Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyire reális hogy az...

Mennyire reális hogy az elúszott szabadság miatti kárt a munkáltató tényleg meg is téríti? A simlis fillértoszó vállalkozók világában?

Figyelt kérdés

Így szól az Mt:

„Mt.123§(5) A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén

a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,

b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja,

[...]

(7) A munkavállalónak a kiadás időpontjának módosításával vagy a megszakítással összefüggésben felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. Az (5) bekezdés b) pontban foglalt esetben a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít be.”

tehát: én egyeztetve lekötöm a szabimat már év elején lekötöm és kifizetem az utat már márciusban (mondjuk) majd júniusban mennék szabira a cég meg közli hogy nem mehetek mert emberhiány van és kell az ember.

És itt ekkor én azt mondom hogy ezzel nekem 300.000 ft károm keletkezett ezt ki kell fizetned kedves munkáltató. Eddig a jog.

A valóság: vajon mennyire reális hogy ki is fizeti? Mennyire reális a fillérb***ó munkáltatók a simlis mindennel trükköző csaló szürtén foglalkoztató vállalkozók ilyen olyan sufnicégek világában hoyg enekm majd erre egy fillért is fizetnek?

Vagy előkerül inkább a munkáltató erőfölény, hogy „ na józsi akarsz még holnap bejönni? Akkor kussolj“

Paranoid lennék vagy nagyon is reálisan látom a dolgokat?

2019. jún. 24. 07:53
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
88%
Nem paranoid vagy, hanem Balázs.
2019. jún. 24. 08:22
 2/32 anonim ***** válasza:
82%
Létezik munkaügyi bíróság is a világon, ha nem akar fizetni, és te hitelt érdemlően tudod bizonyítani a károd, akkor majd kiderül hogy mit mondanak rá.
2019. jún. 24. 08:24
 3/32 anonim ***** válasza:
95%

btw ja, napi munkaügyis troll kérdés.

Szerintem semmi dolgában egész nap a mt-et bújja, csak hogy kiragadhasson egy olyan passzust ami körű fel tud építeni egy troll kérdést. :D

2019. jún. 24. 08:25
 4/32 A kérdező kommentje:

"Létezik munkaügyi bíróság is a világon, ha nem akar fizetni, é"

Az biztos hogy létezik!

De egyre válaszolj nekem! Ha én emiatt (vagy bármi miatt) bíróságra megyek a munkáltatóm ellen, vajon meddig lesz még állásom?

Ezen kéne elgondolkodni! Bíróság van, igen. És a bíróság új állást is ad majd nekem?

2019. jún. 24. 08:31
 5/32 anonim ***** válasza:
70%
Bár a stílusról már tényleg az első pillanatban fel lehet ismerni a munkaügyis trollt, de ez legalább egy normális kérdés, mert még alapja is van- tényleg volt már olyan, hogy a munkáltató hazahívta a szabadságról az alkalmazottját. Hogy mi lett a vége, azt sajnos nem tudom.
2019. jún. 24. 08:32
 6/32 anonim ***** válasza:
87%
mindig azon sírsz, hogy nem kapsz fizetést... irigyellek, hogy a semmiből futja a nyaralásra, trollocska.
2019. jún. 24. 08:52
 7/32 anonim ***** válasza:
100%
Azért kíváncsi lennék ki tudna (a kamus kérdezőn kívül) erre egy példát felhozni az ismerettségi köréből. Én aztán senkit nem ismerek, akit valaha visszahívtak volna szabadságról, de még olyat sem akinek nem adták volna ki a szabit a megbeszélt időpontban.
2019. jún. 24. 08:52
 8/32 anonim ***** válasza:
60%

5-ös vagyok, nekem ismerősömet tényleg hazahívták szabadságról - csak már annyira régen volt, hogy nem emlékszem rá, mi lett a történet vége: kárpótolta-e a munkáltatója és ha igen, hogyan.

2019. jún. 24. 08:57
 9/32 anonim ***** válasza:
60%

Multinál láttam már ilyet. Az ugye kicsit más helyzet, mert a fillérbacó KKVkkal ellentétben ők betartják a törvényeket. Ott az történt, hogy felhívták a kollégát, hogy be kéne jönni. Mondta, hogy épp térdig van a Földközi-tengerben. Mondták. Hogy nem baj, jöjjön. Ő meg mondott egy számot, hogy a last minute repjegy meg a a kifizetett szállása, meg a ledolgozott órákra háromszoros órabér. A cég meg azt mondta, hogy akkor inkább élvezze tovább a napsütést, megoldják.

Olyan is volt (ez indiai cég, szóval nem a korrekt multi), akivel esküvő előtti pénteken közölték, hogy nem hagyják jóvá a szabiját, így nem mehet hétfőn nászútra. Ment némi szájkarate, a cég persze nem fizette volna ki az utat. A kolléga meg hogy-hogynem hétfőn beteg lett. (Ami ugye nem egy üdvös megoldás, hisz táppénzcsalás, de mégiscsak a nászútjától volt szó. Az indiaiak meg annyira nem vágták, hogy ez nincs rendben, meg nem nagyon akartak pereskedni, így is 50en nyomták fel őket egy hónap alatt a munkaügyi hatóságnál.) Többet nem is láttuk, ő mondott fel, nem küldték.

Amúgy a munkaügyi hatóságnak van ilyen bejelentőfelülete, online. Nem tart tovább bejelenteni, mint ide kiírni egy kérdést. (If you know, what I mean.) 2-3 hét alatt kivizsgálják, pereskedni sem kell.

2019. jún. 24. 09:20
 10/32 anonim ***** válasza:
76%

Az a helyzet a mai világban kedves mindennapos hőzöngő, hogy minden attól függ mennyire vagy fontos munkaerő.

Velem egyszer próbálták meg eljátszani, hogy nem mehetek szabira. Fel is ment bennem a pumpa, hiszen egy hónapja kértem, rábólintottak, repülőjegyem volt és lefoglalt szállásom a párommal együtt, aki szintén komolyabb munkakört tölt be, nem mehet bármikor szabira. Velem ne szórakozzanak és én sem fogok szórakozni kártérítésekkel. Ha nem engednek el, hát ne engedjenek, de a vezetőm is tudja, hogy ez két lehetőséggel járhat... Az egyik az, hogy duzzogva megcsinálom a dolgom, majd úgy hagyom itt a céget azonnali hatállyal a kedves bánásmód miatt, hogy hátra sem nézek. A másik az, hogy elmegyek nyaralni, akár beteget jelentve, akár csak úgy, aztán majd "megbeszéljük" a dolgokat, ha hazaértem.

Ma egy hiányszakmában dolgozó ember nyeregben van. Kirúgnak? Nem én veszítek vele többet, én valószínű két nap múlva már máshol dolgozom, ráadásul előfordulhat, hogy több pénzért. :)

A kártérítésemért pereskedni nem kezdenék el, csak ha nagyon a bögyömben van a cég és nem akarok már náluk dolgozni értelemszerűen...

Egyébként ismerősi körben van olyan vezető mérnök, akit nem tudtak elengedni a két hetes Spanyolországi lefoglalt nyaralására havária helyzet miatt. A bemutatott visszaigazolások alapján probléma nélkül kifizették neki a bukott összegeket és még egy kis fájdalomdíjat is kapott, majd egy hónap múlva bepótolták a nyaralást. Vele viszont értelmesen leültek tárgyalni amikor szóba került, hogy ő nem lesz két hétig, nem csak odavágták, hogy "nem mész te sehova".

2019. jún. 24. 09:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!