Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Saját vállalkozás » Lehet-e digitális adminisztrác...

Lehet-e digitális adminisztrációra kötelezni bárkit? Az már nem ember aki nem igazodik ki a számítógépek és programok világában?

Figyelt kérdés

A turisztikai ágazatban, "szobakiadói engedéllyel" működő, igen sokszor falusi szálláshelyek tulajdonosai java részt idős emberek. Kisnyugdíjasok, olyanok akiknek kirepültek a csemetéi a házból, megpróbálják az 1-2 szabad szobát oly módon hasznosítani, hogy azt kiadják, kiegészítve ezzel a bevétellel a nyugdíjukat. Nincs okos telefonjuk, nem a digitális világban nőttek fel.

Őket lehetetlenítik el az NTAK regisztrációval, ahol online felületen kell egy programon keresztül adatokat szolgáltatni.

Miért nem lehet ezt papír alapon (is) megtenni mint eddig?

2020. nov. 4. 08:18
1 2 3 4 5 6
 41/60 anonim ***** válasza:

Lehet rosszul foglamaztam, úgy értettem, hogy pénzt kér azért, mert elvisz valkit A-ból B-be nem feltétlen csak az üzemanyagot fedezi ki, és nem feltétlen csak pont annyit, ami az üzemanyagot fedi le, mert így akkor az über is csak üzemanyagköltség megosztása lenne..:-)

A Nébihre visszatérve, adószámosként könnyített feltételek vannak, nem panzióhoz mért feltételrendszer a GHP-ba. Aki vállalkozik annak szigorúbbak az előírásai ők viszont szállásadóként/termelőként nem vállalkozók.

Példa erre a cseresznyefesztivál, egy sor sátrat látsz helyi termékekkel, lekvár, sütemények, stb. de nem üzemi konyhához kötve árulják ezeket.

Nekünk meg pl idén állt a büfékocsi az udvaron és mindig azt kérdezték miért nem nyitunk már itt meg helyben, kéne a faluba.

Mondtuk, ahhoz hogy megnyissunk a lakóházunkat át kellene minősíteni és végül maradna egy félszoba lakótérnek, amit lehet el se fogadnak, mert főépületen belül nem lehet köös lakótérrela bázis telephely sem.( ha mindent ki akarnánk alakítani előírásszerűen) és még akkor sem biztos az engedély, mert hiányzik a külön bejáratú előkészítő konyha és a kannamosó/fertőtlenítő helyiség.

Nálunk a bérbeadónak rendben van az adószáma is, de van aki segít neki ezekben a kérdésekben, ügyintézésekben ( pl. unoka ).

2020. nov. 5. 14:21
 42/60 anonim ***** válasza:

Nem tudom. Nekem nem volt még ilyen tapasztalatom. Étteremben az emberek beszélgetnek, meg kajálnak. Tipikusan nem telefont nyomkodnak.

Bár, olyan már volt, hogy beszélgettünk valamiről, kitaláltunk egy programot ennek folyományaként, és gyorsan meg is néztük a neten, hogy elérhető-e, mennyibe kerül és vettünk is jegyet.

Ott az étteremben a főétel és a desszert között.

De ez nem baj, ez inkább izgalmas, hogy több a lehetőség a technológia által.

Ezt külső szemlélőként láthattad volna annak, amiről te írsz.

Ebből is látszik, hogy a régi mondás sokszor ma is igaz: A látszat csal.

2020. nov. 5. 14:26
 43/60 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig az összes választ, de maga a témakör egyáltalán nem új. Millió egy olyan dologra van kötelezve minden vállalkozás vagy magánszemély, amihez nem ért és nem tudja maga megcsinálni. Adóbevallások, ilyen olyan kötelező lejelenteni valók, kötelező munkák, stb. Ezeket vagy megtanulod magad, vagy keresel valakit, aki szívességből megcsinálja, vagy fizetsz érte.

Semmi, de semmi értelme nincs azért halogatni meg ellehetetleníteni a digitális átállást, mert van három tucat Marika néni, aki képtelen bármi újat megtanulni. Aki nem tud egy kő egyszerű szoftvert kezelni, az valószínűleg egy hivatalos nyomtatványt sem tudna egyedül hiba nélkül kitölteni, szóval nem is értem miről beszélünk.

2020. nov. 5. 19:11
 44/60 anonim ***** válasza:

"Aki nem tud egy kő egyszerű szoftvert kezelni, az valószínűleg egy hivatalos nyomtatványt sem tudna egyedül hiba nélkül kitölteni, szóval nem is értem miről beszélünk."

Tényleg nem érted, miről beszélünk :-)

pl. arról, hogy milyen szuper (lehetne) a digitális oktatás - csak épp nincsenek meg a feltételek hozzá. Se a tanároknál, se a diákoknál.

Pl. arról,. hogy ha hiszed, ha nem, ma Magyarországon nem minden faluban van internet. Mobilinternetre, okostelefonra meg nincs mindenkinek pénze - bár most már egy kicsit elérhetőbb kezd lenni.

2020. nov. 5. 19:23
 45/60 anonim ***** válasza:

"Tényleg nem érted, miről beszélünk :-)"

Mint le is írtam, nem olvastam el a válaszokat :)

"pl. arról, hogy milyen szuper (lehetne) a digitális oktatás - csak épp nincsenek meg a feltételek hozzá. Se a tanároknál, se a diákoknál."

Milyen digitális oktatás kell egy szoftver használatához? Már megbocsáss, de kevesebb hozzáértést igényel, mint egy papíron kitölthető formanyomtatvány. A szoftver lényegében nem engedi elb..szni a kitöltést (lásd ÁNYK), papíron meg úgy szúrod el, ahogy akarod.

A mérlegképes könyvelő képzés sem elérhető mindenki számára, aztán mégis kötelező a cégeknek a számviteli törvényeknek megfeleliük.

"Pl. arról,. hogy ha hiszed, ha nem, ma Magyarországon nem minden faluban van internet. Mobilinternetre, okostelefonra meg nincs mindenkinek pénze - bár most már egy kicsit elérhetőbb kezd lenni."

Persze, telefonja sincs mindenkinek, sőt van akinek még háza sem, de ennek mi köze bármihez? Attól mert egy faluban nincs kábeles net, még lesz mobilinternet, de ha ne adj isten nem lesz (nem hiszem), akkor is ott a lehetőség, hogy felüljön az illető az első buszra és 2 faluban arrébb a könyvtárban/községházában/akárhol leüljön egy számítógép elé és voálá.

2020. nov. 5. 22:44
 46/60 A kérdező kommentje:

Jajjj dehogy!

Az a három tucat Marika néni az messze nem annyi! A Pali bácsikról akkor még nem is beszéltünk.

2020. nov. 5. 23:00
 47/60 anonim ***** válasza:

"Kérdés a kérdésben:

Egészséges szerintetek látni "meghitt vacsorán" fiatal párokat egymással szemben nyomkodva az okos telefont?"

Nem egészséges, de a fiatal párok 99%-a akiket éttermekben stírölsz, nem ezt csinálják.

"Egészséges szerintetek, hogy egy reptéren (azért ezt a példát hozom fel, mert egyszerre akár sok száz embert látsz ülve várakozni)649 emberből az nem nyomkodja a telefonját, aki épp dolgozik + én..."

Miért, mit csináljanak? Nézzék a falat? Telefonon lehet távol lévő emberekkel beszélni, híreket olvasni, könyvet olvasni, videókat nézni, stb.

Régen is ugyan ezeket a tevékenységeket űzték, csak nem telefonon nézték a videót, hanem azt bámulták ami épp a váróban lévő tévén ment, nem telefonon olvasták a híreket, hanem vettek egy újságot, stb.

"Persze, van létjogosultsága, de az egészséges szinten már minimum 5 éve túl jutottunk."

Mert mi volt más 5 éve? Akkor már rég voltak elérhető áru okostelefonok.

"orvosi szakszavak lettek:

-tenisz könyök"

Mint a nevéből is látszik, nem az okostelefonról, hanem egy sportról kapta a nevét :)

"-egér váll (számítógép egértől fájó váll)

-a következő lesz az okostelefon nyak... (a napi több óra rossz tartástól)"

Ezeregy olyan szakma van, volt és lesz, aminek a művelése sajnos egészségtelen és nem használ a tartásnak, vagy bármi más módon károsítja a testedet.

- az órások jellemzően rövidlátók

- a kovácsoknak, favágóknak és rengeteg más fizikai munkásnak az izomzata teljesen aszimmetrikus

- aki sokat ült lovon, annak a lába ferdül el

- a sofőröknek és más ülőmunkát végzőknek viszeres lett a lába

- a porban dolgozóknak tüdőfibrózisuk lett (bányászok, gyári munkások)

Soroljam még? Ha valamit napi 8 órában csinálsz és nem figyelsz a következményei orvoslására, akkor bizony beteg lehetsz tőle, ehhez semmi köze a telefonoknak meg a számítógépeknek.

Olyan vagy, mint egy gépromboló. :)

2020. nov. 5. 23:03
 48/60 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy olyan vagyok mint egy gépromboló, de te meg menthetetlen vagy.

2020. nov. 6. 13:21
 49/60 anonim ***** válasza:
Mitől vagyok menthetetlen? :D Mert tudok kezelni olyan alapvető dolgokat 2020-ban, mint egy számítógép?
2020. nov. 6. 15:44
 50/60 A kérdező kommentje:

Én is tudok (valamennyire) hisz olvasod az üzeneteimet.

Átestünk (estetek) a ló túlsó oldalára!

Soha nem mondtad még félhangosan a fogaid közt mormolva, hogy vissza mennél egy dzsungelbe? (légy őszinte!)

2020. nov. 6. 20:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!