Lehet-e digitális adminisztrációra kötelezni bárkit? Az már nem ember aki nem igazodik ki a számítógépek és programok világában?
A turisztikai ágazatban, "szobakiadói engedéllyel" működő, igen sokszor falusi szálláshelyek tulajdonosai java részt idős emberek. Kisnyugdíjasok, olyanok akiknek kirepültek a csemetéi a házból, megpróbálják az 1-2 szabad szobát oly módon hasznosítani, hogy azt kiadják, kiegészítve ezzel a bevétellel a nyugdíjukat. Nincs okos telefonjuk, nem a digitális világban nőttek fel.
Őket lehetetlenítik el az NTAK regisztrációval, ahol online felületen kell egy programon keresztül adatokat szolgáltatni.
Miért nem lehet ezt papír alapon (is) megtenni mint eddig?
Érdekes volt olvasni a kommenteket!
Nos akkor Marika néni helyett hangosan gondolkodok... Azért túlzásba vittük ám!
Mennék vissza a dzsungelbe max egy nyomógombos telefonnal, mert elegem van a digitális mindenségből.
Kérdés a kérdésben:
Egészséges szerintetek látni "meghitt vacsorán" fiatal párokat egymással szemben nyomkodva az okos telefont?
Egészséges szerintetek, hogy egy reptéren (azért ezt a példát hozom fel, mert egyszerre akár sok száz embert látsz ülve várakozni)649 emberből az nem nyomkodja a telefonját, aki épp dolgozik + én...
Persze, van létjogosultsága, de az egészséges szinten már minimum 5 éve túl jutottunk.
orvosi szakszavak lettek:
-tenisz könyök
-egér váll (számítógép egértől fájó váll)
-a következő lesz az okostelefon nyak... (a napi több óra rossz tartástól)
Aki nem hiszi, emlékezzen 10 év múlva!
Tenisz könyök már bőven az okostelefonok előtt is létezett. Sajnos én nem tudok ilyen empatikus lenni a Marika nénikkel. Ha egy tevékenységhez nem tudom megteremteni a feltételeket, vagy nem tudom betartani a szabályokat, akkor nem csinálom. Nem értek a taxizáshoz se, meg nincs pénztárgép se a kocsimban, de erre nem az a megoldás hogy viszek ugyanúgy utasokat aztán kis cetlire felírom, hogy mennyibe került. Ilyen alapon minden vállalkozást, vagy mellékes tevékenységet lehetne végezni szabálytalanul, mert minek a pénztárgép a boltba ha fel lehet írni kockásfüzetbe is stb.
Semmi baj a digitális világgal, sőt bizonyos szempontból jókora lemaradásban vagyunk. Elkeserítő mikor egyetemet végzett nem túl öreg tanárok egy sima projektort nem tudnak bekapcsolni, vagy egy egyszerű rajzoló program kifog rajtuk. Oktatások, akár ingyenesen is vannak időseknek, de nyilván kötelező nem lehet, és nagy arányban makacsul tagadnak mindent amin kettőnél több gomb van. Nehéz őket megtanítani a számítógép és az internet használatára ha ők maguk nem hajlandóak megtanulni.
Valamint igen, 30 éve elérhető valamilyen formában a számítógép/internet. De ha mástnem 15-20 éve már széles körben használt, hétköznapi dolog volt. Ha egy mai 70 éves nem volt hajlandó megtanulni 50-55 évesen és az azóta eltelt időben se, az ne akarjon mellékes vállalkozásba se fogni.
"Ha egy mai 70 éves nem volt hajlandó megtanulni 50-55 évesen és az azóta eltelt időben se, az ne akarjon mellékes vállalkozásba se fogni."
Miért is ne? Ettől még Ő lehet a legprofibb vendégfogadó, aki reggelente "hamuba sült pogácsát" süt a vendégeinek, akik jól éreznék magukat ilyen királyi vendéglátásban - de nem tehetik, mert "marika néni" nem bír el az internettel. És nem akar Ő "feketén" dolgozni, adózna Ő szívesen utána, csak a technikai feltételek és tudás nincsenek meg hozzá.
Na pontosan erről van szó!
Illetve a taxis példádon kersztül is látható, hogy igen ahhoz kellene x regisztráció, pénztárgép, páv stb.
Mégis el fogja vinni a szomszédot üzemenyagárban vagy afelett, ha úgy adódik számlaképesség nélkül is. Vagy pl. ugyanúgy el fogja adni a kertben termett gyümölcsöt akkor is ha nem őstermelő, mert a kis 1400 fős településre jönnek olyankor fesztiválra évente több alkalommal is 4-5.000-en és keresik 1000 Ft/kg áron is.
Pláne időseknél sokat számít, hogy tud e a nyugdíja mellé plusz bevételt genrálni. És ha van egy üres ingatlan a telken, ami eredetileg több generációs lakkhatáshoz lett volna kitalálva, de az élet úgy hozta, hogy egy fia maradt, aki meg elköltözött és kamionozik, akkor nem azt fogja mondani, hogy nem megy nekem az elektronikus dolgok,így akkor nem is foglalkozok vele.
Akitől most bérlek üzlethelyiséget, adószámos de szinte létfontosságú neki az a havi 50 pluszban. 2 hónapot állt üresen az ingatlan, már belement volna mindenbe,- az ingatlanos azért még lehúzta egy 10-essel a jófogáson feladott hirdetésért - csak normális bérlője legyen. Pláne, hogy az előzővel a rezsiket át sem íratták, így fizethetett 39.000-es villanyszámlát, plusz hajthatja a ki nem fizetett bérleti díját.
Emellett csatorna be volt hozva a telekhatárig, de 2 métert ki kellett e hónapban ásni, bekötni az ingatlanban. 150.000-ért csinálták neki, azon aggódott, hogy miből tudja azt kifizetni.
Fel akartam ajánlani, hogy kifizetek neki most 3 hónapot előre, de az se opció, mert akkor 3 hónapig a szükséges havi kiegészítéstől esik el.
A reptéren várakozókhoz:
Amíg nem volt okostelefon, addig mit csináltak ezek az emberek?
Megmondom:
Tévét néztek (mert volt nyilvános tv ilyen helyeken), újságot, könyvet olvastak.
Az a nem meglepő fejlemény, hogy most is ugyanezt teszik, csak egy másik eszközön... ;)
Igen?
Nem inkább fb? insta? twitter? -és még sorolhatnám.
Vagyis szerinted normális, ha egy étteremben is az egymással szemben ülő pár (szerinted) TV-t néz, vagy híreket olvas az okostelefonján?
Téged is elért az addikció.
Ha elviszi üzemanyagárban a szomszédot azért az teljesen más. Ott nem pénzt keres hanem elosztják az utazás költségeit. Ez a példa olyan mintha Marika néni lakótársat fogadna és osztoznának a rezsiköltségen, ezt simán megteheti adózás vagy bármi nélkül. De ahogy a szobakiadás úgy a taxizás is olyan tevékenység amivel pénzt keres, nem pedig a költségeken osztozik valakivel. Teljesen más a kettő.
Hamubasült pogácsát hogy süt, van rá engedély, megfelel a konyha az előírásoknak? Ha nyitni akarok egy panziót ahol ételt is felszolgálok, akkor össze-vissza rohangálnom kell engedélyekért, sok pénzbe kerül mire egyáltalán eltudok indulni. Marika néni meg csinálja nyugodtan engedélyek, adózás minden nélkül csakmert nem ért a számítógéphez? Akkor holnaptól én se értek hozzá és feketén árulok gyümölcsöt, bort, pogácsát, szálláshelyet adok ki.
Lehet fontos neki a havi 50 én nem kétlem, de ha ezt nem tudja szabályosan megkeresni akkor az bizony az ő hibája.
Ha van egy üres ingatlan amit nen tud szabályoknak megfelelően kiadni, se rövid se hosszútávra, akkor adja el. Én se csinálok semmi olyat amihez nem értek, vagy a szabályokat sem tudom betartani. Tulajdonképpen taxizni tudnék, ugyanúgy tudok vezetni, ismerem a várost hát akkor miért ne. De ha nincs engedélyem, nem adózok és a többi szabályt se tartom be, akkor megfognak büntetni. És nem hivatkozhatok arra, hogy nem tudtam kiváltani az engedélyt, mert nem értek a digitális ügyintézéshez.
Ne csúsztass!
Repülőtérről volt szó a kommentemben.
Ez igaz.
Akkor kérdem: Étteremben mi a helyzet a két egymással szemben ülővel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!