok is, akik 2-3 havonta vesznek 1-2 terméket párezer forint értékben.
Egyetlen szabály van: ha valaki egy éven keresztül nem vesz semmit (akár egy fogkrémet), akkor kiesik a rendszerből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!