Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Lehet-e digitális adminisztrác...

Lehet-e digitális adminisztrációra kötelezni bárkit? Az már nem ember aki nem igazodik ki a számítógépek és programok világában?

Figyelt kérdés

A turisztikai ágazatban, "szobakiadói engedéllyel" működő, igen sokszor falusi szálláshelyek tulajdonosai java részt idős emberek. Kisnyugdíjasok, olyanok akiknek kirepültek a csemetéi a házból, megpróbálják az 1-2 szabad szobát oly módon hasznosítani, hogy azt kiadják, kiegészítve ezzel a bevétellel a nyugdíjukat. Nincs okos telefonjuk, nem a digitális világban nőttek fel.

Őket lehetetlenítik el az NTAK regisztrációval, ahol online felületen kell egy programon keresztül adatokat szolgáltatni.

Miért nem lehet ezt papír alapon (is) megtenni mint eddig?

2020. nov. 4. 08:18
1 2 3 4 5 6
 51/60 anonim ***** válasza:

"Soha nem mondtad még félhangosan a fogaid közt mormolva, hogy vissza mennél egy dzsungelbe? (légy őszinte!)"

Te még a közelében sem jártál semmilyen dzsungelnek, ha oda akarsz visszamenni:D

"Átestünk (estetek) a ló túlsó oldalára!"

Mivel? Hogy van amit már csak online lehet intézni és nem vágunk ki feleslegesen fákat ócska papírokért, amiket aztán lehet örökké őrizgetni?

2020. nov. 6. 20:27
 52/60 A kérdező kommentje:

Huhhhh! Nagyot tévedsz!

10 éve vettem feleségül egy fülöp-szigeteki, rendkívül szegény környezetből származó lányt. Hidd el, 1-2 ezer fotóval tudnám bizonyítani mennyi időt töltöttem dzsungelben.

Jobb volt mint köztetek!

:)

2020. nov. 6. 21:16
 53/60 anonim ***** válasza:

Akkor mi akadályoz meg hogy visszamenj oda? :) Komolyan b..szki eljutottunk 6 oldal alatt, hogy egy olyan ember véleményére kéne adni adminisztráció szempontjából, aki a dzsungelben lógna az indákon egész nap...

30 éve fogadjunk, hogy a mobiltelefonok ellen ágáltál. Előtte meg a színes televízió és a vezetékes telefon bökte a csőröd, mi?

2020. nov. 7. 00:48
 54/60 A kérdező kommentje:

Te butus!

2020. nov. 7. 10:51
 55/60 anonim ***** válasza:

53-as, azért nincs teljesen igazad.

Oké, hogy fejlődik a világ, oké, hogy "kényelmes" az internet, de azért nem kellene ennyire erőltetni mindent az internetre és meg kellene hagyni a választási lehetőséget arra, hogy valaki így, valaki úgy (papíron) oldja meg a dolgokat. Hiszen pl. amikor leáll egy banki rendszer, akkor ott áll sok ember egy fillér nélkül a kasszánál és nem tud vásárolni, mert nincs készpénze (itt még legalább van választás, hogy van-e nálad készpénz vagy sem?) Szóval a technika sem mindenható :-)

2020. nov. 7. 12:19
 56/60 anonim ***** válasza:

Nem mindenható a technika, épp ezért létezik minden értelmesen üzemeltetett rendszerhez olyan terv, hogy mi történjen akkor, ha lehal minden - ami lássuk be, kb. szökőévente egyszer van pár órára...

Ilyenkor általában az a legvégső lehetőség, hogy átáll az üzletmenet ideiglenesen papírra és amikor újra minden ok, akkor utólag rögzítik a tranzakciókat például.

Végtelenül macerásabb, drágább, nehezebben kezelhető az, ha minden papíron van, ráadásul akármit adtok be papíron, az úgyis bedigitalizálva végzi. Ha meg már úgyis ez lesz a vége, akkor miért nem spórolhatna meg a bürokrácia egy lépést, ha már fillérekért lehet kapni laptopokat, okostelefonokat, pc-ket?

Kb. 3 éve van vállalkozásom, szerintem eddig soha nem kellett semmit papíron intéznem. A cégalapítástól kezdve, a számlázáson át a bevallásokig minden mehet online. Nem kell papírokat őrizgetni, nem kell mászkálni, gyakorlatilag a nyomtatványok kitöltését nem lehet elrontani, mert h..lye biztos a rendszer.

Nem a papíron bohóckodás a jövő, meg a dzsungelbe költözés, hanem Észtország. Aki meg nem tartja az iramot, az meg lemarad, ugyan úgy, mint a történelemben eddig bármikor:

[link]

[link]

2020. nov. 7. 12:48
 57/60 anonim ***** válasza:

Igen és itt jön most megint egy idegesítő digitális valóság: az első link cikkét akkor olvashatom el, ha ELŐFIZETEK rá:

"Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött."

Szóval kössz, de nem fogok előfizetni rá :-)

A második cikk jó, érdekes dolgokat tudtam meg belőle, de sajnos akkor sem nyűgöz le a digitális világ.

Tudod, az a baj, hogy miközben hiper-szuper dolgok elérhetők a neten, azonközben már ott tartanak a fiatalok, hogy egy térképen nem tudnak eligazodni, egy csomagot nem tudnak megcímezni és postán feladni, magyarul némileg életképtelenné IS teszi a társadalmat az, hogy minden az interneten történik.

2020. nov. 7. 13:58
 58/60 anonim ***** válasza:

"Igen és itt jön most megint egy idegesítő digitális valóság: az első link cikkét akkor olvashatom el, ha ELŐFIZETEK rá:"

A papír újságot nem akkor olvashatod el, ha megveszed? :) Egyébként valóban figyelmetlen voltam, a portfólió meg a hvg egyes cikkei valóban fizetősök, bár ebben semmi kivetni valót nem látok.

Térképen el tudok igazódni, igaz gyerekkorom óta nem volt rá szükség, hogy ezt papíron tegyem és sajnos az okostelefonodon sem lesz nagyon másmilyen a térkép, mint papíron, maximum bejelöli hogy hol vagy :)

Egyébként szeritned a telefont használni nem tudók mekkora része tudna térképpel nagy biztonsággal közlekedni egy ismeretlen helyen? Szerintem egy 10%-os aránnyal már sokat mondok. (Lehet még egyáltalán turista térképeket meg várostérképeket kapni?)

Postán csomagot vagy levelet szerintem egy kezemen meg tudom számolni hányszor adtam fel, pedig nem vagyok már 20 éves sajnos. Akárhányszor kell ilyen bonyolult műveletet végrehajtanom, rákeresek az interneten hogy kell megcímezni egy borítékot és 2 perc alatt minden megvan :) De ha még ez sem menne, akkor megkérném a postán ülő dolgozót és készséggel segítene, legalábbis a tértivevénnyel mindig segítettek.

2020. nov. 7. 14:44
 59/60 anonim ***** válasza:
100%

Nézd a másik oldalát is. A papír alapú adminisztráció:

- Munkaigényeseb. Valakinek fel kell dolgoznia a beérkezett papírokat, és be kell vinnie a központi, digitális nyilvántartásba.

- Nagyobb a hibalehetőség, mert csúnyán ír a szálládadó, vagy megázik a papír, mire beér a központba, vagy csak szimplán gépelési hibát ejt az adminisztrátor.

- Nagyobb a lehetőség a visszaélésre. A papír eleve lassabban ér be, könnyebben hamisítható és egy ellenőrzésnél sokkal több mozgástered elsunnyogni, ha nem jelented be a vendéget.

Mindezek miatt a papír alapú nyilvántartás sokkal költségesebb. Értem, hogy sérelmes elvárni egy 80 éves nénitől, hogy tanulja meg használni az online bejelentőt, de sokan képesek rá, pl. a 82 éves nagyanyám is. Miért várjuk el a társasdalomtól, hogy a pár kivétel kedvéért mindenki többet fizessen a papír alapú rendszerért?

A papír alapú adminisztrációnak mennie kell, mert drága és nem hatékony. Kiszolgálta az idejét, akár a lovas szekér, vagy a gőzgép. Az a fontos, hogy segítsük az átállást azoknak, akik hajlandók együttműködni. Erre voltak régen az e-Magyarország pontok, most az önkormányzatok szerveznek segítő hálózatokat. Így is lesznek, akik az út mellett maradnak, nagyon igyekezni kell, hogy minél kevesebben legyenek. De ha szeretnénk technológiai fejlődést, akkor menni kell.

2020. nov. 10. 15:58
 60/60 A kérdező kommentje:

Meghúztam volna mondjuk 5-10 (elszállásolható) főnél azt az alsó határt, ahol jó eséllyel kiküszöbölhető lett volna az idősek "belerángatása" a vállalkozásba, az ismeretlenbe... Nem tette volna tönkre az a kevés nyugdíjas a gazdaságot.

Ez az én véleményem.

2020. nov. 10. 23:42
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!